Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Ante Zoričić otkrio detalje pregovora između Grada i Brodosplita oko nekretnina u škveru

Ante Zoričić otkrio detalje pregovora između Grada i Brodosplita oko nekretnina u škveru

Vijećnici će odlučivati danas o tome hoće li dati suglasnost gradonačelniku da sklopi ugovor o nagodbi

Na današnjoj elektronskoj sjednici Gradskog vijeća Splita odlučivat će se i o prijedlogu zaključka o usvajanju teksta ugovora o nagodbi Između Grada i Brodosplita. Budući da će ova sjednica biti ograničena u pogledu rasprave gradski vijećnik Ante Zoričić, koji je i sudjelovao u pregovorima, uputio je priopćenje u kojem je iznio detalje nagodbe. 

Navodi kako je 1999. godine sklopljen ugovor između Grada Splita i Brodosplita kojim su regulirali međusobne odnose, a kao rezultat takve nagodbe Grad Split postao je vlasnikom određenih nekretnina, među kojima je i zgrada tzv. škverske ambulante, veličine 1432 m2. Grad Split raspisao je 2016. godine javni natječaj za korištenje toga prostora, a kao najbolji ponuđači javile su se pojedine udruge među kojima je bila i udruga Anđeli. Temeljem toga natječaja trebao im je pripasti prostor veličine 400 m2 u kojemu su imali namjeru otvoriti rehabilitacijski centar za djecu i mlade s najtežim oštećenjima. U međuvremenu je Grad Split propustio izvršiti određene pravne radnje zbog kojih je Brodosplit d.d. smatrao ugovor iz 1999. godine nevažećim pa je zatražio pravnu zaštitu putem suda. Zbog pokrenute sudske parnice od strane Brodosplita, Grad Split nije sklopio ugovor o zakupu s udrugama koje su putem natječaja ostvarivale pravo na korištenje toga prostora. Brodosplit u tom trenutku nije imao spoznaju da je jedan od korisnika prostora trebala biti i udruga Anđeli.

- Na moju zamolbu gradonačelnik Andro Krstulović Opara donio je 16. rujna 2019. Rješenje kojim me imenovao koordinatorom-volonterom na realizaciji projekta izgradnje Rehabilitacijskog centra za djecu i mlade s najtežim oštećenjima. Nakon uspostavljenog kontakta održan je prvi sastanak delegacije Grada Splita, predsjednice udruge Anđeli i članova Uprave Brodosplita te njihovog odvjetničkog tima u sjedištu uprave Brodosplita. Cilj sastanka bio je ispitati mogućnost mirnog rješenja spora koji bi omogućio Gradu Splitu dobivanje u vlasništvo i posjed prostor tzv. škverske ambulante. Alternativa mirnom rješavanju spora bila je nastavak sudskog procesa koji je prema procjenama pravne službe Grada Splita mogao trajati još 6 do 8 godina. O ishodu spora bespredmetno je razgovarati jer su obje strane bile uvjerene da imaju dovoljno argumenata koji bi utjecali na rješenje spora u njihovu korist - poručuje Zoričić.

Navodi kako od trenutka od kada su predstavnici Brodosplita bili upoznati da bi upravo udruga Anđeli bila korisnik dijela prostora tzv. škverske ambulante izrazili spremnost da popuštanjem u sporu prepuste taj prostor Gradu Splitu, a kao rezultat te spremnosti je, ističe, ova nagodba koja je danas stavljena pred vijećnike na odlučivanje.

- U drugom susretu članovi Uprave Brodosplita upoznali su delegaciju Grada Splita s planom da se na širem području sjevernog dijela škvera, a na kojem se nalazi i škverska ambulanta pristupi izmjeni prostorno planske dokumentacije jer smatraju da je ona nužna za poboljšanje njihovog poslovanja. U niti jednom trenutku predstavnici uprave Brodosplit nisu delegaciji Grada Splita uvjetovali rješavanje problema škverske ambulante eventualnom podrškom Gradskog vijeća njihovim planovima. Dapače, iz razgovora je bilo više nego jasno da se nitko iz Grada Splita na takvu podršku ne može niti smije obvezati. Delegaciju Grada Splita činili su; predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, pročelnik za upravljanje gradskom imovinom Ivan Leko, pročelnica pravne zaštite Mirna Veža, djelatnica Grada Splita zadužena za sudski spor Jadranka Vukorepa i ja - opisuje Zoričić.

