Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović VIDEO Vozilo hitne pomoći se probija kroz gužvu na autocesti kod Šibenika

VIDEO Vozilo hitne pomoći se probija kroz gužvu na autocesti kod Šibenika

Stvorio se hitni koridor

Na Facebook stranici Hitna uživo 194 objavljena je snimka vozila hitne pomoći koje se probija kroz gužvu na autocesti kod Šibenika.

Pravilo hitnog koridora nalaže da se, u slučaju da cestom prolazi vozilo hitne pomoći, vatrogasaca ili policije s uključenom rotacijom, sva vozila koja se nalaze u desnoj traci trebaju pomaknuti što više udesno, a vozila iz lijeve trake što više ulijevo kako bi se sredina ostavila za slobodan prolaz. Na prometnicama s tri traka ostavlja se slobodan srednji trak.


Stvaranje hitnog koridora propisano je i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Zašto je hitni koridor važan?

Kad interventno vozilo hitne pomoći, vatrogasaca ili policije ne može na vrijeme stići na mjesto nesreće, stvaraju se kolone i ugrožava se život unesrećenih. Ako je unesrećena osoba zaprimljena u hitni prijam i dobije odgovarajući tretman u roku jednoga sata od trenutka nastanka ozljede, njezine su mogućnosti za preživljavanje veće od 85%.

HAC je objavio i letak u kojem objašnjava važnost hitnog koridora.

Vaša reakcija na temu