Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
24 SATA TRAJALA Nastavak sjednice protekao u mirnijem tonu
GRADSKO VIJEĆE Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

24 SATA TRAJALA Nastavak sjednice protekao u mirnijem tonu

Prekinuta je prošli tjedan oko 00.30, a nastavila se u ponedjeljak u 13 sati


21.20 - HDZ-ov Tomislav Prljević je naveo da su se ovdje našli zbog povećanja plaća djelatnicima.

- Mi nećemo polemizirati, nećemo lijepiti etikete kao što su vladajući radili kolegama. Jasno je da se moraju osigurati bolji uvjeti radnicima. Ali, nemojte govoriti da je cilj destimulacija kupnja karata, mislim da navijate da raste broj tako kupljenih. Nemate dovoljan broj punktova gdje se mogu kupiti karte, sami ste priznali. Znali smo da će ovo biti problem, trebalo je utjecati na kategorije pokaznih karata. Svi isto pričamo, da želimo poboljšati uslugu javnog prijevoza, i da ga trebamo učiniti dostupnijim, ovo nije put - obrazlagao je Prljević.

Ivošević je rekao da im je destimuliranje kupnje karte kod vozača kako bi smanjili gužve glavni politički razlog, ali i da ne ulazi u razloge Prometa za ove ideje i ako je ostvarivanje dobiti, što je legitiman cilj.

- Karta je jeftinija danas nego kad sam ja bio u srednjoj školi - obrazlagao je zamjenik.

Matijevića je zanimalo koliki je omjer kupnje online karata i kod vozača.

- Vidjeli smo da ljeti raste kupnja u autobusu tijekom sezone, zato smo se odlučili sada testirati. Vidjet ćemo kako će odluka utjecati na naše građane pa odlučiti što i kako dalje. Jedna od opcija je revidiranje pokaznih karata - odgovorio je direktor.

Marko Matijević iz Centra je predložio da se osigura kupnja u trafikama, ili trgovinama koje se nalaze kraj stanice, a ne da se troše enormni novci na kartomate. Svaki košta 60.000 eura, a ne mogu ih uzeti manje od pet.

- Problem je u firmi koja provodi e ticketing koja je postavila uvjete da je Tisku neisplativo kao i Prometu. Rekao sam i da se ponovno sastanemo s njima pa da pokušamo opet razgovarati o uvjetima - složio se Sapunar.

I posljednja točka dnevnog reda je glatka prošla.

20.45 - Brže nego se očekivalo, vijećnici su stigli do posljednje točke dnevnog reda koja se tiče Prometa.  Dotiče se ugovornog odnosa sa,  suvlasnicima, konkretno metodologije obračuna, te poskupljenja karte kupljene kod vozača za jedan euro u ljetnim mjesecima. Nakon sezone, napravit će reviziju i vidjeti što je donijela ta odluka. Rezime je to izlaganja direktora Prometa, Stanka Sapunara.

HDZ-ov Ivica Budimir je imao niz pitanja oko projekata, smanjenju broja linija i nedostatku vozača.

Sapunar je govorio da planiraju izgradnju garažno servisnog centra Dračevac, drugu fazu e-ticketinga kroz koji će kupiti kartomate i ugraditi video nadzor u sve autobuse te da planiraju kupnju 25 električnih autobusa.

Grad Split im je omogućio da cijelo vrijeme imaju otvoren natječaj za zapošljavanje. Tako su zaposlili 30 vozača. 

- Danas smo u situaciji da ih je i otišlo 30, radi boljih poslova. U dogovoru sa suvlasnicima reduciramo neke linije.

Natječaj je i dalje otvoren, otvorili natječaj i za financiranje dozvole za D kategoriju, 40 ih se javilo. Vezat ćemo ih ugovorom na dvije godine ili će vratiti iznos - objašnjavao je.

Domazeta je zanimalo jesu li razmišljali o zapošljavanju umirovljenika na pola radnog vremena, na što je Sapunar rekao da je tako  angažirano nekoliko vozača koji su otišli u mirovinu i da su najbolji.

19.15 - Više izvješća o radu gradskih ustanova prolazi gotovo bez rasprave i jednoglasno.