Tvrdi kako je jedini razlog zašto su predstavnici Brodosplita spomenuli promjenu prostorno planske dokumentacije bila njihova bojazan da će tako derutan objekt škverske ambulante biti neadekvatan njihovim planovima jer je jedini kolni pristup tome objektu upravo kroz dvorište škvera. Zbog toga su, dodaje, predstavnici Brodosplita ponudili da će u slučaju da se jednog dana i promijeni prostorno planska dokumentacija o vlastitom trošku srušiti postojeći objekt i također o vlastitom trošku napraviti objekt istih ili većih gabarita koji bi bio uklopljen u cjelokupni novonastali prostor koji bi u potpunosti bio u vlasništvu Grada Splita. Kaže da su pregovarači Grada Splita smatrali su takav prijedlog velikodušnim i razumnim pa je kao takav iznesen vijećnicima na prošloj sjednici Gradskog vijeća i kako su ga prihvatili svi osim SDP-a i stranke Pametno. Temeljem odluke Gradskog vijeća gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća su uputili Upravi Brodosplita pismo namjere u kojemu su bile smjernice za izradu konačnog sporazuma.

- U novonastalim okolnostima opasnosti od zaraze održan je još jedan sastanak predstavnika Grada Splita, članova Uprave Brodosplita i predsjednice udruge Anđeli izvan njihovih službenih prostorija gdje su konačno usuglašeni svi elementi budućeg sporazuma. Zbog nemogućnosti neposrednog kontakta gotovo svakodnevno elektronskim je putem pročelnik za imovinu Ivan Leko izrađivao prijedlog nagodbe s pravnom službom Brodosplita. Iako je glavni cilj pregovora bio samo objekt škverske ambulante, članovi Uprave Brodosplita su 7. travnja izvijestili Ivana Leku da žele u korist Grada Splita povući i one dijelove sudskog spora koji se odnose i na preostale tri nekretnine, a ne samo na škversku ambulantu te su u skladu s tom odlukom odmah poslali i izmijenjeni prijedlog nagodbe koji obuhvaća i te nekretnine. Gradonačelnik je brzo reagirao i tako izmijenjenim prijedlogom nadopunio onaj postojeći koji je putem radnih materijala u regularnom roku dostavljen vijećnicima na proučavanje. Takvom gestom Brodosplit je stekao još veće poštovanje svih nas koji smo gotovo sedam mjeseci bili uključeni u ove pregovore jer su osim razumijevanja za potrebe udruge Anđeli dali i primjer kako se otvorena pitanja mogu rješavati dijalogom, a ne putem suda - smatra Zoričić.

Kao osnovne značajke ugovora i benefite je naveo kako će Brodosplit u roku od 8 dana od sklapanja ugovora povući sudski spor čime će Gradu Splitu prepustiti: tzv. škversku ambulantu (1432 m2), dio nekretnine Više pomorske škole (Pomorski fakultet prizemlje – prvi kat ukupne površine 581 m2), pravo nadogradnje u odnosnom dijelu zk.č.zgr.br. 4352, te građevinsko zemljište – u naravi dvorište Više pomorske škole za izgradnju amfiteatra površine 500 m2, a Grad će povući protutužbu za iste sporove. U slučaju promjene prostorno planske dokumentacije Brodosplit će na istom mjestu napraviti novi objekt istih ili većih gabarita koji će biti u vlasništvu Grada, a jedina obveza Grada je u tom trenutku postojećim korisnicima osigurati privremeni zamjenski prostor što u odnosu na novonastalu vrijednost koju bi imao novi objekt ne bi predstavljao nikakav gubitak.

- Grad ovim sporazumom nije preuzeo nikakvu obvezu za promjenu prostorno planske dokumentacije. Ona se nije mijenjala prethodnih 12 godina (GUP), a neizvjesno je kada će u budućnosti do tih izmjena i doći. Grad je rezervirao u svome proračunu 2 milijuna kuna za adaptaciju prostora škverske ambulante. Potpisivanjem ugovora o nagodbi i izdavanjem tabularne izjave stvorit će se uvjeti da Grad Split potpiše ugovor s udrugom Anđeli i drugim udrugama koje su temeljem javnog natječaja stekli pravo na korištenje prostora. Tako udruga Anđeli ispunit će potrebne uvjete za apliciranje značajnih EU sredstava namijenjenih nabavci specijalne opreme za rehabilitaciju djece i mladih s najtežim poteškoćama. Natječaj je u tijeku i o brzini realizacije odnosa između Grada i Brodosplita ovisit će uspješnost povlačenja tih sredstava. U ovom trenutku udruga Anđeli brine se za više od 230 djece i dio ovoga prostora bit će mjesto njihove rehabilitacije - zaključio je Zoričić.

Vaša reakcija na temu