Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ante Jelaska na štandarcu flomasterom upisao dan oslobođenja od fašizma, policija ga legitimirala

Ante Jelaska na štandarcu flomasterom upisao dan oslobođenja od fašizma, policija ga legitimirala

Poznati antifašist je želio apelirati da se pored pet uklesanih godina treba dodati i 1944.

Poznati antifašist Ante Jelaska jutros je na štandarcu na splitskoj Pjaci, na mjestu gdje stoje najvažnije godine u povijesti Splita, flomasterom nadopisao '26.10.1944. OSLOBOĐEN SPLIT OD FAŠIZMA'. Policija ga je potom legitimirala, a predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita Josip Milat nam je rekao da je sve moglo proći i gore.

- Policija bi ga privela da nisam intervenirao. Pitao sam ih jesu li možda fašisti kada ga žele odvesti - rekao nam je Milat, dodavši da su policajci govorili da ne smije tako uništavati imovinu.


Jelaska nam je pak rekao da je tim činom želio apelirati da se taj datum mora tu upisati pored već uklesane 305. godine kada je car Dioklecijan ušao u svoju palaču, 640. kada su stanovnici porušene Salone naselili Split, 1240. i donošenja prvog gradskog statuta, 1882. i pobjede 'narodnjaka' te 1991. kada je Hrvatska postala samostalna i suverena država.



- Rekao sam policiji: 'Ja pišem po svojem spomeniku, našem spomeniku, vama to smeta, a čitav grad je godinama pun klempavih ušesa koje se grle s križem i to nikome ne smeta' - poručio je Jelaska.

Dodao je da ne može kao živi svjedok, koji je dvije godine robijao u Italiji i bio ranjen u partizanima, sada prolaziti mirno kraj spomenika na Pjaci na kojemu je zanijekana antifašistička borba.

Vaša reakcija na temu