17.50HGS-ov Igor Stanišić je imao niz kritika na rad ravnatelja.

- S ovog mjesta bih čestitao vaterpolistima i vaterpolisticama Jadrana na osvojenim prvenstvima, iako njihov dom, bazen Zvončac dan danas nije u funkciji.

Prije tri godine rekonstruirana je strojarnica i montiran novi balon za oko milijun eura. Javnost je logično zaključila da su ti novi uvjeti za rad omogućili između ostalog te rezultate, međutim sportaši i drugi korisnici su me informirali da to nije slučaj odnosno da je sve po starom - rekao je Stanišić.

Nastavio je kako je u financijskom izvješću navedeno da je u 2023. godini na bazen Zvončac utrošeno u investicijsko održavanje oko 370.000 eura. 

- Od toga je pretpostavljam 290.000 eura kredita koje vam je ovo GV-e odobrilo da bi konačno u punom smislu bazen Zvončac bio u funkciji sa svim pratećim sadržajima kao što su svlačionice, sanitarni čvorovi i drugo... - dodao je.

Rekao je i da je godinu ranije  isto utrošen značajan novac u taj bazen.

- Kod sebe imam vašu izjavu i izjavu Borovine kojega ste kao vanjskog suradnika angažirali prije dvije godine da pl nedostaje  400.000 eura kako bi priveli bazen svrsi i da bi u ljeto, a najkasnije u listopadu mogao biti u funkciji - iznio je Stanišić.

Potom je pitao je li istina da na današnji dan bazen Zvončac nije sa svim pratećim sadržajima u funkciji za sportaše i građane. 

- Koliko je novaca utrošenu u sanaciju bazena od kada ste preuzeli upravljanje? - zanimalo je Stanišića. 

U tri godine je potrošeno oko dva milijuna eura u bazen.

HGS-ovog vijećnika je zanimalo i koja je logika da se na Parku mladeži rade tereni za padel, a planira se novi stadion na Brodarici.

Cerjan je obrazložio da je zaista zatečen u kakvom je lošem stanju bazen preuzeo. Kada je govorio da će profunkcionirati, vjerovao je u to, ali ga je realnost demantirala.

Izvješće je usvojeno većinom glasova, ne bi trebalo biti problema s usvajanjem izvješća o radu ravnateljice Gradske knjižnice Marka Marulića, Grozdane Ribičić.

17.30 - Nakon pauze, sjednica se nastavila izlaganjem Gordona Cerjana, ravnatelja Javne ustanove Športski objekti. Kao zanimljivost navedimo da su HDZ-ovci spasili kvorum, opustili su se vijećnici tijekom pauze. Ipak, vratili su se ubrzo i ostali.

16.15 - Andrija Polić, predsjednik Splitskog saveza sportova izlaže o stanju u ovoj organizaciji.

- Posebno bih izdvojio da klubovi nisu nikad bili složniji. U pregovorima smo sa sponzorom za cjelokupni splitski sport. To bi nam bio dodatni prihod, uz proračunska sredstva - kratak je bio Polić. 

Skoko se javio za riječ, najavljujući da će biti suzdržani.

- Kada riješite probleme koje sam vam rekao, imat ćete i naše ruke. Prijatelja imate u nama, ne mogu kritizirati vas koji ste volonterski tu, ali sve sam rekao na zadnjem izvješću tajniku Vlatku Škilji - rekao je Skoko. 

Šuta je najavio podršku Poliću, odnosno Splitskom savezu sportova. I Balov je 'izrazio divljenje splitskim sportašima' te podržao Polića.

Prošlo je i Polićevo izvješće.

15.50 - Bekavac je upozorila da su platili 80.000 eura poreza na dobit, radnicima je mogao dati za topli obrok 100 eura, a da je osnovna plaća nekima samo 700 eura.

Žestok je bio i SDP-ov Davor Matijević.

