Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ante Pranić: Ne želim više vidjeti plastičnu čašu na stolu gradske vijećnice ako možemo kupiti 30 staklenih

Ante Pranić: Ne želim više vidjeti plastičnu čašu na stolu gradske vijećnice ako možemo kupiti 30 staklenih

Grad Vrgorac zabranjuje korištenje jednokratne plastične ambalaže

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić direktorima i ravnateljima gradskih ustanova dao je naputak o zabrani korištenja plastične ambalaže u gradskim ustanovama kao i na gradskim manifestacijama, a nju bi trebala zamijeniti ambalaža od stakla i biorazgradivog papira.

- Zaostajemo u procesima odvajanja otpada. Ne želim pričati romane što nas je dočekalo po pitanju otada prilikom preuzimanja dužnosti. Od minusa prema Fondu do nedostatka bilo kakvih projekata. Moramo napraviti iskorake ako želim poboljšati trenutno stanje. Projektiramo reciklažno dvorište, čekamo spremnike za odvojeno prikupljanje otpada. Trebamo u procese krenuti od sebe. Na jutrošnjoj koordinaciji s direktorima i ravnateljima gradskih institucija dao sam naputak oko nekoliko stvari.

Zahtijevam odvojeno prikupljanje korištenog papira u svim gradskim institucijama, zabranu korištenja jednokratne plastične ambalaže u radu gradskih institucija i manifestacija koje se financiraju iz gradske blagajne, a također sam dao naputak o prestanku konzumiranja flaširane vode na radnim sastancima u gradskoj upravi i gradskim vijećima jer imamo našu vodu iz gradske mreže. Nije stvar ušteda, već principa, a principi trebaju krenuti od nas samih - poručio je Pranić.

Oglasio se i na Facebook stranici gdje je poručio:

- Kada smo reorganizirali sve gradske službe i smanjili broj radnih mjesta rekli su mi da je nemoguće dati otkaz u javnom sustavu. Kada smo pričali o potencijalu Gospodarske zone također su mi govorili da na tom kršu neće ništa biti. Kada smo kupovali nekretnine kao što je bivši restoran čuo sam priče da je to promašen projekt. Kada smo otvarali Poduzetnički centar mnogi su bili skeptični. Nisu mnogi vjerovali da se može pokrenuti pročistač otpadnih voda s obzirom na sve probleme. Kada smo poticali okrupnjivanje poljoprivrednika u udruge rekli su mi da nema šanse za udruženja. Najavili smo prometne projekte zapadnog ulaza u Vrgorac i novi ulaz u naselje Pčelinjak gdje se nalazi vrtić, škole i dvorana. Nitko se nije želio suočiti s tim problemima. Trebalo se zamjeriti. Najlakše je govoriti 'ne može'. Iskreno, duže vrijeme tinja u meni oko otpada, plastike i flaširane vode. Nije mi palo na pamet da će to biti neka tema. Dapače, sramota me je koliko zaostajemo zbog dugova prošlosti prema projektima gospodarenja otpadom. Slušam mjesecima kako još nismo dobili odobrene spremnike i kako imamo opravdanih problema oko otpada. Da, imamo problema, samo jel’ problem i u nama? Zaista mi je dosta flaširane vode i plastičnih boca u koševima, kraj slavine, bokala za vodu i čiste izvorske naše vode. Ne želim grintat oko otpada dok mi vlastiti korišteni papir u upravi ne recikliramo. Ne želim više vidjeti plastičnu čašu na stolu gradske vijećnice ako možemo kupiti 30 staklenih. Hoće li se to provesti? Hoće! Itekako. Proveli smo i bolnije sistematizacije. Ovu dužnost smatram prolaznom u životu. Nemam se kome pravdati jer nas nije izgradio stranački sustav, već imena i prezimena. Uostalom kada smo se prvi put aktivirali 2013. godine vođeni mladenačkom energijom i buntom protiv stanja u gradu, govorili su nam da je nemoguće. Stalno nas to prati. Uvijek je nešto 'nemoguće'. Vjerujte mi, sve je moguće. Samo treba raditi i biti odlučan. To je moja poruka mnogim u Hrvatskoj, a posebno mladim. Može se! Vjerujte u sebe jer Hrvatsku nitko neće promijeniti osim vas samih! Bez obzira na mnoga ograničenja koja nisu mala, budite primjeri promjena svakog dana u bilo kojem segmentu života. Bit će bolje.

Vaša reakcija na temu