Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ante Kuvačić iz Omiša najbolji je srednjoškolac prevoditelj u Hrvatskoj!

Ante Kuvačić iz Omiša najbolji je srednjoškolac prevoditelj u Hrvatskoj!

Prirodoslovna tehnička škola Split pobijedila je na godišnjem natjecanju u prevođenju 'Juvenes Translatores'

Ante Kuvačić, učenik trećeg razreda Prirodoslovne gimnazije u splitskoj Prirodoslovnoj tehničkoj školi, pobjednik je godišnjeg natjecanja u prevođenju 'Juvenes Translatores' koje se održalo krajem prošle godine. Europska komisija je rezultate natjecanja u kojem je sudjelovalo 3348 srednjoškolaca iz cijele Europske unije objavilo danas. U Hrvatskoj se natjecalo 50 učenika iz 11 škola, a nagrade će 10. travnja u Bruxellesu dobiti 28 najboljih, iz svake članice po jedan.

- Kada me profesorica nazvala vidio sam nepoznat broj i razmišljao sam hoću li se javiti ili ne. Prva reakcija mi je bila: 'Je li to ozbiljno?!' Bio sam malo i zaboravio na to natjecanje, nisam znao ni kada dolaze rezultati i to me ugodno iznenadilo, a još se više iznenadila moja majka. U početku sam se malo čudno osjećao, ali dan kasnije su se slegle emocije i tek sada sam shvatio što sam napravio - kazao nam je Ante koji je prevodio tekst povodom 60. obljetnice osnutka EU.

- Trebalo je što uvjerljivije prevesti svoj tekst, ali svaki jezik ima svoj duh i ne možemo sve doslovno prevesti s engleskog na hrvatski. Morao sam raditi neke izmjene, ali je važan bio kontekst. Najdalje što sam dogurao je državno natjecanje iz geografije, ali ipak mislim da je ovo do sada moje najveće dostignuće. To je put u Bruxelles, najbolji sam u Hrvatskoj, među 28 najboljih u EU - ističe on.

Opisuje da se za Prirodoslovnu gimnaziju odlučio je jer ga zanimaju predmeti poput kemije, matematike, biologije i fizike. Iako je talentiran i u drugim predmetima još nije odlučio što bi volio studirati u budućnosti.

- Svaki dan mislim da ću nešto drugo nastaviti dalje, nisam se još odlučio, ali ima do toga još godina, godina i pol dana, nadam se da ću raditi nešto u čemu ću uživati, a jezici upadaju u konkurenciju - dodao je Ante.

Ponosna na njega je i profesorica Renata Mihaljević koja ga je u grupi od pet učenika pripremala za natjecanje. Ona školu prijavljuje svake godine od 2014., ovo je drugi put da su ih pozvali, a sada su i pobijedili. 

- Imala sam malu grupu s kojom sam uživala raditi. Oni su bili jako zainteresirani, a to su stvari koje mi tijekom nastave baš i nemamo vremena raditi. Na pitanje je li me iznenadila Antina pobjeda mogla bih odgovoriti da je i nije. Dok smo vježbali, uspoređivala sam sam prijevode i vidjela sam da su oni dosta dobri i ne bih umanjila vrijednost i rad drugih učenika s kojima sam isto bila zadovoljna, ali njegov bih odmah izdvojila kao najbolji. Kada su me nazvali da nam kažu da imamo pobjednika, pitala sam je li Ante Kuvačić na što su me pitali kako znam i odgovorila sam da sam zapravo prepoznala talent. Talent je nešto što ga izdvaja od ostalih, to nije samo znanje nego se  treba posebno lijepo znati se izražavati i na materinjem jeziku - kaže Renata Mihaljević koja preporučuje i drugim školama da se pokušaju prijaviti na ovo natjecanje.

- Uvijek se čovjek nada uspjehu, ma kako ti se čini da je to teško postići, ali ako ne pokušaš, ne možeš ni uspjeti - zaključuje ona.

Vaša reakcija na temu