Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SPLIĆANI ODUŠEVLJENI GRADSKIM BICIKLIMA 'Usluga je odlična, ovo je idealan način transporta u gradu'

SPLIĆANI ODUŠEVLJENI GRADSKIM BICIKLIMA 'Usluga je odlična, ovo je idealan način transporta u gradu'

Split će dobiti još 35 postaja i 120 električnih i 50 običnih bicikala

Jakova Prkića, vijećnika stranke Pametno i splitskog fotoreportera, sreli smo kraj Starog placa. Upravo je sjeo na bicikl s kojim namjerava otpedalirati do Slobodne. Neće imati problema s parkingom, neće ga moriti briga da mu netko ukrade skupocjeni dvotočkaš. Riječ je, naime, o gradskim biciklima koje se uzmu za sitan novac i ostave na idućoj stanici. 

'Super je usluga. Preporučujem je svima. Dobro, ne možda baš svima, jer će onda biti gužva pa neću doći na red. Usluga je odlična i ja je koristim svaki dan, imamo je zahvaljujući tvrtki Nextbike i Split parkingu. Nadam se većem broju bicikala i stanica. Sezonska pretplata je 200 kuna. Ispada da ih reklamiram, ali ovo je idealan način transporta u gradu', kaže Prkić. 

'Nema problema s parkingom i strahom od krađe'

Vidimo da ima dosta bicikala slobodnih, nije baš neka navala. 

'Sve zavisi kako se taj dan ljudi kreću. Ima dana da ovdje u centru nema gotovo nijedan bicikl. Meni je važno da se brzo prebacim i ostavim bicikl na drugoj stanici. Tko ima pretplatu, do pola sata neograničen broj vožnji je besplatan. Nema problema s parkingom, niti brige koju imate s vlastitim biciklom hoće li vam ga netko ukrasti', hvali Prkić ovaj projekt gradske vlasti koji je bio i donekle očekivan s obzirom da je gradonačelnik Andro Krstulović Opara pasionirani biciklist.    

 

Zadovoljan novim javnim servisom u Splitu je i Bojan Ivošević, administrator stranice 'Dnevna doza splitskog nereda'. I on ima godišnju pretplatu od 200 kuna. 

'Kada se podijeli na 12 mjeseci, to je ništa. Imao sam sreće sa stanicama. Jedna mi je kraj posla, druga kraj kuće. S biciklom si brži od autobusa. Običnim biciklom mi treba 11 minuta od Splita 3 do Svetog Frane, a električnim 9 minuta. Usluga je stvarno dobra', kaže Ivošević. 

'Na električnom biciklu se ni ne oznojiš'

I on i Prkić poželjeli su više stanica, a to će se uskoro i dogoditi. Naime, kako doznajemo od Marka Bartulića, direktora Split parkinga, opremit će se još 35 postaja i nabaviti 120 električnih i 50 običnih bicikala, čime će se kapaciteti sustava javnih bicikala u Splitu - utrostručiti. I Bartulić koristi sezonsku pretplatu, svakodnevno je na biciklu s kojim pedalira na poslovne sastanke u Županiju i Grad. 

'Sa Splita 3 do Banovine dođem za 13 minuta. Sve je vrlo praktično i povoljno. Na električnom biciklu se ni ne oznojiš. Cilj nam je da se bicikl može pronaći u svakom gradskom kotaru. U ova četiri mjeseca koliko radimo s ovim sustavom, imali smo 10 tisuća najmova. Dobili smo tri tisuće pretplatnika, od čega je njih 70 posto iz Splita', kazao nam je Bartulić. 

Ova nova splitska biciklistička priča započela je prošlog ljeta kada je Grad Split s gradskom tvrtkom Split parking proveo projekt REMEDIO, čija je ukupna vrijednost bila 1.411.250,00 kuna.

Vaša reakcija na temu