- U vašem mandatu Grad Split je u srpnju prošle godine povećao potpore za 66.361 eura, a od ove godine to je učinila i Županija za dodatnih 40.000 eura. Za razliku od vaših prethodnika, vi imate veću financijsku podršku osnivača, što vam zasigurno olakšava poslovanje. U ukupnim prihodima za 2023. godinu potpore čine 39.8%, a s prije navedenim povećanjima u 2024. godini to učešće bit će još i veće - krenuo je SDP-ovac. 

Ono što mu je neprihvatljivo je da u poslovanju 'gomilate novce dok vam Grad povećava potpore, a pritom zakidate radnike za njihova materijalna prava'. 

U prilog tome je pročitao dopis od Radničkog vijeća.

'Radničko vijeće Ustanove DES u prosincu 2023. godine radnike je obavijestilo o njihovim pravima i mogućnosti pokretanja sudske tužbe po osnovi isplate plaća za 2023. godinu suprotno Pravilniku o radu. Inicijativu je potpisalo 87 radnika, a od poslodavca je zatražen razgovor na tu temu. 

Ravnatelj je tom prilikom istaknuo kako on nema 'pravnog znanja i obrazovanja' te da svoj stav o tome trebaju dati pravna služba Ustanove DES i odvjetnički ured s kojim imamo potpisan ugovor o suradnji. Mišljenje pravne službe je dano već ranije i u njemu stoji da su 'radnici nominalno oštećeni', dok od odvjetničkog ureda do danas nismo dobili mišljenje. 

Poslodavac, za sada, ne pokazuje namjeru rješavanja radničkih potraživanja na miran način pa vas ovim putem obavještavamo  da će radnici ustrajati u zaštiti svojih prava, ali i dalje se, kao Radničko vijeće, zalažemo da se ovo pitanje riješi bez pokretanja tužbe i nepotrebnih sudskih troškova', stoji u dopisu.

- Dakle, radnici imaju namjeru pokrenuti tužbu jer je plaća isplaćivana suprotno osnovama i mjerilima utvrđenim u Pravilniku o radu i Pravilniku o sistematizaciji pa je ustanova u 2023.g. dovedena u situaciju da je čak 80-ak radnika (od ukupno 211) mjesecima primalo plaću u visini minimalne plaće (700 € bruto) što znači da je 38% radnika primalo najmanju plaću dok je prije spornog obračuna plaća, na stvarnom 'minimalcu' bilo tek 18,5% radnika. I onda se na kraju godine 'stvori' dobit od 440.000 eura?! 

Isto tako, da su se plaće u 2023.g. povećale za 12,5%, to bi za DES bio trošak od 320.000 €, što znači da bi ostalo još 120.000 € dobiti i ne bi trebalo platiti 81.440 eura poreza na dobit - nabrajao je. 

Nadalje, nabrajao je, DES ima status zaštitne radionice (jedne od samo četiri u Hrvatskoj) i kao takva provodi zaštićeni program zapošljavanja osoba s invaliditetom na zaštitnim radnim mjestima, a koje su (te osobe s invaliditetom) teže zapošljive ili nezapošljive na otvorenom tržištu rada. 

- Ravnatelju, u odnosu na navedeno, pitam vas koliko je osoba s invaliditetom na zaštitnim radnim mjestima zaposleno od početka Vašeg mandata do danas; dakle, u malo više od godinu dana? Dopustite mi da odgovorim umjesto vas: Nula! - rekao je. 

Ono što je porazno je, smatra, činjenica da jedan radnik s invaliditetom na zaštitnom radnom mjestu ustanovu 'košta' 245 € mjesečno tj. 25% od ukupne bruto dvije plaće (a ostatak od 75% financira država odnosno ZOSI) jer su u pravilu ta radna mjesta na minimalnoj plaći.

 - Ispada da niste uspjeli zaposliti niti jednog radnika s takvim statusom, a 'razbacujete' se novcima plaćajući porez na dobit. Ravnatelju, zaštićeni program zapošljavanja osoba s invaliditetom ne bi smjeli promatrati kao trošak nego kao izraz društvene odgovornosti prema toj ranjivoj skupini - ustvrdio je Matijević.

