Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović ANST 1700 već se 20 godina hvata ukoštac s ovisnostima, radi i s osuđenicima: 'Želimo otvoriti stambenu jedinicu za žene'
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

ANST 1700 već se 20 godina hvata ukoštac s ovisnostima, radi i s osuđenicima: 'Želimo otvoriti stambenu jedinicu za žene'

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

ANST 1700 jedna je od brojnih udruga na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija te obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

U udrugu ANST 1700, koja djeluje od 2003. te kojoj je trenutno na čelu predsjednik Majk Gojsalić, okupljeni su građani - laici i stručnjaci - čiji su ciljevi doprinijeti prevenciji i suzbijanju bolesti ovisnosti, promicanju zdravih stilova života, osnaživanju obitelji, promicanju humanih vrijednosti, ljudskih prava, općeg dobra, socijalne pravde, smanjenju socijalne isključenosti, smanjenju dugotrajne nezaposlenosti, razvoju civilnog društva i socijalnog poduzetništva. Isključivo i neposredno, naime, slijede ciljeve koji su općekorisni i humanitarnog karaktera. 

Socijalne djelatnosti jedne su od onih u kojima djeluje - riječ je o aktivnostima kao što su kreiranje i provođenje programa unapređenja zdravlja i sprečavanja razvoja bolesti ovisnosti, rizičnih ponašanja i socijalne isključenosti u Gradu Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Republici Hrvatskoj. Pruža ujedno savjetodavnu, informacijsku i edukativnu pomoć korisnicima, zatim promiče i unaprjeđuje zdrave stilove života kod djece i mladih, nadalje organizira provođenje slobodnog vremena mladih u svrhu prevencije rizičnih ponašanja, i to na temelju socijalnog poduzetništva, radno okupacijskih aktivnosti, raznoraznih aktivnosti… Potiče ujedno razvoj civilnog društva i volonterstva, radi na resocijalizaciji i integraciji mladih s problemima u ponašanju, liječenih ovisnika i zatvorenika. K tome, potiče društvenu integraciju te suživot i toleranciju marginaliziranih skupina kao što i razvija proaktivno djelovanje te socijalno poduzetništvo...

'Zbog nedostatka sadržaja na području socijalnog uključivanja ranjivih skupina i od svog osnutka do danas djeluje u gradu Splitu te na području Splitsko-dalmatinske i povremeno ostalih dalmatinskih županija. Tijekom proteklih  godina uspješno smo implementirali veliki broj projekata te smo stekli veliko iskustvo u upravljanju projektima, poslovanjem organizacije i ljudskim kapacitetima. 

U proteklih 20 godina provodili smo više projekata s ciljem resocijalizacije liječenih ovisnika kao i prevencije rizičnih/ovisničkih ponašanja kod djece i mladih. Od 2008. provodimo grupni i individualni preventivni rad na razini univerzalne, selektivne i indicirane prevencije. U sklopu tih aktivnosti pokrenut je i program organiziranog provođenja slobodnog vremena djece i mladih u kreativnim i edukativnim radionicama udruge', naveli su njeni predstavnici.

Neki su od njihovih najvažnijih realiziranih projekata: 'Pokreni se - promijeni se', 'Radionica za izradu okvira za slike - perspektiva za liječene ovisnike', 'Bez droge se može - rekli smo ne', 'Cjelovita resocijalizacija', 'Znanjem protiv ovisnosti', 'Anabolic diabolic - prevencija korištenja nedopuštenih stimulansa kod mladih sportaša', 'Aktivno do zapošljavanja', 'Partnerstvo za razvoj ljudskih potencijala dugotrajno nezaposlenih i socijalno isključenih osoba', 'Znanjem do slobode', 'Trodimenzionalna resocijalizacija' - 'Radost stvaranja', 'Avantura promjene', 'Neprofitni proizvođači', '4D resocijalizacija', 'Učim stvarajući', 'Iskorak', 'Pitanje kulture', 'Drugi način - socijalno poduzetništvo u zatvorskom sustavu', 'Rastimo stvarajući', 'Iskorak+'. 

'Među prvim smo udrugama koje su u radu primjenjivale načela socijalnog poduzetništva - od osnutka - te smo 2009. uz poticaj Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva osnovali Socijalnu zadrugu VITA-ANST. Godine 2014. u sklopu projekta jačanja kapaciteta i povezivanja OCD-a iz područja socijalne skrbi koje razvijaju samoodržive proizvodne djelatnosti, s ciljem jačanja njihovog utjecaja na razvoj lokalnih potencijala za održivi razvoj zajednice i međusektorsku suradnju, pod pokroviteljstvom Zaklade 'Kajo Dadić'  osnovana je neformalna 'Koalicija neprofitnih proizvođača' i tiskan katalog u kom su sažete udruge s područja Splitsko-dalmatinske županije koje razvijaju vlastite proizvodne djelatnosti s ciljem stvaranja mehanizma samoodrživosti.

