Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović ADIO, SKALE Banke odlaze s centra Rive, otkrivamo tko dolazi za enorman najam

ADIO, SKALE Banke odlaze s centra Rive, otkrivamo tko dolazi za enorman najam

O konzervatorima ovisi prenamjena

Jedne skaline idu u povijest. Neće više biti ispijanja kave na stepenicama ispred banke na Rivi. Novi zakupci preuzimaju dva vrijedna i centralna poslovna prostora na glavnoj splitskoj šetnici. 

Uskoro će poslovnice Zagrebačke i OTP banke posljednji put zatvoriti vrata na Obali hrvatskog narodnog preporoda 10. 

Na natječaju kojeg su raspisale Državne nekretnine, pobijedio je obrt Reason nakon što je pristao plaćati najviši iznos zakupnine za prostor gdje je sada OTP banka, a mjesečno će davati nevjerojatnih 16.515 eura. Za nekretninu gdje je još uvijek Zagrebačka banka, najviši iznos ponudila je tvrtka Ledeni valovi po mjesečnoj renti od 16.100 eura. 

Na natječaju za prostor na atraktivnoj lokaciji javile su se i banke koje tu već djeluju, ali su ponudile gotovo minimalnu traženu cijenu zakupnine, a OTP banka nije zadovoljila uvjete natječaja jer postoji dugovanje te financijske ustanove prema Republici Hrvatskoj. 

Zanimljivo je i da je obrt Reason ponudio 4.500 eura za prostor OTP banke, ali se vlasnik Boris Rančić pozvao na pravo prvenstva i na kraju je pristao platiti iznos od 16.515 eura, koji je ustvari ponudila tvrtka Influence. Kako neslužbeno doznajemo, zbog statusa branitelja pozvao se na pravo prednosti. 

Prema podacima s Fine, Rančićev obrt je primarno osnovan 2014. godine kao trgovina na veliko i na malo. Broji dvoje zaposlenih, lani je u ovoj djelatnosti ostvario neto dobit od 31.876 eura, što je povećanje od 230 posto u odnosu na prethodnu godinu. Valja spomenuti da temeljni kapital obrta Reason iznosi svega 2.660 eura. Uz to, obrt Reason je upisao djelatnost još i trgovine i ugostiteljstva, odnosno širio je djelatnosti obrta. 

Pokušali smo stupiti u kontakt s Borisom Rančićem, ali nije odgovarao na naš poziv. Poslali smo mu i poruku, ako odgovori, objavit ćemo. Inače, u kuloarima se šuškalo da je bivši kandidat za gradonačelnika Ante Franić povezan sa spomenutim vlasnikom obrta. Kontaktirali smo Franića kako bismo provjerili jesu li istiniti takvi navodi. Spomenuli smo samo prezime Rančića koji je zakupio prostor na Rivi, i bivši kandidat za gradonačelnika je znao o kome pričamo. 

- To mi je susjed. Živimo u istom ulazu. Korektan je čovjek, korektna je familija. On ima štandove u Dioklecijanovim podrumima - rekao je Franić. Na pitanje jesu li točne priče kako upravo on stoji iza Rančića i da ga ‘gura’, odgovorio je: 

- Kako ću ja njega gurat, čovik ima štand deset godina. Ja kupio stan na Brodarici ima šest godina, čovjek je korektan. Branitelj je. Ne razumin kako ću ja njega gurat -  odgovorio je Franić. 

Što se tiče tvrtke Ledeni valovi koja je zakupila prostor Zagrebačke banke, navedeno je kako se bavi ugostiteljstvom. Tako je izgledno da će financijske institucije na centralnoj lokaciji splitske šetnice, zamijeniti barem jedan ugostiteljski objekt.

Spomenimo i to da su dva prostora na Rivi daleko najvrjednije ponude koje su pristigle na natječaju na kojem se licitiralo za 11 poslovnih prostora diljem Hrvatske. 

Početna mjesečna zakupnina za prostor u kojem je još uvijek Zagrebačka banka bila je 3.580,15 eura, a popela se na 16.100 eura. Prostor OTP banke Državne nekretnine su ocijenile vrijednim 4.270,35 eura, ali je obrt Reason pristao plaćati 16.515 eura mjesečno. 

Tražili smo odgovor od Državnih nekretnina kada će iz poslovnih prostora iseliti financijske institucije, nisu nam precizno odgovorili: 

- Državne nekretnine će za oba prostora iz Vaših upita nove ponuditelje pozvati na sklapanje ugovora nakon primopredaje prostora od prethodnih zakupnika. Novi zakupnici prostore mogu preuzeti po solemnizaciji ugovora kod javnog bilježnika - tako glasi odgovor Državnih nekretnina. 

Što će zaista osvanuti na popularnoj lokaciji, odlučit će konzervatori koji moraju dati zeleno svjetlo za promjenu djelatnosti.

Vaša reakcija na temu