Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Akcija 'Crvene cipele' održana u Splitu

Akcija 'Crvene cipele' održana u Splitu

U Hrvatskoj je, upozoravaju Domine, posljednjih godina prisutan trend porasta brutalnih zločina nad ženama

Pored Grgura Ninskog aktivistkinje i aktivisti u organizaciji Domina su održali akciju 'Crvene cipele'. Čitale su ulomke Konvencije Vijeća Europe, poznatije kao Istanbulska konvencija, kako bi još jednom skrenule pažnju državnom vrhu na obećanje o ratifikaciji ovog vrijednog dokumenta.

- Obećanje se nekad i ispuni - ne bez ironije je kazala koordinatorica udruge Domine i aktivistkinja Mirjana Kučer.

Čitanje je završeno snažnom parolom španjolskih aktivistinja 'Nijedna žena manje, nijedna žena mrtva više'.

- Tko daje pravo nekome da uvjetuje ostanak u zajednici time hoće li ti oduzeti život?  Živimo u društvu nasilja. Takvo rješavanje problema je neprihvatljivo i definitivno je važna ta politička poruka koja bi se poslala ratifikacijom, a ta je da ne prihvaćamo nasilje - kazala je Kučer.

Više je razloga važnosti ove konvencije, pojasnila je, pruža međunarodni standard zaštite ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja. Osim toga, to je  međunarodni pravni dokument čija bi implementacija definitivno podigla razinu prevenciju zaštite,  povećali bi se servisi zaštite žrtvama nasilja i uveo bi se nadzor na koji se način provode preventivne i zaštitne mjere.

- Ukoliko Vlada ne ratificira Konvenciju samo će potvrditi ono što godinama znamo, a to je da će i dalje politički biti nevažni problem ubojstava žena ili činjenica da se 30 posto nasilja u obitelji prijavljuje - jasna je.

Kaže da nije uzalud više od pola europskih država implementiralo Konvenciju i da je zaista došlo vrijeme da se ozbiljno pozabavimo ovim problemom. 

Akcija 'Crvene cipele', inače, održava se ususret međunarodnoj kampanji '16 dana aktivizma' koja traje od 25. studenoga, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava. Kampanja je prvi put pokrenuta 1991. godine s ciljem eliminacije svih oblika nasilja nad ženama. Trenutno je u nju uključeno preko 3700 organizacije iz 164 države svijeta.

U Hrvatskoj je, upozoravaju Domine, posljednjih godina prisutan trend porasta brutalnih zločina nad ženama, tako je u prošloj godini ubijeno 19 žena od strane bliskih osoba, od čega 15 od strane intimnih partnera. Gotovo 10.000 žena je prošloj godini prijavilo neki oblik prekršajnog oblika nasilja u obitelji, dok je 279 žena bilo žrtvom kaznenog djela nasilja u obitelji. Ti podaci su još strašniji, navode, ako znamo da se samo 30 samo slučajeva nasilja u obitelji prijavljuje. 

Uz to, servisi za pomoć ženama koje žele izići iz nasilnih veza su gotovo nepostojeći. Na području naše županije postoji samo jedno savjetovalište za žene žrtve nasilja i tek devet kreveta u skloništu za žrtve obiteljskog nasilje.

Cilj akcije 'Crvene cipele' je upozoriti na stalno prisutan problem nasilja nad ženama te pozvati državu na ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Konvencijom bi se ženama pružila bolja zaštita te osigurali servisi za pomoć u slučaju nasilja. 

Projekt Crvenih cipela je 2009. godine započela meksička umjetnica Elina Chauvet koja je instalacijom praznih crvenih cipela željela prikazati protest svih žena kojih više nama. Na taj način je željela osvijestiti društvo o broju žena koje su svake godine ubijene ili otete u Meksiku. Nakon toga su slične akcije s ciljem podizanja svijesti o nasilju nad ženama održane diljem svijeta.

Vaša reakcija na temu