Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'NASTRADAO' SREDNJI PRST: Nova kontrolna vrata ozlijedila djelatnicu, pisala Puljku zbog sigurnosti postavljanja

'NASTRADAO' SREDNJI PRST: Nova kontrolna vrata ozlijedila djelatnicu, pisala Puljku zbog sigurnosti postavljanja

'Uređaj ne ispunjava uvjete zaštite na radu ni sigurnost u korištenju'

Nova, tzv. kontrolna vrata za timbravanje djelatnika na ulazu u Banovinu koja su netom postavljena, broje prve žrtve. Naime, radnici gradske uprave su ozlijedili zglob srednjeg prsta. O svemu je izvijestila trojac izvršne vlasti. Postavila je i ozbiljna pitanja o sigurnosti pleksi vrata. Da stvar bude gora po gradsku vlast, djelatnica se dugo godina bavi tehničkim pregledima. 

Opisala je što joj se dogodilo i kategorički tvrdi da ugrađeni uređaj  sigurno ne ispunjava uvjete zaštite na radu i onog temeljnog zahtjeva za građevinu, sigurnost u korištenju.

Došla je na posao bez potpisne kartice kojom su se dužni evidentirati na ulazu u zgradu. 

- Modul za odobravanje zahtjeva omogućava zaposlenicima da od nadređenih zatraže odobrenje zaboravljena registracija dolaska  i odlaska. Na ulazu u zgradu dočekao me taj novi uređaj i par djelatnika, koji su na moje pitanje kako ući, odgovorili kratko da ne znaju, i da bez kartice ne mogu. Nigdje, na vidnom mjestu, nije bila ni izvješena obavijest što u slučaju da zaposlenik nema karticu - prva je zamjerka.

Navela je i kako je zaposlenica prije nje provukla karticu te je ušla neposredno iza, ne očekujući da će se sklopiti opasna oštra krila. 

- Ali, uspjela sam proći. Naravno da to nije bilo ispravno, ali nije mi ni bila pružena, od strane poslodavca, nikakva druga opcija - opisuje.

Pravi problem, ozljeda na radu, dogodio joj se, kaže, kasnije na izlasku iz zgrade. 

- Na kraju radnog vremena u 16 sati, nakon uredno zatraženog odobrenja za zaboravljenu registraciju odlaska putem aplikacije, također sam pokušala izaći tik iza osobe ispred sebe. Međutim, to očito nije predviđeno spornim uređajem i nažalost tada sam to u potpunosti osjetila na svojoj koži kada su me po prstu desne ruke jakim udarcem poklopila oštra tvrda krila uređaja - detaljno je iznijela.

Bol, ističe, ne može opisati, ali modricu i oteknuće zgloba srednjeg prsta nadležni mogu vidjeti, ili u njenom uredu ili na fotografijama. Istina, fotografije može dostaviti, iako joj je neugodno slati slike svoje ruke.

Na koncu je obrazložila zašto piše mail.

-  Mislim da je ovo samo jedna od mogućih budućih ozljeda uzrokovanih opasnim krilima uređaja. Moja dužnost je postaviti pitanja odgovornima, i tražiti očitovanje na njih - kaže.

Pitanja su:

Je li poslodavac svoje zaposlenike, prije puštanja u rad novo ugrađenog uređaja, upoznao s njegovim načinom funkcioniranja i objasnio rukovanje istim?

Je li upoznao zaposlenike s alternativnim mogućnostima ulaska/izlaska iz zgrade ako zaposlenik kod sebe nema karticu za evidenciju, ili u slučaju opasnosti?

Posjeduje li poslodavac ateste i zapisnike da je ovaj uređaj ispitan na ispravnost, da je ostavljeno dovoljno vremena osobi da sigurno prođe kroz otvor, da je jačina kojom se zatvaraju krilca prihvatljiva u slučaju da se osoba oklizne, padne, zapne, spusti ruku uz tijelo... i da uređaj kao takav, smješten na takvoj podlozi i s tako postavljenim inox ogradama ispunjava uvjete zaštite na radu, zaštite u slučaju požara... Odnosno, zadovoljava li sve propise i uvjete koje mora zadovoljavati da bi uopće smio biti postavljen u zgradu gradske uprave s 400-tinjak zaposlenih?

Četvrto pitanje, dodala je, pita za sebe, da shvati i da se onda, kao čovjek koji stvarno želi dolaziti na svoj posao sa zdravim osjećajem želje za obavljanjem svojih poslova uredno, savjesno, a sve pod iznimnom kaznenom odgovornošću, osjeća barem malo bolje dok prolazim kroz taj uređaj.

- Čemu uopće služe ta oštra tvrda silovita i opasna krilca? - završila je.

Vaša reakcija na temu