Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Sveučilište u Splitu  Ekonomski fakultet sklopio suradnju s pet velikih tvrtki: 'Borit ćemo se za kvalitetne ljude'

Ekonomski fakultet sklopio suradnju s pet velikih tvrtki: 'Borit ćemo se za kvalitetne ljude'

'Promijenilo se stanje na tržištu rada'

U okviru Dana stručne prakse Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu svečano je potpisao sporazume o poslovnoj suradnji  s Kauflandom, Cemexom Hrvatska, Specijalnom bolnicom Medico, Pontus Pharmom i Nexe grupom.

Dekan prof. dr. sc. Bruno Ćorić istaknuo je tom prigodom kako Ekonomski fakultet surađuje sa čak 130 tvrtki te 29 organizacija civilnog društva. Suradnje su uspostavljene kroz različite segmente - od edukacija, preko stručnih praksi, do raznih projekata.

Stručna praksa, naime, izborni je kolegij na završnim godinama studija. Traje 22 radna dana. Studentima se pruža mogućnost da naučeno primijene u realnom poslovnom okruženju kao i da steknu nova znanja i vještina, dok paralelno osigurava poslodavcima priliku da kroz svojevrstan probni rad prepoznaju talente, potencijalne buduće zaposlenike.

'Slanje studenata na praksu sve do nedavno bio je ponajprije naš interes. Međutim, sukladno promjenama situacije na tržištu rada, postao je i interes naših poslovnih partnera, što je vrlo važno. Za dugoročni opstanak odnosa, krucijalno je da obje strane nalaze svoj interes', naveo je, među ostalim, dekan Ćorić.

Član Uprave za ljudske resurse Hrvoje Bulić u svom obraćanju kazao je kako Kaufland nudi puno više od rada u trgovinama i općenito maloprodaji što je mnogima prva asocijacija. U njegovim su redovima i stručnjaci različitih profila - primjerice, ekonomisti, pravnici, arhitekti, informatičari, lingvisti, odnosno brojne službe nužne za odrađivanje projekata i podupiranje maloprodajne mreže.

'Kaufland kao poslodavac nudi perspektivu, izražen poduzetnički duh i mogućnost da se djelatnici karijerno ostvare kako u Hrvatskoj tako i internacionalno s obzirom na to da je član grupacije koja djeluje diljem Europe. Vjerujem da će suradnja s EFST-om biti od obostrane koristi kao i da ćemo odškrinuti vrata naše organizacijske kulture te pokazati što nas čini uspješnima i razlikuje od drugih. Siguran sam da će studentima kod nas biti zanimljivo, nadam se da ću im za koju godinu i stisnuti ruke za dobrodošlicu u radnu zajednicu', poručio je.

Potpis sporazuma s Cemexom označava proširenje već postojeće suradnje te je logičan i prirodan slijed. Ukazala je na to članica Uprave za ljudske resurse Mirela Kotarac.
'Surađivali smo na niz različitih projekata; najnoviji je primjer nedavno predstavljen BizLabJunior. U njegovu sklopu učenici nižih razreda osnovnih škola uče o poslovanju, menadžmentu, financijama, marketingu, održivoj ekonomiji...

Više od 50 naših zaposlenika dolazi s ovog fakulteta. Vjerujem da ćemo im i ubuduće pomagati pri stjecanju korisnih poznanstava i praktičnih vještina', naglasila je.

Nastavlja se suradnja i sa Specijalnom bolnicom Medicom iz Rijeke, koja djeluje i u Puli. Ravnatelj prof. dr. sc. Davor Štimac napomenuo je kako već treću godinu izgrađuju program koji povezuje ekonomiju i medicinu - menadžment u zdravstvu.

'Zdravstvo je najskuplji segment svakog društva. Ako se njime ne upravlja adekvatno, sasvim sigurno nismo na dobrom putu. Prve dvije generacije koje su završile program predstavljaju ogroman kapital za čitavu zajednicu', iznio je.

Posrijedi je privatna bolnica čija je ideja, prema njegovim riječima, ponajprije pružiti brzinu i kvalitetu. Upravo zbog takvih odlika, vjeruje kako će studenti koji će tek stići ondje imati višestruke koristi.

Član Uprave za ljudske resurse, pravne poslove, sustav upravljanja te sigurnosti i zaštite na radu Nexe grupe Velimir Vilović izjavio je kako nema posla bez ekonomista. Nužni su i ovom integriranom proizvođaču građevinskog materijala.

'Radujemo se svakom vidu suradnje s fakultetom. Mijenja se stanje na tržištu rada; nije više kao nekada kada su posloprimci kucali i obijali vrata poslodavcima. Borit ćemo se za kvalitetne ljude', rekao je.

Pontus Pharmi od početka - od prije četiri godine kada je osnovana - strategija je balans u timu između iskusnijih i mlađih kolega. Otad angažira studente na specifičnim poslovima, a dosta ih je već, prema riječima predsjednika Uprave Igora Haralovića, i stalno zaposleno.

'Sad smo na 40-ak zaposlenih. Kako se razvijamo se u Hrvatskoj i regiji, tražimo mlade poduzetne ljude. Cijenimo proaktivnost pa pozivamo da se javite', poručio je.

Svečanosti se pridružio i prorektor za infrastrukturu Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Nikša Jajac. Konstatirao je kako je brojka od 130 suradničkih tvrtki respektabilna, osobito uzme li se u obzir da obuhvaća, kako je podcrtao, velikane hrvatskog gospodarstva.

Vaša reakcija na temu