Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'Okršaj' Šute i Puljka oko poreza na dohodak. Situaciju je pokušao smiriti Domazet
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

'Okršaj' Šute i Puljka oko poreza na dohodak. Situaciju je pokušao smiriti Domazet

Predsjednik splitskog HDZ-a je zatražio pauzu

Nakon kraće rasprave usvojen je prijedlog Odluke o porezima, uz potporu vijećnika Centra, nezavisnog Damira Barbira i Davora Matijevića iz SDP-a. 

Počela je rasprava visini o poreza na dohodak nakon što je Vlada kroz porezne izmjene ukinula prirez, ali im je za onoliko koliko će izgubiti tom mjerom dala mogućnost da gradovi sami određuju stopu poreza na dohodak. Splićani bi, prema prijedlogu, u novoj godini plaćali nižu stopu poreza na dohodak od 21,5 posto, te višu od 32,25 posto.

- Ovo je odluka u kojoj je gradonačelnik imao priliku dokazati da mu je stalo do određenih skupina u društvu koji bi imali veću plaću na godišnjoj razini. Dobro je da nije tražio maksimalan porez od 23 posto, a grad Osijek je pokazao da se može ići na manju stopu od 21 posto. Zašto Split nije išao u tom smjeru ako imamo novca u proračunu -  između ostalog je kazao Tomislav Šuta

Primjerice, učiteljima u Osijeku će na godišnjoj razini biti 309 eura veća plaća, a u Splitu će biti 133 eura veća plaća učiteljima. 

- Bitno je da liječnici budu dobro plaćeni, također, u Osijeku i oni dobivaju povećanje plaće. Gradonačelnik se mogao ugledati na svog kolegu u Osijeku. Prihod se zbog mjera Vlade RH kontinuirano povećava! Prostora ima, ali kod gradonačelnika volja nema. Trebao je pokazati volju - rekao je Šuta, a odgovorio mu je gradonačelnik Ivica Puljak

- Da HDZ nije upravljao Hrvatskom svi bi imali 100 posto veću plaću nego sada. Mi upravljamo gradom odgovorno, naplatili smo dugove i nema novaca koji negdje cure. Poreze smo smanjili onoliko koliko smo mogli u ovom trenutku, i nastavit ćemo u budućnosti. Apelirajte na vašeg predsjednika Vlade da odgovorno upravlja financijama te će onda svima biti veće plaće - odgovorio je Puljak. 

Na to je kazao predsjednik Gradskog vijeća da prestanu s kampanjom. No, Šuta je nastavio kako je 'Puljak jedan od najgorih gradonačelnika', što je Željko Domazet pokušavao zaustaviti, ali bezuspješno. Šuta je dodao da ga ovakvo vođenje sjednice podsjeća na vrijeme staljinizma, na što mu je Domazet rekao da će ga udaljiti iz vijećnice ako nastavi voditi kampanju. No, predsjednik HDZ-a je nastavio i u prepirci s Domazetom naprasno zatražio pauzu.

Nakon pauze je obrazložio traženje pauze, zato što se u Gradskoj vijećnici primjenjuju dvostruki kriteriji te je zatražio da gradonačelnik i njegovi 'pobočnici' imaju jednake kriterije kao i ostali vijećnici. Zasmetalo mu je i što su se pustila snimka sa Skupštine Vodovoda i kanalizacije, a kada je bila puštena snimka o slučaju otkaza osobi s invaliditetom iz Javne ustanove Športski objekti, onda se od strane vlasti osudilo puštanje snimke. Predsjednik Gradskog vijeća je tražio mišljenje ostatka oporbe na tu temu. 

Josip Markotić je rekao da ne zamjera vođenje sjednica, ali smatra da kriteriji uistinu jesu malo popustili. Davor Matijević nije komentirao ništa na tu temu jer se on ne smatra oporbom, već nesvrstanim. No, opet se javio HDZ o dvostrukim kriterijima. 

- Pošto je Ivošević rekao da je Šuta seljačina, očekujemo ispriku - kazao je Ivica Budimir, ali je brzo zaustavljena takva rasprava.

Vaša reakcija na temu