Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Američki Institut za metriku u zdravstvu objavio procjenu epidemije u Hrvatskoj

Američki Institut za metriku u zdravstvu objavio procjenu epidemije u Hrvatskoj

Hrvatska bi vrhunac zaraze trebala dočekati 20. travnja

Prema projekcijama Instituta za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) Sveučilišta Washington Hrvatska bi vrhunac zaraze trebala dočekati 20. travnja. Tijekom najgoreg tjedna od 18. do 25. travnja, prema ovih predviđanjima, svakodnevno bi moglo umirati prosječno sedam građana. A do 4. kolovoza imat će 166 žrtava epidemije, prenosi Index. 

Stručnjaci sa Sveučilišta Washington smatraju kako broj umrlih ovisi o kapacitetima zdravstvenih sustava. U tom smislu, Hrvatska stoji dobro. Naime, prema predviđenom tijeku epidemije hrvatski bi pacijenti na vrhuncu zaraze trebali zauzimati 255 bolničkih kreveta, od šest i po tisuća koliko ih broji naš zdravstveni sustav. Slična situacija je i s krevetima na odjelima intenzivnog liječenja čiji je kapacitet 216. A prema IHME-ovom predviđanju na vrhuncu krize u Hrvatskoj bit će 61 pacijent koji će se nalaziti na intenzivnom liječenju. 

Što se tiče respiratora, Hrvatska ima oko 800 takvih uređaja, a sredinom mjeseca 52 pacijenata će ih trebati.

Navedene procjene predstavljaju srednju vrijednost, no i u najgoroj verziji koju je IHME predvidio u Hrvatskoj bi tijekom vrhunca epidemije dnevno umiralo više od 20 pacijenata. Čak i u takvom crnom scenariju Hrvatska bi imala dovoljno kreveta i respiratora, čime je naša zemlja pozicionirana bolje od mnogih razvijenijih i bogatijih država.

Inače, jedne od najlošijih procjena su za Veliku Britaniju, gdje će u najgorim trenucima biti potrebno više od 100.000 kreveta, dok će ih na raspolaganju biti manje od 18.000. Stoga se predviđa da će tamo u kolovozu umrijeti više od 66.000 ljudi. U SAD-u će nedostajati 36.654 kreveta, a vrhunac krize nastupit će 15. travnja kada će biti više od 3000 mrtvih, prenosi Index.

U cijeloj Europi trebalo bi biti nešto više od 150 tisuća mrtvih, dok će u SAD-u živote izgubiti 81.766 ljudi.

Vaša reakcija na temu