Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović 'MEMENTO MORI' Nezapamćen interes za izložbu u Splitu, otkrivena fascinantna povijest Salone

'MEMENTO MORI' Nezapamćen interes za izložbu u Splitu, otkrivena fascinantna povijest Salone

Za spas nalaza prilikom rada brze ceste pomogli su i mediji

Arheološki muzej Splita bio je centar povijesti i života u srijedu navečer. Ne pamti se toliki posjet jednoj kulturnoj ustanovi kao na otvorenju izložbe 'Memento Mori: Arheološka istraživanja salonitanske Zapadne nekropole na Zaobilaznici 1986.-1987.'

Prvi put su se javnosti  predstavili izuzetni arheološki artefakti pronađeni i spašeni prilikom izgradnje brze ceste Solin-Trogir, tzv. zaobilaznice. Kroz pronađene predmete upoznaju se stanovnici drevne Salone, a koristeći se modernom tehnologijom prvi puta doznaje se i kako su izgledali.

Izložba, kako je rečeno, predstavlja i apel za očuvanjem kulturno-povijesnog naslijeđa kroz priču o istraživanjima koja su dovela do same izložbe.

Bilo je i dirljivih momenata na otvorenju, tadašnji ravnatelj Arheološkog muzeja i voditelj istraživanja, Branko Kirigin uručio je cvijeće Jagodi Mardešić koja je kao mlada arheologinja volontirala tijekom istraživanja. Nakon 37 godina od tog događaja, Mardešić je kao suautorica izložbe, na pragu mirovine.

- Taj nas je rad tada, na neki način sve, odredio u kojem ćemo smjeru se razvijati - kazala je. 

Poimenice se zahvalila svima zaslužnim. Kirigin se ispričao što zbog zdravstvenih razloga ne može govoriti, stoga je njegov govor pročitao kolega Vedran Barbarić. Oživjela se tako utrka s vremenom, jer se političarima žurilo napraviti cestu, iako je bilo alternativnih rješenja. Radilo se u nemogućim uvjetima, blatu i prašini, ali su imali na svojoj strani medije, koji su isticali važnost istraživanja i borili se za vrijeme i nalaze. 

U ime autora obratila se Vesna Matić, govoreći detaljno o izložbi. Tri godine se pripremala, izloženo je 1200 artefakata, a cijeli umjetnički dojam pojačali su umjetnici studija Kazinoti & Komenda. Od 'opijajuće' crvene boje, crnih plakata, do niza efektnih rješenja. Izuzetan je i koncept izložbe, sa sarkofazima na ulazu koji prate posjetitelje do ulaza. 

Uvodno je brojne okupljene pozdravio ravnatelj Ante Juričević, iskreno zahvaljujući svima koji su pomogli u realizaciji, dok je izložbu otvorio župan Blaženko Boban, kao izaslanik ministrice kulture i medija, Nine Obuljen Koržinek

- Bio sam na puno izložbi, nikada nije bilo ovoliko posjetitelja na otvaranju, ali moram priznati da nije bilo ni izložbe ovakvog značaja - kazao je župan.

Prisjetio se kako je kao mladić gledao radove i istraživanja, te na koncu ustvrdio da je Solin kolijevka hrvatske kulturne povijesti.

Vaša reakcija na temu