Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić 'Boban je već trebao smijeniti Škaričića, a ne se nadati da će dugotrajna istraga ovaj slučaj baciti u zaborav'

'Boban je već trebao smijeniti Škaričića, a ne se nadati da će dugotrajna istraga ovaj slučaj baciti u zaborav'

Reagirala je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno

Prošlo je punih tjedan dana od kada je koronavirus ušao u Dom za starije i nemoćne u Splitu, a ravnatelj doma Ivan Škaričić još uvijek nije smijenjen. Iz stranke Pametno poručuju kako smrt štićenika i nekoliko desetaka zaraženih štićenika i djelatnika doma pod njegovim vodstvom, nadležnima očito nisu dovoljan povod za smjenu, već se pitanje odgovornosti prepušta istragama koje će slučaj s vremenom odvesti u zaborav. 

Predsjednica stranke, Marijana Puljak, naglasila je da je ovakav ishod slučaja koji je uznemirio hrvatsku javnost nedopustiv. 

- U bilo kojoj drugoj civiliziranoj zemlji ravnatelj bi već istu večer sam ponudio ostavku, a njegovi je nadređeni prihvatili. Budući da ostavka nije ponuđena, kao čelna osoba Splitsko-dalmatinske županije, institucije zaslužne za postavljanje ravnatelja, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sam je trebao odmah reagirati bez odugovlačenja i smijeniti ravnatelja. Kako ni on punih tjedan dana nije reagirao, 'zapovjedna' odgovornost ide i dalje do ministarstva, ministrice i premijera. No, svi oni čekaju da se slučaj u javnosti zaboravi - kazala je Puljak. 

Rezultat je to, smatra predsjednica stranke Pametno, desetljećima duge klasične HDZ-ove politike partijskog uhljebljivanja podobnih umjesto sposobnih. 

- Kao što virus nije ušao u dom sam od sebe, tako u njega sam od sebe nije ušao ni ravnatelj Škaričić. Tamo ga je postavio upravo HDZ, kao potpuno nekompetentnu osobu opterećenu aferama, i to bez natječaja. Boban je već trebao smijeniti Škaričića, a ne se nadati da će dugotrajna istraga više različitih komisija ovaj slučaj baciti u zaborav. Zbog takvog ponašanja i odugovlačenja mora i sam snositi odgovornost - rekla je Puljak. 

Kako je naglasila, politika kojoj je stranačka iskaznica uvijek važnija od struke, razlog je što danas u Splitu obitelji štićenika doma strepe za živote svojih najmilijih. 

- Nema tog argumenta kojim se ovakav nemar može opravdati, nema tih sankcija kojima se ovaj ishod može kazniti - poručila je. 

Osvrnula se i na izjave premijera Plenkovića, koji je prošli tjedan kazao kako ne prihvaća logiku da se ravnatelja proziva jer je član HDZ-a. 

- Ne proziva se ravnatelja jer je član HDZ-a već zato što je na tu funkciju došao isključivo i samo zato što jest član HDZ-a. Činjenica da premijer možda i ne zna tko je ravnatelj ne amnestira ga od političke odgovornosti. Izjavom da pitanje kako je Škaričić bez kvalifikacija završio na čelu doma smatra banalnim, premijer je otkrio lice i pružio podršku kadroviranju po ključu podobnosti. Protekom vremena u kojem ravnatelj ostaje nedirnut to se dodatno potvrđuje - zaključila je predsjednica stranke Pametno. 

Vaša reakcija na temu