Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Stari običaji  Dalmatinske zagore: Žetva i vršidba

VIDEO Stari običaji Dalmatinske zagore: Žetva i vršidba

Pustolov Jurica Galić Juka ima novu priču

Jurica Galić Juka, splitski fotograf i pustolov ima novi video posvećen običajima Dalmatinske zagore, žetvi i vršidbi.

Dokumentarac je nastao iz ljubavi i na inicijativu braće Stipe i Grge Topić koji su zaslužni za obnavljanje tradicije žetve i vršidbe na starinski način. Naravno, za potrebe snimanja filma i sačuvanja od zaborava nedavne povijesti Dalmatinske zagore. 

Podsjetimo, kruh se pravio od miješanih žitarica uzgojenih u vlastitom vrtu. Negdje iza sv. Ivana, žito bi se kosilo, a zatim slagalo na kameno ili zemljano guvno, gdje su ga vršili uz pomoć konja ili volova. Vršidba je odvajanje zrna od klasja uz pomoć životinja koje su se kretale oko stožine (drvenog klipa u sredini guvna). Oni koji ne bi mogli vršiti na guvnu, složili bi snopove na ravnu površinu, pa bi klasje odvajali 'cipcom' (dva komada drveta, međusobno povezana konopcem). Žito se čuvalo u ambaru, a zatim mljelo u mlinicama uz rijeku. Sijeno od žita se koristilo za zimsku prehranu životinja.


Vaša reakcija na temu