Foto: Pixabay AFERA STAN: HDZ-ova načelnica Lovreća Anita Nosić danas bi trebala prepustiti fotelju svom zamjeniku

AFERA STAN: HDZ-ova načelnica Lovreća Anita Nosić danas bi trebala prepustiti fotelju svom zamjeniku

Najvjerojatnije je čeka i izbacivanje iz stranke

HDZ-ova načelnica Lovreća Anita Nosić (30) danas bi ipak trebala prepustiti fotelju svom zamjeniku Petru Petričeviću. Informacija je potvrđena iz Ministarstva uprave kojem je primopredaja najavljena iz Općine. Ministarstvo je inače najavilo novu inspekciju i zaprijetilo kaznom od 30.000 kuna HDZ-ovoj mladoj načelnici ako ne napravi primopredaju vlasti. Jer su je obavijestili da još od 7. veljače ne smije obnašati funkciju.

Nosić fotelju gubi nakon nevjerojatne priče koju su otkrila 24 sata. Još kao 27-godišnjakinja, načelnica iz općine pored Imotskog je kupila stan uz državne subvencije u Zagrebu. Iako živi u očevoj kući s bazenom i vodi Općinu u kojoj živi, uzela je subvencije namijenjene mladima bez krovom nad glavom. Mjesečno joj plaćamo više od 1700 kuna subvencije, a do siječnja ove godine smo joj pomogli s 46.000 kuna. Subvencije bi plaćali još godinu i pol da nije priča otkrivena. Nosić nam je sama priznala da je stan kupila kako bi ga koristila kada povremeno dolazi u Zagreb.

Stan je u naselju Špansko, koji ulaz dalje u istom kompleksu zgrada gdje živi i Milijan Brkić. Brkić je inače bio osumnjičen da je presretao komunikaciju i Anite Nosić. Ali optužnica na kraju nije podignuta jer se niti jedna od četiri žene nije smatrala oštećenom. Nosić se inače morala prijaviti u stan u Zagrebu kako bi ispoštovala zakon i ugovor. Ali ona nam je prvo rekla da to nije učinila. Naime, promjena prebivališta automatski po sili zakona znači i prestanak načelničkog mandata.

Naknadne provjere Ministarstva uprave utvrđeno je da je Nosić šest mjeseci bila prijavljena u Zagrebu. Cijelo vrijeme je obavljala načelničku funkciju iako joj je mandat trebao prestati po sili zakona. Nitko je neće tražiti povrat plaća jer praksa suda kaže da čak i ako ste nezakonito na funkciji, a radite posao, zaslužujete plaću. Pitanje je je li bilo utaje poreza jer u Zagrebu je za razliku od Lovreća, prirez 18 posto. Protiv Nosić je i državna agencija APN pokrenula jedini postupak koji može: naplatu kredita u cijelosti. Nosić je ostalo otplatiti još oko 72.000 eura od 80.000 eura koje je podigla za stan. Poslala je pismo državnoj agenciji da će sve svoje obveze podmiriti. Inače, u imovinskoj kartici nema upisanu ušteđevinu, pišu 24 sata.

U HDZ-u je čeka izbacivanje iz stranke jer smatraju da je naštetila ugledu HDZ-a. Barem ako ostane sadašnje stranačko vodstvo, dok se nitko iz alternativne opcije u kojoj je i Brkić nije izjašnjavao o tome je li naštetila stranci. DORH-u je također proslijeđen njen slučaj da ispita je li bilo pogodovanja. Nosić je u nedavnom intervjuu rekla da je ona žrtva političkih obračuna. Nije smatrala ni da treba izgubiti funkciju.

- Smatram da nisu ostvarene sve zakonske pretpostavke za prestanak mog mandata, posebno zbog onih okolnosti koje se tiču prebivališta - rekla je.

Opisala je i zašto je uzela državne subvencije za novi stan u Zagrebu.

- Kao i svaka mlada osoba imam želju živjeti u vlastitoj nekretnini i tako riješiti svoje stambeno pitanje. To je razlog zašto sam se prijavila za APN. Prijavila sam se kao svaki drugi građanin koji zadovoljava tražene uvjete. Moja načelnička plaća, naime, nije tko zna kakva, to je razina plaće nastavnika u osnovnoj školi, ne može se načelnik u Lovreću obogatiti – rekla je.

Plaća joj je inače oko 7500 kuna po imovinskoj kartici koja je stara više od dvije godine.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(59169, "");
Pregledaj komentare
29