Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash 572 CVIJETA ZA 572 IZGUBLJENA ŽIVOTA Udruga Feniks obilježava Svjetski dan prevencije suicida

572 CVIJETA ZA 572 IZGUBLJENA ŽIVOTA Udruga Feniks obilježava Svjetski dan prevencije suicida

Građani Splita mogu se priključiti akciji

U subotu, 10.rujna, diljem svijeta se obilježava Svjetski dan prevencije suicida s ciljem podizanja svijesti u javnosti o ovom sve većem problemu među stanovništvom. 

Volonteri Udruge Feniks Split i ostali sugrađani koji im se budu voljni priključiti planiraju na ovaj dan kao i protekle dvije godine godine sugrađanima podijelili cvijeće uz pripadajuće osnažujuće poruke u spomen na osobe koje su tijekom prošle godine u Hrvatskoj preminule počinivši suicid. 

'Godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi, a brojka se svake godine povećava. Dijeleći točno određeni broj cvjetova želimo na simboličan način u javnosti povećati svijest o važnosti i učestalosti ovog problema, kao i naglasiti da se iza navedene statistike nalaze stvarni ljudi koji nisu vidjeli drugog načina za bijeg od patnje koju su osjećali. U protekloj godini u Hrvatskoj 572 osobe su preminule od suicida. Članovima njihovih obitelji statistika je 100 %', kažu organizatori akcije.

Istraživanja su pokazala kako socijalna izolacija povećava rizik samoubojstva, dok, naprotiv, jake veze među ljudima djeluju kao čimbenici zaštite. Pokazati da nam je stalo, slušati bez osuđivanja, jednostavno biti tu za nekoga može biti ključan čimbenik kod pojedinaca koji su vulnerabilni i zapravo predstavljati čin spašavanja života.

No ne treba zaboraviti na neophodnost stručne pomoći i/ili liječenja.

'Želimo podijeliti 572 cvijeta  kako bi nastavila rasti uspomena na osobe kojih nažalost više nema među nama.  Ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane da nam se priključe na okupljanju u Đardinu u 17 sati i pomognu da pošaljemo ovu važnu poruku u našem gradu', poručuju.

'Tijekom same akcije volonteri će se rasporediti na 3 lokacije u gradu Splitu: na dnu Marmontove ulice, na Pjaci i na Rivi kod Fro-a.  Želimo proširiti svjesnost o važnosti podrške u zajednici osobama koji se nose s depresijom i sličnim mentalnim oboljenjima, podijeliti kontakt informacije  za podršku takvim osobama te poslati poruku kako uvijek ima nade i da u svakom od nas čuči nevjerojatna snaga čak i kad se čini da je sve bezizlazno, posebno kad smo tu jedni za druge. Ukoliko nam se imate volje priključiti dobro ste nam došli! Javite nam se u inbox za detalje ili samo dođite na lice mjesta', dodaju.

Udruga Feniks Split djeluje na volonterskoj osnovi i pruža besplatnu podršku osobama s mentalnim poteškoćama. 

Svi koji trebaju pomoć mogu im se s povjerenjem obratiti u inbox udruge, uključiti se online i uživo istoimenu grupu podrške ili im pisati na mail udruga.feniks.st@gmail.com

Za informiranje o tekućim projektima, aktivnostima, edukacijama i sl. potražite ih na Facebooku i webu.

'Ukoliko želite donirati sredstva za daljnji rad i unapređenje kvalitete usluga u zajednici, uplatiti možete na IBAN: HR8124840081135155359 uz napomenu 'donacija', dodaju iz udruge.

'Ukoliko ste vi ili netko vama blizak u suicidalnom stanju možete nazvati Centar za krizna stanja i prevenciju suicida pri KBC-u Zagreb (telefon 01-2376-470 od 0 do 24 sata) ili se obratiti mailom Udruzi Životna linija na pomoc@pomoc.hr', poručuju za kraj.

Ova je akcija dio aktivnosti projekta 'Zasučimo rukave za mentalno zdravlje' financiranog od strane Ministarstva zdravstva, Grada Splita i Županije Splitsko-dalmatinske, te Zaklade Solidarna i projekta 'Puna mi je kapa!' financiranog od strane Grada Splita, ali sadržaj same aktivnosti je isključiva odgovornost Udruge Feniks Split te ni na koji način ne odražava stavove Ministarstva zdravstva.

Vaša reakcija na temu