Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash AGROMED Split je domaćin prvog Mediteranskog poljoprivrednog foruma

AGROMED Split je domaćin prvog Mediteranskog poljoprivrednog foruma

'Mediteran ima ogromnu perspektivu u novoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU'

Vodeći poljoprivredni stručnjaci i čelni ljudi iz agrobiznis sektora iz Hrvatske i drugih zemalja Mediterana okupit će se na prvom Mediteranskom poljoprivrednom forumu 'Agromed', koji će se održati 2. srpnja 2021. godine u hotelu Cornaro, u Splitu. Kroz tri različite panel rasprave, poljoprivredni stručnjaci raspravljat će o mediteranskom identitetu i poljoprivredi, Hrvatskoj kao dijelu Mediterana te izazovima hrvatskog mediteranskog agrara. 

- Proizvodnja hrane pokazala se kao važan čimbenik svake suverene države tijekom pandemije korona krize. Pandemija je ukazala da su države posebno osjetljive ako su ovisne o uvozu te ukoliko nisu pokrenule sve svoje potencijale i resurse s kojima raspolažu. Mediteran danas nije samo prostor življenja i stil života. Naprotiv, Mediteran uz sve druge prednosti ima i ogroman potencijal da ostvari svoje perspektive i mogućnosti i u agraru. To može postići upravo kroz novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU, koja je pred nama i koja je utemeljena na samo-održivosti, kružnoj ekonomiji i bio-eko proizvodnji kao strateškom smjeru nove društvene paradigme- izjavio je organizator Agromeda, direktor Instituta za europske i globalizacijske studije prof. dr. sc. Anđelko Milardović.

Milardović naglašava kako je Mediteranski forum utemeljen u rujnu 2020. kao okosnica nove društvene paradigme, s ciljem da postane mjesto susreta teorije i prakse u području poljoprivrede. Hrvatski poljoprivrednici, ali i njihovi kolege iz drugih zemalja na forumu Agromed imat će mogućnost predstaviti svoje proizvode, uz najveći naglasak na poljoprivrednim simbolima toga područja, poput grožđa, vina, smokve, masline, ulja, ali i ribarstva te specifične stočarske proizvodnje. Organizatori također posebno ističu kako su suvremeni izazovi, poput klimatskih promjena, pandemije i ekonomske krize ukazali na sve izazove s kojima se poljoprivreda susreće. 

- Proizvodnja hrane u čitavoj Europskoj uniji, pa tako i u Hrvatskoj treba biti ekonomski i ekološki prilagođena Europskom zelenom planu te ciljevima novih strategija. To se posebno odnosi na onu 'Od polja do stola', Strategiju o bioraznolikosti, ali i novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU, koja je ovih dana česta tema dijaloga između država i institucija EU. Kako povezati proizvodnju hrane po novim pravilima, provoditi nove investicije i uvoditi moderne tehnologije veliki je izazov za cijeli Mediteran, koji je kroz povijest pokazao svoju žilavost i koji nastavlja proizvoditi hranu vrhunske kvalitete. Mediteran se posebno ističe kroz svoju gastronomiju, koja je prepoznata kroz rast i razvoj turizma, a sada je važno definirati i nove strateške ciljeve kako bi se proizvodilo više i kvalitetnije, sukladno paradigmi očuvanja klime i okoliša - naglašava voditelj Foruma Vedran Obućina.   

Kroz tri različite panel rasprave poljoprivredni stručnjaci će raspravljati o temama: 

- Mediteranski identitet i poljoprivreda - panel posvećen zajedničkom identitetu sjeverne i južne obale toga područja, jedinstvenom stilu života te viziji građanstva.

- Hrvatska kao dio Mediterana - panel koji propituje ulogu Hrvatske u sveopćoj sredozemnoj budućnosti, posebice u poljoprivrednoj politici.

- Izazovi hrvatskog mediteranskog agrara - panel orijentiran domaćim pitanjima, koja sadrže kolektivnu dimenziju propitivanja vlasništva i zemljišta, te povijesno iskustvo hrvatske poljoprivredne politike u sredozemnom priobalju.

Uz to, na Forumu će biti predstavljen Studij Mediteranske poljoprivrede Sveučilišta u Splitu kao i tradicija hrvatskog agrara s tog područja.

Sve informacije o Mediteranskom poljoprivrednom forumu Agromed mogu se pronaći na službenoj internetskoj stranici.

Vaša reakcija na temu