Ono što Matijevića posebno zabrinjava je nastavak prakse povećanog bolovanja tj. da je u 2023. godini ukupno ostvareni fond sati rada raspoređen na samo 141 radnika (od 209) odnosno 67,5%, gotovo isto kao i u 2022.g. kad je to bilo 147 radnika (od 217) odnosno 67,7%, što je u korelaciji s povećanim brojem bolovanja (s prosječnih 9% u razdoblju 2018.-2021.g. na 32,4%). 

- Dakle, prekomjerna dobit rezultat je lošeg upravljanja proračunskim sredstvima, a kao posljedica plaćen je porez na dobit umjesto da su se ta sredstva usmjerila na povećanje materijalnih prava radnika . Ispada da se s jedne strane dobivaju državne potpore koje se onda ne iskoriste (ili ne znaju iskoristiti) pa se na njih mora platiti porez. A, ponavljam, potpore se isplaćuju jer DES ta sredstva ne može samostalno uprihoditi iz redovnog poslovanja - rezimirao je. 

Pitao je ravnatelja DES-a i je li tražio od Upravnog vijeća da mu se odobri godišnja nagrada za 2023.godinu, nakon 7 mjeseci rada.

Na kraju rasprave Domazet je pozvao ravnatelja da zapošljava osobe s invaliditetom jer da je to temeljni cilj Ustanove, a ne zarada koja im se i subvencionira.

Uz ruke Centra i Damira Barbira prošlo je izvješće.

15.30Stenko Dell' Orco izvještava o radu DES-a, ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

Ravnatelj je istaknuo kako su lani imali 450.000 na računu, a dočekao ih je minus. Oprezno su, kazao je, podignuli plaću za sedam posto, pa potom još deset. 

Ušao im virus, morali su kupiti nove hardvere i softvere i sve legalne programe, što ih je koštalo 30.000 eura.

Kako je čitanje izvješća potrajalo, upozorio je Domazet da skrati, a nadovezala se i HGS-ova Lidija Bekavac navodeći da ne miješa prošlu i ovu godinu, jer da svi ravnatelji podnose izvješće za 2023. 

Pohvalio ga je Centrov Igor Skoko, HDZ-ov Jakša Balov mu je replicirao da je trendove postavila bivša ravnateljica koja je politički smijenjena.

S Balovom se slaže i stranački mu šef, Šuta.

- Da su dubioze ostale iz prethodnog mandata je neprihvatljiva tvrdnja, pogotovo kad se vidi rad prethodne ravnateljice. Još i ako znamo da je poslovala u vrijeme covida i tada dizala plaće - osvrnuo se Šuta. 

Ravnatelj je odgovorio da mu nije bilo ugodno bilo vidjeti 320.000 eura okvirni kredit, a došli su blizu te cifre.

- Sada smo konačno prodisali. Dobit ćemo usmjeriti na ostvarivanje prava zaposlenika, vjerujte da ćemo postati mjesto u kojem se želi raditi - rekao je, među ostalim, te najavio da žele postati jaka tiskarska kuća.

Šuta je odgovorio Ivoševiću koji ga je prozvao za dizanje plaće u Vodovodu bez znanja odgovornih.

- Bili ste informirani, ali vas nije bilo briga. Dizale su se toliko i plaće u Prometu, što se nedavno saznalo, nigdje nije zavedeno. Vaš je način djelovanja uvijek isti - kad se želite riješiti čovjeka, valjate ga u blatu. Tako ste radili kolegici Editi, koja je digla firmu i vratila dugove - poručio je Šuta.

Ravnatelja je pozvao da vodi računa o djelatnicima.

- Zaslužuju biti nagrađeni. O bivšima se ne treba loše govoriti, kolegica je ostvarila dobre rezultate i pokazala kako se to može - zaključio je HDZ-ovac. 

14.40 - Endica Radić Hozo, ravnateljica Dječjeg vrtića Cvit Mediterana, izvijestila je ukratko o poslovanju. Navela je kako vjeruje da će uskoro sanirati i minus od 136.000 eura koji je ostao od ranije uprave. 

Opet se prva javila vijećnica Zelić.

- Poštuju li se pedagoški standardi i jeste li zadovoljni održavanjem tog standarda? - zanimalo je. 

