Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Priča o 114. brigadi HV-a čiji je temelj bio 'škverski bataljun': Kosovci su pokušali dignuti u zrak naše skladište oružja u brodogradilištu
Domovinski rat Piše: Dalmatinski portal

Priča o 114. brigadi HV-a čiji je temelj bio 'škverski bataljun': Kosovci su pokušali dignuti u zrak naše skladište oružja u brodogradilištu

Tijekom ratnog puta kroz postrojbu je prošlo preko 7900 pripadnika, a 88 ih je smrtno stradalo

Odlukom ministra obrane Republike Hrvatske Gojka Šuška, 1. lipnja 1991. godine utemeljena je 114. brigada HV, prva pričuvna brigada Zbora narodne garde. Za prvog zapovjednika imenovan je mornarički časnik Ante Čatlak.

Treba istaknuti da je temelj ustrojavanja brigade bio do tada II. policijski bataljun rezervnog sastava MUP-a poznat kao 'škverski bataljun', popunjena, ustrojena i naoružana postrojba sastavljena većinom od radnika Brodograđevne industrije Split.

Ubrzo su se 'škveranima' priključile dragovoljačke postrojbe iz većih splitskih poduzeća: Diokoma, Koteksa, Dalme, HPT, Prometa, Brodomerkura, kao i dragovoljačke satnije iz Žrnovnice.

U isto vrijeme u gradovima Trogiru formira se 2. bataljun Trogir,  u  Omišu 3. bataljun Omiš, a  u Solinu samostalna satnija Solin - Dugopolje, koja će u studenom prerasti u 4. bataljun 114. brigade. Krajem 1991.godine, u sastav 114. brigade ZNG-a ulaze i pripadnici HOS-a, a početkom 1992. i 9. bojne HOS-a, kao i  vod Čavoglave.

Prve zadaće postrojba provodi osiguravajući vitalne gospodarske objekte u domicilnim mjestima, izrađuje planove blokade prometnica, te obavlja pripreme za blokadu vojarni JNA.

U kolovozu 1991. godine postrojba izlazi na prostore drniško - sinjske bojišnice (područja grada Vrlike, sela Civljana, sjevernih padina planine Moseća, planine Svilaje te područja sela Čavoglava, Kljaka, Umljanovića, gdje se formira i uređuje crta obrane od mogućeg napadaja JNA i paravojnih formacija tzv. SAO Krajine. Dijelovi postrojbe od rujna provode blokade vojarni i skladišnih prostora JNA, a dio postrojbe u listopadu odlazi na južno bojište u obranu Dubrovnika, Čepikuća, Bosanke, Srđa, Ošlja, Stupa, Topola i Imotice, gdje su se posebno istakli 6. prosinca 1991. godine kada su zaustavili neprijateljski napad kod sela Ošlje - Stupe.

Krajem studenoga postrojba u punom sastavu preuzima zonu odgovornosti na drniško-sinjskoj bojišnici, od sela Vinova na planini, Umiljanovića, Čavoglava, Pribuda i vrhova planine Svilaje (kota Ivova glava), gdje osnažena oružjem, oruđem i streljivom zarobljenim od neprijatelja osvajanjem vojarni, 3. siječnja 1992. godine zaustavlja napad neprijateljskih snaga 7. kninskog korpusa kojim je zapovijedao oficir JNA Ratko Mladić, predstavljajući nepremostivi bedem srpskim postrojbama u napredovanju prema gradovima Splitu i Šibeniku.

Krajem siječnja 1992. 1. bataljun 'škver' izlazi iz sastava 114.  brigade i čini temelj za ustrojavanje 158. brigade HV-a. Sredinom 1992. 4. bataljun Solin preimenuje se u 1. bojnu 114. brigade HV-a.

Početkom travnja 1992. postrojba je angažirana na metkovačko-stolačkom bojištu (su selu Stolovi) gdje s drugim postrojbama provodi snažna borbena djelovanja i slama neprijateljske snage u pokušaju okupiranja doline Neretve, te u napredovanju zauzima nove strateške točke.

Od kolovoza 1992. postrojba je angažirana na Južnom bojištu od sela Zavale duž Popova polja do područja Konavala. Na ovim položajima postrojba se u cijelosti ili većim dijelom nalazila do završetka Domovinskog rata.

Nadalje, postrojba je dijelom ili cjelokupna do završetka Domovinskog rata sudjelovala u operacijama  Peruča, Maslenica, Velebit, Zima 94, Ljeto 95. i Oluja.

Postrojbom su zapovijedali brigadir Ante Čatlak od 1. lipnja 1991. do kolovoza 1992., brigadir Zdravko Klanac od kolovoza 1992. do ožujka 1993.,  bojnik Ivo Barada od ožujka do svibnja 1993.; brigadni general Slaven Zdilar od svibnja 1993. do listopada 1994., pukovnik Marko Skejo od listopada 1994. do kolovoza 1997., te u mirnodopskom razdoblju do gašenja iste 30. lipnja 2000. godine bojnik Ljubo Marasović.

Tijekom ratnog puta kroz postrojbu je prošlo preko 7900 pripadnika a 88 pripadnika je smrtno stradalo.

- Gotovo smo svakodnevno u  Splitu u lipnju i srpnju 1991. godine, a podsjećam da je jugovojska tada još bila u gradu u svojim objektima, imali bliske susrete bliske susrete s pripadnicima KOS-a. Sjećam se njihovog plana da nam raznesu skladište u škveru, u kojem smo pohranili oružje preuzeto od MUP-a. Saznali smo za  to i jedne ih noći čekali, krenule su barkase iz Divulja s roniocima kako bi minirali skladište. Čuvali smo cijeli objekt, pa čak na brzinu uvježbali i naše ronioce, ali je kosovcima netko javio da ih čekamo - ispričao je 1. lipnja 1992. Mile Čatlak, dok se vodio teški rat na bojištima po Dalmaciji, gdje su pripadnici 114. brigade dali ogroman doprinos.

Kako su izgledali ratnici prve pričuvne brigade Zbora narodne garde, pogledajte iz fotografija Ratnog arhiva, koje čuvaju pripadnici Udrugu veterana Domovinskog rata Brodosplit, postrojbe iz koje je sve krenulo.

Vaša reakcija na temu