Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ako štedite u novcu, izgubili ste čak 12,1% u samo godinu dana. Kako stati na kraj velikim gubicima?
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Ako štedite u novcu, izgubili ste čak 12,1% u samo godinu dana. Kako stati na kraj velikim gubicima?

Apsolutno svaka valuta pogođena je visokom inflacijom

Visoka inflacija nastavlja rušiti rekorde i u Hrvatskoj ove godine iznosi 12,1%. U prijevodu, to znači da novac građana vrijedi 12,1% manje nego prije samo godinu dana, odnosno za jednak iznos kuna moguće je kupiti čak 12,1% manje proizvoda i usluga. Time su najviše pogođeni svi oni koji svoju štednju drže u obliku novca jer im njihova teško zarađena štednja ubrzano gubi vrijednost.

Pritom nije bitno ni drže li građani kune u obliku gotovine ili na bankovnim računima, kao ni to drže li svoju novčanu imovinu u nekim stranim valutama poput eura, dolara ili franka. Apsolutno svaka valuta pogođena je visokom inflacijom jer novac vrijedi sve manje, što je trend koji će se nastaviti i u budućnosti.


Kako bi svoju ušteđevinu spasili od inflacije, sve se više štediša okreće ulaganju u zlato - tradicionalni oblik imovine koji je uvijek u povijesti bio zaštita od inflacije i ekonomskih kriza. 

Investicijsko zlato - Štednja koja nosi prinos od 8,3% godišnje

Investicijsko zlato sve je popularnija štednja u svijetu i u Hrvatskoj, a radi se o standardiziranom fizičkom zlatu koje dolazi u obliku zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće. Glavni razlog zbog kojega štediše ulažu u zlato jest visok prinos kojeg takva vrsta štednje donosi. 

Naime, cijena zlata u proteklih je 20 godina u prosjeku rasla oko 8,3% godišnje, što je značajno više od prosječne stope inflacije u istom periodu te većine drugih oblika štednje i ulaganja. Kada se takav prinos usporedi s mizernim kamatnim stopama na štednju koje banke trenutno nude, postaje jasno zašto je zlato sve popularnija štednja u doba inflacije. 


Cijena zlata ne raste ujednačeno, već je kroz povijest uvijek najviše rasla u ekonomski nestabilnim vremenima, to jest u vremenima visoke inflacije i recesije. Primjer takvog perioda je Velika recesija koja je započela 2008. godine i za čije je vrijeme cijena zlata narasla za više od 200% u svega nekoliko godina, što je investitorima u ovaj plemeniti metal donijelo pozamašan prinos. U isto to vrijeme, dionice i većina drugih oblika ulaganja bilježili su velike gubitke.

Hrvati sve više ulažu u zlato

Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata, tvrdi kako sve više Hrvata ulaže u zlato:

- Prema podacima Centra Zlata, potražnja za investicijskim zlatom u Hrvatskoj u 2022. godini barem je dvostruko veća nego u 2021. godini, a tek se nalazimo u srpnju. Uz to, srpanj već sad bilježi dvostruko veću potražnju nego lipanj, što ukazuje na to da se ovaj trend rastuće potražnje još ne smiruje.

Razlog iza toga je, Kokanović navodi, visoka inflacija, nedavni pad cijene zlata te uvođenje eura:

- Hrvati sve više prepoznaju inflaciju kao najvećeg neprijatelja njihove novčane štednje, a od nje nisu sigurni ni euri koje uskoro uvodimo. U takvoj situaciji, mnogi štediše i investitori koriste nedavni pad cijene zlata kao priliku za kupnju zlatnika i zlatnih poluga sa svojevrsnim 'popustom' kako bi zaštitili svoju imovinu u nesigurnoj budućnosti.

Štednja u zlatu je neoporeziva, likvidna i neovisna

Osim što se može pohvaliti visokim prinosom, investicijsko zlato oslobođeno je svih poreza, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje isključivo investitoru, bez ikakvih obveza prema državi. Uz to, zlato je vrlo likvidna imovina, to jest vrlo ga je jednostavno brzo zamijeniti za gotovinu bilo gdje u svijetu po aktualnom tečaju kroz otkup zlata te na taj način ostvariti zaradu.


Štednja u zlatu jedna je od rijetkih oblika štednje koja je nezavisna od države i kompletnog bankarskog i financijskog sustava te štediši pruža visoku dozu samostalnosti i slobode. Ta prednost posebno dolazi do izražaja za vrijeme nestabilnih vremena kada sredstva u bankama nisu sigurna.

Centar Zlata - centralno mjesto investicijskog zlata

Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer investicijskih plemenitih metala te ovlašteni distributer poznatih europskih kovnica kao što je švicarski Argor Heraeus ili austrijska državna kovnica Münze Österreich, poznata po kovanju zlatnih dukata s licem cara Franje Josipa. S preko 50.000 zadovoljnih korisnika čije recenzije govore same za sebe, Centar Zlata je centralno mjesto investicijskog zlata u Hrvatskoj.

Centar Zlata svoje poslovnice ima u Zagrebu, Rijeci i Osijeku te internetsku trgovinu preko koje je moguće naručiti zlatnike i zlatne poluge po najboljim cijenama u Hrvatskoj uz trenutnu isporuku i 100% osiguranu dostavu bilo gdje u Hrvatskoj. Centar Zlata klijentima nudi i preuzimanje kupljenog zlata u nekoj od poslovnica, kao i pohranu zlata u sigurnim sefovima koja je besplatna prvih godinu dana. 

Ne čekajte da inflacija pojede i vašu štednju, već novac prebacite u investicijsko zlato - sigurno utočište u nesigurnim vremenima!

Djelatnike Centra Zlata moguće je kontaktirati za besplatne konzultacije na e-mail info@centarzlata.com ili pozivom na broj 01 3000 783, a ponudu investicijskog zlata možete pogledati klikom OVDJE.


Vaša reakcija na temu