Dana 16. srpnja 2013. potpisan je ugovor s Ministarstvom pravosuđa Republike Hrvatske - Uprava za kazneno pravo i probaciju, Probacijski ured Split za područje Splitsko-dalmatinske županije - za provođenje mjere izvršavanja rada za opće dobro u udruzi ANST 1700. Uspostavljena je uspješna suradnja te nam upućuju uglavnom osuđenike koji su liječeni ovisnici', istaknuli su. 

Napomenuli su kako su projekte osmišljavali i provodili u skladu s uočenim potrebama u direktnom radu s korisnicima i u zajednici. Referirali su se potom na aktualne.

'Program financiran sredstvima Ministarstva zdravstva 'Iskorak u budućnost' usmjeren je na društvenu integraciju liječenih ovisnika. Aktivnosti obuhvaćaju: informiranje, individualno savjetovanje, grupu podrške, radno-okupacijske terapije, edukacije komunikacijskih vještina i osnova informatike, uključivanje u radne procese, izložbu radova korisnika. Provodi se u partnerstvu s Ligom za prevenciju ovisnosti, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Hrvatskim zavodom za socijalni rad.

Projekt 'Pitanje kulture', koji financira Ministarstvo pravosuđa i uprave, potpora je u provođenju neformalnih aktivnosti vezanih uz kulturu i slobodno vrijeme zatvorenika u svrhu jačanja njihova psihosocijalnog statusa zatvorenika. Provodi se u partnerstvu s udrugom ARDURA iz Šibenika.

'Drugi način' projekt je osposobljavanja osoba na izdržavanju kazne zatvora za rad s keramikom u svrhu lakšeg uključivanja  na tržište rada. Provodi se u partnerstvu s Ligom za prevenciju ovisnosti i Gradom Splitom te uz financijska sredstva Ministarstva pravosuđa i uprave.

'Rastimo stvarajući', financiran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, fokusiran je na izvanškolske aktivnosti. U partnerstvu s Osnovnom školom 'Mertojak', Obrtno-tehničkom i Trgovačko-komercijalnom školom provodimo socio-pedagoške, likovne i dramske radionice te radionice lončarstva za djecu i mlade, pri čemu jačamo kreativnost i poduzetništvo. 

'Kreativan pomak - avantura promjene' proširena je varijanta prethodno navedenog projekta organiziranja slobodnog vremena za mlade koji su u sustavu socijalne skrbi. Odnosi se na organizirane izlete te likovne radionice i radionice lončarstva kojima ih se potiče na zdrav odabir životnih stilova. Sufinanciran je sredstvima Grada Splita, iznijeli su predstavnici. 

Dakle, ANST 1700 svoje djelovanje osigurava apliciranjem projekata i programa na natječaje koje objavljuju nadležna tijela na lokalnoj, nacionalnoj i razini županije te samofinanciranjem putem socijalnog poduzetništva. Upitali smo ih i što tek namjeravaju realizirali. 

'Aplicirali smo na natječaj Ministarstva zdravstva s programom koji ima za cilj smanjenje štete u konzumenata svih tipova droga te različitih vrsta ovisnosti povećanjem dostupnosti dobivanja informacija umrežavanjem dionika, korištenja usluga drop in centra te mogućnosti organiziranog strukturiranog slobodnog vremena kao i različitih oblika osposobljavanja i pomoći pri uključivanju u radne procese i  tržište rada uz mrežnu platformu. Osim navedenog, u skoroj budućnosti želja nam je razviti i širiti socijalnu mrežu u cilju prevencije socijalnog isključivanja djece i mladih s problemima u ponašanju kroz strukturirano i organizirano slobodno vrijeme u sklopu izvaninstitucionalnih sadržaja i aktivnosti koje će doprinijeti razvijanju i usmjeravanju interesa na nova područja,  jačanju osobnih kompetencija i socijalnih vještina. Nadamo se da će naša udruga u skoroj budućnosti osnažiti dovoljno kapacitete jer imamo želju otvoriti stambenu jedinicu za žene…', iznijeli su ambicije.

Na upit o prijedlozima promjena na razini javnih politika, uzvratili su kako se zalažu za osiguravanje uvjeta za daljnji razvoj kvalitete provedbe socijalnih usluga kojima se potiču zapošljavanje i samozapošljavanje teško zapošljivih kategorija stanovništva i za razvoj socijalnog poduzetništva. U tom je smislu udruga članica mreže i radnih skupina za ostvarenje promjena. 

Više o udruzi ANST 1700 može se pronaći na njenoj službenoj web stranici. Predstavnici su dostupni na adresi Doverska 11, 21000 Split, na e-mail adresi 1700anst@gmail.com te na broju 021/459-922.

Vaša reakcija na temu