Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović 'BOMBA' IZ BANOVINE: Korisnici kadrovskih stanova bi mogli iseliti iz dodijeljenih kvadrata, ustupili bi se socijalnim slučajevima!

'BOMBA' IZ BANOVINE: Korisnici kadrovskih stanova bi mogli iseliti iz dodijeljenih kvadrata, ustupili bi se socijalnim slučajevima!

Radit će se novi Pravilnik o davanju stanova u najam

U gradskoj upravi će donijeti novi Pravilnik o davanju stanova u najam. Najveća novost je to što bi korisnici tzv. kadrovskih stanova iselili iz postojećih kvadrata te što bi nova odluka bila na javnom savjetovanju i pred gradskim vijećnicima. Potvrdila nam je to Maja Đerek, pročelnica za gradsku imovinu. Upravo su kadrovski stanovi izazvali najveće polemike u javnosti i to oni koji se dodjeljuju osobama koje obavljaju djelatnost od značaja za Grad Split. Da se spremaju promjene dala je naslutiti pročelnica u javnim istupima najavljujući strože kriterije, a da je pokrenut postupak jasno je iz plana savjetovanja. 

- Upravni odjel za gradsku imovinu je već prije nekog vremena pokrenuo proceduru za donošenje nove Odluke o davanju stanova u najam. Bit će na javnom savjetovanju te će se uputiti na usvajanje Gradskom vijeću - jasna je Đerek. 

Napominje kako će svi zainteresirani moći sudjelovati u savjetovanju i dati svoje primjedbe i prijedloge. 

- Iako to nije naša obveza prema čl. 51. Zakona o najmu stanova, želimo omogućiti cjelokupnoj javnosti i svim građanima da sudjeluju u kreiranju ove važne odluke za stambeno zbrinjavanje naših socijalno ugroženih sugrađana - objašnjava.

Obrazložila je i zašto se odlučila na ovakav potez.

- Kako nisam sudjelovala u donošenju sada važećeg Pravilnika o davanju stanova u najam iz 2021. godine, nakon revizije korištenja gradskih stanova i spoznaje kako Grad raspolaže s manjim brojem stanova i nema gdje smjestiti sve istinske socijalne slučajeve, koji se nalaze na Listi prvenstva temeljem provedenog javnog natječaja i dostavljene dokumentacije o imovinskom i socijalnom statusu, utvrdili smo da je potrebno donijeti novu odluku - navodi.

Ipak, 'bomba' koja će odjeknuti u javnosti je svakako njezina inicijativa koja se tiče postojećih korisnika kadrovskih stanova.

- Osobno sam kao pročelnica predložila u nacrtu Odluke o davanju stanova u najam da se ukine kategorija kadrovskih stanova te da se svi gradski stanovi dodijele socijalno ugroženim obiteljima i građanima. Korisnicima kadrovskih stanova, tzv. osobama od interesa za grad, bit će dan određeni rok, do isteka ugovora ili primjereni rok, da nađu drugi smještaj - najavila je.

I dalje je cilj dodjele gradskih stanova socijalno najugroženijima je da imaju gdje boraviti dok, i ako, im se imovinsko stanje ne poboljša.  Stoga će, kaže, i dalje glavni kriterij dodjele biti da na javnom natječaju dokažu svoje socijalno i imovinsko stanje te da nemaju u vlasništvu vrijedne nekretnine.

- Na takav način želimo ispraviti dugogodišnju nepravdu prema našim socijalno ugroženim građanima koji godinama čekaju stambeno zbrinjavanje - iznosi.

Podsjeća da 13 godina u Splitu nije dodijeljen niti jedan gradski stan za osobe koje su dokazale svoj socijalni i imovinski status potrebnom dokumentacijom na javnom natječaju.

-  Zatekli smo kaotično stanje u kojem su se stanovi za vrijeme bivših gradskih vlasti dodjeljivali bez kriterija i preko reda te su se stanovi, ponajviše kadrovski, otkupljivali mimo zakonske procedure i po povlaštenim cijenama. Zakonski propisi i navodna 'socijalna osjetljivost' bivših gradskih vlasti su dovele do toga da Grad Split nema raspoloživih stanova za smjestiti sve potrebite građane - tvrdi. 

Napominje da 70 obitelji i osoba čekaju na stan temeljem provedenog javnog natječaja te temeljem dokumentacije kojom su dokazali da nemaju drugih nekretnina ni oni niti članovi obiteljskog domaćinstva. Odnosno, dokazali su svoj socijalni status. 

- Među njima je  puno osoba s invaliditetom, bolesnih i starijih osoba. Do kraja godine planiramo stambeno zbrinuti 34 od 70 obitelji i osoba s liste prvenstva te smo zbog istoga krenuli u obnovu 24 stambene jedinice u tzv. hotelu za samce u Vukovarskoj 81, a u pripremi je još 10 stanova za dodjelu - poručila je.

Što se tiče posljednjih izmjena Pravilnika o davanju stanova u najam, izašlo se ususret liječniku koji ima kuću na potezu iza Omiša. Prema striktnim pravilima, trebao je vratiti stan, ali je dodana odredba da se 'iznimno, pravilo da nekretnina ne smije biti u radijusu od 90 kilometara kopnene udaljenosti od grada ne odnosi na osobe od interesa za grad zdravstvene struke koje su dužne po pozivu poslodavca žurno doći na radno mjesto'. 

U Banovini su priznali tada da su mu izašli ususret. Osim te promjene, uvedeni su tada izrijekom umirovljenici da ostaju u stanovima i nakon završetka radnog vijeka s tim da ispune određene uvjete. U proteklih godinu dana, dvoje korisnika je vratilo stan, troje ih, kažu u Banovini, ne ispunjava uvjete, olimpijac Igor Boraska, operni prvak Ivica Čikeš te profesorica klavira. Na listi za vratiti stan je bila i novinarka Marija Erceg koja je preminula prije nekoliko dana. 

Kadrovski stanovi su prerasli i u političko pitanje jer je otac zamjenika Bojana Ivoševića, glumac Nikola Ivošević, korisnik gradskih kvadrata. Revizijom je utvrđeno da ga koristi u skladu s pravilima. Ipak, zaživi li prijedlog Maje Đerek, morat će, s 15-ak drugih zaslužnih Splićana, potražiti drugi krov nad glavom.

Vaša reakcija na temu