Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRM 2. HRVCON se vratio iz operacije 'Sea Guardian'

2. HRVCON se vratio iz operacije 'Sea Guardian'

Raketna topovnjača 'Dubrovnik' uplovila je u luku Gruž, a ceremonija svečanog dočeka održat će se u petak u sklopu obilježavanja Dana HRM-a

Sudjelovanje 2. hrvatskog kontingenta u NATO vođenoj operaciji Sea Guardian završeno je 17. rujna uplovljavanjem raketne topovnjače RTOP-42 'Dubrovnik' u luku Gruž.

Ceremonija svečanog dočeka pripadnika 2. HRVCON-a održat će se u petak, 20. rujna 2019., u sklopu programa svečanog obilježavanja  28. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice, koja će se obilježiti u luci Gruž u Dubrovniku.

Posada i brod Hrvatske ratne mornarice RTOP – 42 'Dubrovnik' upućeni su 30. kolovoza 2019. u područje Sredozemlja u cilju doprinosa Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru i stvaranja pomorske situacijske slike te razvoja pomorske sigurnosti.

U operaciji Sea Guardian brod Hrvatske ratne mornarice pokrivao je područje središnjeg Mediterana, odnosno prostor zapadne obale Sicilije do obale Tunisa i prema Malti. Zadaće kontingenta bile su stvaranje cjelovite pomorske situacijske slike, identifikacija potencijalnih prijetnji, njihovo praćenje i otkrivanje te razmjena podataka.

Za vrijeme angažmana u Sredozemlju, raketna topovnjača 'Dubrovnik' u plovidbi je prešla oko 3500 nautičkih milja. U sklopu operacije naš tim za prekrcaj po prvi puta je u realnoj situaciji izvršio prekrcaj na sumnjivi brod s liste plovila od posebnog interesa.  Također, vršen je i prekrcaj na brod trgovačke mornarice čime se, u cilju povećanja sigurnosti na moru, ističe važnost suradnje s trgovačkom mornaricom. Nadalje, u dodijeljenom području odgovornosti kontingent je provodio patroliranje i nadzor aktivnosti brodova, lociranje plovila, uvježbavanja s drugim brodom te svakodnevnu razmjenu podataka sa zapovjedništvom i sudionicima u području operacije, a posebno s mornaričkim patrolnim zrakoplovima. U svim fazama operacije i u svim zadaćama pripadnici HRM-a pokazali su uvježbanost, učinkovitost, održivost i samostalnost.

Drugi HRVCON broji 33 pripadnika Hrvatske ratne mornarice, zapovjednik je kapetan korvete Stipe Mornar, a zapovjednik RTOP-42 poručnik je bojnog broda Ante Uljević.

Vaša reakcija na temu