Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Aida Jukić: Kulturne manifestacije se trebaju održavati tijekom cijele godine

Aida Jukić: Kulturne manifestacije se trebaju održavati tijekom cijele godine

Split treba živjeti svih 365 dana, turistima trebamo ponuditi razlog zbog kojega će opet doći kod nas

Projekt koji organizira Turistička zajednica grada Splita pod nazivom 'Splitski litnji koluri' traje zadnjih deset godina. Program se održava s ciljem da obogati turističku ponudu i upozna turiste s tradicijom grada. Ove godine u sklopu programa održano je preko 90 koncerata s preko 1400 izvođača. Za kraj manifestacije popričali smo s voditeljicom gradskih manifestacija TZ grada Splita Aidom Jukić

- Ovaj današnji program naziva 'Zbogom lito' je ustvari samo jedan presjek projekta Splitski litnji koluri koji je trajao četiri mjeseca. Ovih 900 izvođača večeras je samo polovica onih koji su nastupali tijekom ovogodišnje manifestacije jer su danas nastupili samo oni koji su iz Splita i okolice. Ove godine bilo je 1400 izvođača i devet gostujućih zemalja. Ono što uvijek ističem je da bi turistička zajednica trebala proizvoditi jedan prepoznatljiv turistički proizvod, a jedan od njih su i gradske manifestacije. Vrlo bitno je naglasiti da pokušavamo bez obzira na oprečna mišljenja raditi jedan balans, osluškivati bilo grada, misliti na goste, ali nama je naglasak i na našem čovjeku koji je tada gost na šetnici naše Rive. Intencija je da se svaki gost koji boravi u Splitu osjeća lijepo i kao kod kuće. Kada dođete u stranu državu i čujete svoj maternji jezik, još vam se prezentira narodna nošnja ili neki drugi izričaj, to je zalog i podloga da poželi doći ponovno u naš grad - smatra Jukić. 

Popodne na splitskoj Rivi započela je završna večer manifestacije pod nazivom 'Zbogom lito', a tijekom popodneva i večeri na dvije pozornice izmjenjuju se svi domaći izvođači koji su nastupali u ovogodišnjem izdanju manifestacije. Današnji program oko 16.30 otvorile su mažoretkinje grada Splita, a trajat će do pola sata iza ponoći. 

- Program se odvija na dvije bine, izmjenično, kulturna društva i klape će biti na jednoj, dok se pripremaju orkestri i zabavni bendovi na drugoj bini. Čut će se domaća šansona, bluz, pop, rock, country izričaj, klasičnih stvari, nastupit će dva velika orkestra HRM-a te limena glazba koja nam dolazi iz Vodica. Nakon toga slijede najreprezentativnija djela autohtona za Hrvatsku, izvedbe naših klapa. 

Aida Jukić ponosna je na činjenicu kako Hrvatska ima preko tisuću registriranih nošnji, kao mala zemlja od 4 milijuna stanovnika. 

- Stranci to jako cijene i prepoznaju jer je njima neshvatljivo da mi na 100 kilometara zračne linije imamo nekoliko kulturnih i narodnih izričaja. U tom tragu ćemo završiti i s gostima iz Ukrajine, ali i najaviti da je sve što turistička zajednica radi je pokušaj da se njeguju programi više od četiri mjeseca. 

Mišljenja je kako se kulturni program u jednoj urbanoj sredini kao što je Split treba odvijati tijekom cijele godine. 

- Vi trebate poželjeti kod nas provesti vikend, a tematski elementi doprinose većem broju dolazaka. Nedugo nakon ove manifestacije kreće adventski program, potom uskršnji što nam daje dodatni motiv za cjelogodišnjim programom. Mjesta koja se otvaraju na 'ad hoc' nisu najsretnija rješenja za našu sredinu, trebamo ići na kvalitetu i kvantitet. Kvaliteta traži dugotrajni postupak, konstantan rad i profesionalizam. Kvantitet ne treba ići nauštrb kvalitete - priča nam Jukić i dodaje: 

- Sretna sam što mi u gradu imamo jedan zaista kvalitetan tim koji se na savršen način može predstaviti kulturno, glazbeno, sportski i estetski. Priča o suncu, moru i hrani kod nas se podrazumijeva, mi uvijek moramo imati još jedan otklon prema 'savršenstvu' jer cijeli Mediteran to ima. Trebamo imati razlog zbog kojega će netko opet doći kod nas. Split treba živjeti svih 365 dana. Kada bi se pitalo nas u TZ-u, budite sigurni da bi sve kolege rekli da trebamo raditi cijelu godinu, moramo odnjegovati pred i pod sezonu. Moramo imati poveznicu s institucijama iz grada koji moraju početi disati kao i mi, ako želimo usmjeriti grad u jednom smjeru. Ulazimo u vrijeme Božića i Nove godine, izuzetno je interesantno da netko iz sjevernih krajeva gdje su temperature ispod ništice dođe šetati Rivom i popiti na suncu kavu. Moramo o tim gostima voditi brigu i nakon 16 sati, mora se tada nešto događati.

Vaša reakcija na temu