Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / YouTube VIDEO Juka u 'Zemlji spaljenih lica' stigao do najopasnije crkve

VIDEO Juka u 'Zemlji spaljenih lica' stigao do najopasnije crkve

'Ovu destinaciju svrstao sam u top 3 najboljih koje sam posjetio u životu'

Poznati splitski pustolov Jurica Galić Juka donosi 16. epizodu 'Zemlje spaljenih lica', putopisa od 32 dana prilikom kojih je posjetio i snimio čak 54 lokacije, atrakcije i običaje u Etiopiji - od Adis Abebe do Lalibele na sjeveru, Harara na istoku i doline Omo na jugu te Tigraja i Afara na sjeveru.

'U šesnaestoj epizodi obilazim crkvicu Abuna Yemata Guh iz šestog stoljeća. Budući da se sami dolazak do nje (2580 m) pretvorio u vrtoglavu avanturu, ovu destinaciju svrstao sam u top 3 najboljih koje sam posjetio u životu. Jedan je ovo od rijetkih videa koje preporučujem da se obavezno pogledaju', istaknuo je Juka. 

Pojasnio je i zašto se putopis zove 'Zemlja spaljenih lica.' 

'Etiopljani su bili jedni od prvih negroidnih naroda s kojima su se antički Grci sreli. Vjerovali su da im je lica 'spalio' sin boga Sunca sa svojom vatrenom kočijom nad kojom je izgubio nadzor. Grčka riječ 'Aithiōps' dolazi od glagola 'aithō' (gorjeti) i imenice 'ōps'' (lice). Dakle, 'Aithiōps' doslovno znači 'spaljenog lica', pa sam ovo putovanje nazvao na temelju te priče', naveo je.


Vaša reakcija na temu