Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot (Youtube) RIJEČKI BUNKERI Juka objavio novi video iz serijala o 2. svjetskom ratu

RIJEČKI BUNKERI Juka objavio novi video iz serijala o 2. svjetskom ratu

'Duhovi prošlosti na ovom području su još tako osjetni'

Splitski pustolov Jurica Galić Juka objavio je prvu epizodu novog serijala o 2. svjetskom ratu.

'Nakon bunkera u Zadru, snimamo i čuvene fortifikacije u Rijeci. Najvećim su dijelom nastale u doba Kraljevine Italije (1920. -1943.), dok je manji dio njih, poput objekata na sušačkoj strani grada, izgrađen u doba prve i druge Jugoslavije, a dio je nastao u doba Trećeg Reicha. Intenzivna izgradnja trajala je od 1935. do 1945., posebno od 1939. do 1942. Talijanski pojas utvrđenja je građen u svrhu zaštite od vojske Kraljevine Jugoslavije, a nazivao se još i 'Alpskim bedemom'. Izgradnju je vodilo 'Regionalno povjerenstvo za protuzračnu zaštitu' ('Comitato Provinciale Protezione Antiaerea').

U prvoj epizodi obilazimo nedovršenu podzemne fortifikacije na brdu Sveti križ u zapadnom dijelu grada Rijeke. Gradnju su započeli Talijani, a bunkere su nakon kapitulacije Italije u funkciju stavili Nijemci. Pronalazimo i lokaciju jedne tragične priče s kraja Drugog svjetskog rata (kakvih se u tom ratu odigralo bezbroj). Naime, partizani pozivaju njemačke vojnike na predaju, nakon čega ih strijeljaju pored grebena na kojem smo se i mi zatekli. Duhovi prošlosti na ovom području su još tako osjetni...', napisao je u opisu videa.


Vaša reakcija na temu