Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot (Youtube) RAT U UKRAJINI Elitna američka postrojba smještena par kilometara od granice
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Elitna američka postrojba smještena par kilometara od granice

Prvi put u gotovo 80 godina

Prvi put u gotovo 80 godina, usred rastućih napetosti između Rusije i NATO-a, u Europi je raspoređena 101. zračno-jurišna divizija američke vojske, piše Index.

Jedinica lakog pješaštva, nazvana Vrišteći orlovi, obučena je za raspoređivanje na bilo kojem bojnom polju u svijetu u roku od samo nekoliko sati, spremna za borbu. 

CBS News je pratio zamjenika zapovjednika divizije, generala Johna Lubasa, i pukovnika Edwina Matthaidessa, zapovjednika borbenog tima 2. brigade, u helikopteru Black Hawk tijekom jednosatne vožnje do samog ruba teritorija NATO-a - pet kilometara od Rumunjske granice s Ukrajinom.

'Spremni smo braniti svaki centimetar NATO-a'

Već više od sedam mjeseci se ruske snage pokušavaju probiti uz obalu Crnog mora u regiju Herson kako bi zauzele ključne ukrajinske lučke gradove Mikolajiv i Odesu. Cilj im je presjeći ukrajinski pristup moru kako bi Ukrajina i njene vojne snage ostale bez izlaza na more.

Upravo zbog te prijetnje je u Rumunjsku poslana jedna od najelitnijih američkih zračno-jurišnih divizija.

'Spremni smo braniti svaki centimetar NATO-a', rekao je Lubas za CBS News.

Black Hawk je na kraju sletio na područje na kojem rumunjski i američki vojnici provode zajedničke kopnene i zračne vojne vježbe. Topnička vatra je bila stvarna jer vježbe imaju za cilj rekonstruirati bitke koje svakoga dana preko granice vode ukrajinske snage.

Raspoređeno oko 4700 vojnika 101. divizije

'Imati ovdje američke trupe jest kao da imate saveznike u Normandiji prije bilo kakvog dolaska neprijatelja', rekao je rumunjski general-bojnik Lulian Berdila, aludirajući na ključnu bitku u Drugom svjetskom ratu na francuskoj obali.

Oko 4700 vojnika iz baze 101. divizije u Fort Campbellu raspoređeno je na pojačanju istočnog krila NATO-a.

Matthaidess je rekao da su on i njegove postrojbe stigli najbliže borbama u Ukrajini za američku vojsku jer su pomno promatrali ruske snage i provodili vježbe koje ponavljaju točno ono što se događa na bojišnici.

'To nas drži na nogama', rekao je.


Vaša reakcija na temu