Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'Nestali' oduševili gledatelje, ali razljutili jednog veterana Domovinskog rata

'Nestali' oduševili gledatelje, ali razljutili jednog veterana Domovinskog rata

Posebno ga je ogorčen jednim dijalogom među hrvatskim vojnicima

Prva epizoda ratne serije 'Nestali', autora i scenarista Joška Lokasa i redatelja Kristijana Milića, oduševila je većinu gledatelja, na društvenim mrežama se hvali ovaj uradak na temu Domovinskog rata, mnogi navode da je nemjerljivo bolji od 'Generala'.

No, javio nam se jedan veteran Domovinskog rata koji ne dijeli oduševljenje s gledateljima. Preciznije: ogorčen je.

- U uvodnoj sceni vidimo da su Srbi zarobljene hrvatske vojnike ukrcali u kamion, htjeli ih odvesti, ali u tom trenutku su dovezena mrtva tijela srpskih vojnika, pa su tek tada iz tuge i bijesa 'plemeniti' Srbi pobili hrvatske zarobljenike - kaže nam veteran Domovinskog rata.

Posebno ga je razljutio jedan dijalog među hrvatskim vojnicima.

- Serija govori o vremenu neposredno prije Oluje, a vojnici spominju naše kokošare koji kradu frižidere, stoku, aparate... Shvaćate li tu besmislicu? Cijela epizoda djeluje kao priča o sukobu najgorih s obje strane - govori nam jedan od zapovjednika u Domovinskom ratu.

Primijetio je i da tolerantni Zagrepčanin, hrvatski vojnik koji je slušao Riblju čorbu, ima nadimak Gradski, dok s druge strane mladić s tvrdim naglaskom govori kako mu je odlično što je plaćen za posao 'rokanja Srba', te da mu je rat došao kao 'ulaganje u budućnost'. 

Sporna mu je i scena kada hrvatski vojnici dođu do sela iza neprijateljske crte, na okupiranom području, gdje se čuje od starice srpske nacionalnosti da 'kad je krenija rat Kate je štitila nas, a poslije smo nas tri štitile nju', što, po njemu, promovira temeljnu tezu agresora o 'reakciji Srba na ugoženost'.

Dodajmo da je Lokasov film definiran kao fikcija inspirirana stvarnim događajima.

Vaša reakcija na temu