Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'OD ŠTRACE DO FACE' Počelo uređenje žnjanskog platoa, za godinu dana nova slika devastiranog prostora

'OD ŠTRACE DO FACE' Počelo uređenje žnjanskog platoa, za godinu dana nova slika devastiranog prostora

Zapljeskalo se i Andri Krstuloviću Opari koji je udario temelje za novi Žnjan

Stiskom ruke, simboličnim paljenjem bagera te najavom gradonačelnika Ivice Puljka da se vide na istom, ali uređenom, mjestu dogodine, počeli su radovi na žnjanskom platou. 'Ča će mi Copacabana, pored našeg Žnjana', moto je po kojem je krenulo uređenje najvećeg javnog projekta u Splitu. 

U svečanost je uvela klapa Filip Dević, za mikrofonom su se redali govornici, uz Puljka, uzvanicima su se obratili dopredsjednik DAS-a Dragan Žuvela i jedan od autora pobjedničkog rada, arhitekt Ivan Jurić iz Arhitektonskog ureda Ante Kuzmanića

- Počinju radovi na najvećem javnom projektu zadnjih 45 godina, a kojega smo čekali 26 godina. Na ovom mjestu će kroz godinu dana biti oaza zelenila, 730 novih stabala, 12.815 grmova, najljepša plaža Mediterana - nabrajao je gradonačelnik. 

Današnji dan, rekao je, dokaz je da su u Splitu i Hrvatskoj moguće velike stvari, kada se ujedinimo oko onoga što nas okuplja, a to su ovakvi projekti.


- Zahvaljujem se svima koji su doprinijeli projektu, posebice bivšim gradonačelnicima Ivi Baldasaru i Andri Krstuloviću Opari - kazao je Puljak. Zamolio je građane za strpljenje narednih godinu dana.

Jurić je predstavio kronologiju događaja koju su prethodili natječajnom rješenju te prezentirao projekt.

Žuvela je pak, kao tadašnji predsjednik DAS-a iz prve ruke svjedočio koliko je bilo borbe da se krene u projekt, a sve se prelomilo dolaskom Krstulovića Opare na čelo Banovine. 

Pokrenuo se natječaj, izabralo rješenje i sada smo došli do ovoga trenutka da počinju radovi. Presedan je u cijeloj Hrvatskoj, da je na ovakvom prostoru, iz totalne devastacije i bezakonja na pomorskom dobru  došlo do toga da imamo smisleni projekt - kazao je Žuvela. Ovi radovi su, ustvrdio je, početak finalne faze koja će se dogoditi. 

Enormna je stvar i radi simbolike, pokazali smo da se može raditi kompleksan projekt nakon dugog niza godina, pokazali smo i da se stručno možemo uhvatiti ukoštac - zaključio je. Na platou se zapljeskalo Krstuloviću Opari koji je pokrenuo uređenje Žnjana te Puljku u čijem su mandatu počeli radovi. Bivši gradonačelnik nije bio na svečanosti početka radova, zahvalio se na pozivu zbog ranije preuzetih obaveza.


Vaša reakcija na temu