Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Plenković: Ideja pomirbe unutar hrvatskog bića najvažnije je što nam je dr. Franjo Tuđman ostavio, a imao je snage i za pomirbu sa srpskom manjinom

Plenković: Ideja pomirbe unutar hrvatskog bića najvažnije je što nam je dr. Franjo Tuđman ostavio, a imao je snage i za pomirbu sa srpskom manjinom

Bio je jasan, nedvosmislen i odlučan i takvo ponašanje nam mora biti vodilja na našem putu, kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara

U splitskom HNK obilježena je 20. obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Prikazan je kratki film o Tuđmanu i Splitu pod nazivom 'Dr. Franjo Tuđman, počasni građanin Splita'. Uz premijera Andreja Plenkovića u Split su došli i ministri Marija Vučković, Goran Grlić Radman i Ivan Malenica te Tuđmanovi nekadašnji suradnici Vladimir Šeks i Mario Kapulica. Plenković je rekao kako je Tuđman ostvario sve ono što obilježava velikog državnika. 

- Smrt dr. Franje Tuđmana obilježila je kraj jedne neponovljive ere. U 10 godina, od 1989. do 1999., Franjo Tuđman je ostvario sve ono o čemu je do tada sanjao. Ostvario je slobodnu državu, demokraciju, kreirao je najveću i dalje najsnažniju stranku u RH, mirno je reintegrirao Podunavlje, zacrtao pravce gospodarskog, socijalnog i europskog puta, a najvažnije je što je ostvario sve ono što je želio u godinama dok je bio disident, kada je kao povjesničar skupljao iskustvo koje se onda realiziralo u pravnom trenutku povijesne prekretnice. Mogli bi reći da je ulovio Kairosov čuperak u pravom trenutku - kazao je Plenković i dodao kako je Tuđman bio jedini istinski hrvatski suverenist 'za razliku od ovih koji 30 godina kasnije o tome pričaju'.

- To je njegova ostavština. Ideja pomirbe unutar hrvatskog bića najvažnije je što nam je ostavio, a nakon svega, imao je snage i za pomirbu sa srpskom manjinom u Hrvatskoj - rekao je Plenković.

Na pitanje hoće li kardinal Franjo Kuharić posthumno biti odlikovan veleredom Franje Tuđmana odgovorio je da misli da hoće.

Odluka o tome da se prvi hrvatski predsjednik proglasi počasnim građaninom Splita donesena je dvadesetak dana nakon što je u iz Zagreba došao u Split Vlakom slobode.

- Franjo Tuđman je toga dana u Split donio slobodu, a mudrost Franje Tuđmana nam mora biti misao vodilja i danas, nakon 20 godina. Bio je jasan, nedvosmislen i odlučan i takvo ponašanje nam mora biti vodilja na našem putu - kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban govorio je Tuđmanovom političkom putu i zaključio kako je danas najvažnije građanima vratiti dostojanstvo, ponos i optimizam. 

Vaša reakcija na temu