Ravnateljica je pojasnila  kako svake godine nakon upisa rade analizu i na temelju toga predlažu mrežu programa. Tako je bilo manje zainteresiranih za kraće programe i na osnovu toga su modificirali programe. 

- U  odnosu na ostale gradove u okolici, u nekim skupinama je potpuno poštivan, a tamo gdje nije, jako malo je odstupanje - odgovorila je Radić Hozo. 

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Tomislav Šuta je tijekom rasprave naveo kako usporedba s drugim gradovima i općinama u okolici ne stoji jer mlade obitelji iseljavaju iz Splita i naseljavaju se u Solin, Kaštela ili Podstranu.

- Nisu se stvorili uvjeti za mlade obitelji, to je politika Splita. Mi ćemo dogodine imati još manji broj upisane djece u vrtiće i škole, a okolo vidimo porast - ustvrdio je Šuta.

Usvojeno je i izvješće Radić Hozo, a nakon nje je pred vijećnike došla ravnateljica Dječjeg vrtića Marjan Ani Mrnjavac.

Nakon kraće rasprave, usvojeno je jednoglasno.

14.00Viktorija Rogulj, ravnateljica Dječjeg vrtića Grigor Vitez, izložila je o radu predškolske odgojne ustanove na čijem je čelu. Krenulo je pitanjem HDZ-ove Ivane Zelić krši li se pedagoški standard u vrtićima. 

- Puno je više djece s poteškoćama, pa se smanjuje broj za dvoje u takvim skupinama. Nadam se da će svi naći mjesto u kombinaciji s privatnim vrtićima - odgovorila je.   

Zelić je konkretno pitala je li broj u jasličnim skupinama viši u odnosu na državni pedagoški standard, na što je ravnateljica odgovorila da je broj približan, a ako je veći, nije pretjerano. 

- 16 je najveći broj djece u jaslicama - odgovorila je na konkretan upit.

Pokušao je 'obraniti' zamjenik Bojan Ivošević pitajući Zelić što bi ona napravila. 'Pojasnio' je ravnateljici da je Zelić HDZ-ova vijećnica, i da u općinama kojima HDZ upravlja ima više djece, ali ga je prekinuo Domazet.

- Molim vas da se od ovakvih komentara suzdržavate, to nije odgovor na pitanje vijećnice Zelić - zaustavio je predsjednik Vijeća zamjenika Ivoševića.

Viktor Zelić, vijećnik Centra, pripremio je kratku prezentaciju gdje je usporedio Split s Osijekom i Dubrovnikom. Nema tu velike razlike.

SDP-ov Davor Matijević je stao u obranu Puljkove vlasti što se tiče upisa djece.

- Promašena je tema, djeca su se upisala. Ako smo negdje i blago prekršili standard da bi se upisali svi, bolje nego da smo 20-ak vratili - rekao je Matijević. 

Zanimalo ga je treba li im logopeda.

- U ukupnom broju djece, 46 posto djece je s poteškoćama glasa i govora, nama dva logopeda lijepo rade i zavidan nam je standard koji odgovara potrebama djece - zadovoljna je.

Izvješće ravnateljice je glatko prošlo.

13.18 - Nastavak sjednice je počeo minutom šutnje za iznenada preminulog prof. dr. sc. Dejana Kružića.

RANIJE OBJAVLJENO:

Splitski gradski vijećnici sastaju se od 13 sati kako bi nastavili sjednicu prekinutu u noći s ponedjeljka na utorak prošli tjedan. 

Pred njima je 30-ak točaka dnevnog reda koje se mahom tiču izvještaja o radu gradskih ustanova. S tim da je rasprava o radu HNK Split, koja je trajala nešto manje od tri sata prošla, kao i ona koja se tiče Dječjeg vrtića Radost.

Kao posljednja dodana točka je rasprava o troškovima prijevoza gradske firme Promet.

Za očekivati je da će i nastavak sjednice potrajati. Neovisno koliko je točaka dnevnog reda pred vijećnicima, do sada su uvijek bile izvjesne dvije stvari - maratonsko zasjedanje i burne rasprave.

Vaša reakcija na temu