Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić Ante Čikotić: Uređaj za uklanjanje mutnoće vode financira se putem klasičnog komercijalnog kredita, hoće li doći do povećanja cijene vode?

Ante Čikotić: Uređaj za uklanjanje mutnoće vode financira se putem klasičnog komercijalnog kredita, hoće li doći do povećanja cijene vode?

Zašto se ne plaća bespovratnim sredstvima EU-a kao i sve ostale sastavnice Aglomeracije?

Splitski gradski vijećnik Mosta, Ante Čikotić reagirao je na objavu Grada Splita, odluke ViK-a i gradske uprave o infrastrukturnom projektu izgradnje pročistača vode-uređaja za uklanjanje mutnoće vode na izvorištu Jadro:

'Izgradnja pročistača vode-uređaja za uklanjanje mutnoće vode na
izvorištu Jadro koštat će, po prvim procjenama, 100 milijuna kuna i
financirat će se putem klasičnog komercijalnog kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ako je uvjet za isti, a to se stalno od strane stručnog osoblja ViK-a nameće, Direktiva EU postavlja se pitanje zašto se pročistač vode - uređaj za uklanjanje mutnoće vode ne nalazi u Aglomeraciji, odnosno zašto se ne plaća bespovratnim sredstvima EU-a kao i sve ostale sastavnice Aglomeracije.

To posebno čudi obzirom na transfere iz RERA-e i pojačanje za EU fondove, projekte i investicije u ViK-u. Dodatno, ako se već ViK odlučio na pročistač vode - uređaj za uklanjanje mutnoće vode zašto se razmatra opcija priključenja na druge dobavne pravce. Zašto se novci troše na bespotrebne projekte.

Smatram da dvojba može biti ili pročistač pitke vode - uređaj za  uklanjanje mutnoće vode ili drugi dobavni pravci. Rješavati oboje mogu samo oni koji nemaju osjećaj za novac i ne znaju vrijednost istoga ili oni koji nemaju pojma o predmetnoj materiji.

Obzirom na cijenu jednoga i drugoga rješenja, posebno ogromni troškovi godišnjeg održavanja pročistača pitke vode - uređaja za uklanjanje mutnoće vode (režim rada je 24/365, znači STALNO), smatram kako je rješenje zapravo u spoju na Cetinu, odnosno ostvarenju drugoga dobavnog pravca. 

Naime, brine me koliki će biti troškovi održavanja ovoga uređaja na
godišnjoj razini i tko će ih plaćati, te postoji li adekvatan kadar u
ViK-u za održavanje. Upravo na primjeru Dubrovnika na kojeg sami upućuju vidljivi su ogromni troškovi održavanja.

Poseban problem je sama odluka o financiranju iz sredstava EBRD-a, ViK-a i Hrvatskih voda? U isto vrijeme ViK pravda dovođenje novih ljudi - specijalista za EU fondove dobrom i neophodnom poslovnom politikom, a već na prvom projektu ti isti ljudi, koji su nam trebali otvoriti sva vrata bespovratnih sredstava EU fondova, nam sugeriraju i ugovaraju komercijalne kredite koje trebamo svi mi skupo vraćati?

Znači li to da se investicija uređaja nije prikazala u Studiji
izvodljivosti Aglomeracija i kako će se onda kontrolorima EU fondova
objasniti povećanje cijene vode proistekle iz troškova izgradnje i
održavanja ovako skupoga uređaja?

Znaju li Instance koje su prihvatile i odobrile Studiju izvodljivosti
Aglomeracije Split-Solin i Aglomeracije Kaštela-Trogir za ovaj otklon od predviđenih i odobrenih sredstava-radova. U džepove građana očito će se sliti sve politike bespotrebnog rasipanja novca - ističe Čikotić.

- Ovakve autoritativne odluke, bez savjetovanja i uključivanja šire
stručne i društvene zajednice, posebno su zabrinjavajuće zato što je
pitka voda ljudsko pravo i opće javno dobro koje treba štititi Ustavom
RH. Odgovorne politike dužne su svakom čovjeku omogućiti pravo na pristup potrebnim količinama vode, to znači kumulativno i mogućnost plaćanja i kvalitetu vode. Upravljanje vodnom infrastrukturom i vodnim resursima ne smije biti oligopol HDZ-a i SDP-a, shodno izmjenama na poziciji, već je potrebno uključiti i uputiti zainteresiranu javnost i stručnjake u svaki detalj, na što ovim putem apeliram - zaključuje Čikotić.

Vaša reakcija na temu