Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: STAF - splitski antifašisti Antifašisti i branitelji u ratu priopćenjima

Antifašisti i branitelji u ratu priopćenjima

'Narod koji nema povijesti, nema ni budućnosti', citirale su antifašističke udruge papu Franju. Odbor za branitelje im je odgovorio: 'Progonitelji blaženog Stepinca danas se pozivaju na Sv. Oca?!'

Pred sutrašnju sjednicu Gradskog vijeća, na kojoj bi se trebalo odlučivati o imenovanju parka na Plokitama Prvim splitskim odredom i prijedlogu da se prilazom na Katalinića brigu oda počast i žrtvama komunizma, već je početo 'rat'. Priopćenjima, naravno...

Udruga antifašista i antifašističkih boraca Splita i Zajednica udruga antifašista Splitsko-dalmatinske županije izražavaju ogorčenje u povodu još jednog u nizu vandalskih razbijanja spomen obilježja sjećanja na partizanske antifašističke borce i rodoljube, stoji na početku priopćenja predsjedništva UAAB-a grada Splita i ZUABA Splitsko-dalmatinske županije, kojeg prenosimo u cijelosti...


Zahvaljujući još jednom u nizu govora mržnje, gradskog vijećnika i predsjednika HDZ-a Petra Škorića, teškim čekićem, brutalno je još jednom razbijena ploča u spomen borcima Prvog splitskog partizanskog odreda, koje su 26.8.1941. g. strijeljali ustaše i talijanske okupacijske snage. U povodu prijedloga da se park na Sućidru nazove imenom Prvog splitskog odreda, izjavom da gradonačelnik tim prijedlogom podmeće teme koje izazivaju podjele.

- Vraćate nas u prošlost, prestanite izjednačavati Domovinski i Drugi svjetski rat i bilo kakve totalitarizme, što je nedopustivo, licemjerno - gromoglasan je bio Škorić.

Takvom izjavom Škorić je izazvao i potaknuo neofašističke elemente da brutalno fizički, još jednom, 'na smrt osude' sjećanja na splitsku mladost koja je ustala protiv okupacije i fašističke vlasti u njihovu gradu. Ne razumije da je sjećanje na povijest civilizacijska vrijednost i nije vraćanje u povijesti, nego upravo sprječavanje njenog ponavljanja. Zar i vi, veliki katolici negirate riječi pape Franje koji se obratio svim vjernicima i građanima svijeta kazavši: 'Narod koji nema povijesti, nema ni budućnosti'.

Pitamo se, do kada će se Splitu, koji je nekada bio i u svijetu priznati simbol borbe protiv fašizma, javno negirati njegova slobodarska antifašistička povijest. U ime kojega su to totalitarizma strijeljani splitski rodoljubi i tko to izaziva podjele? Je li se vi gospodo stidite antifašističke borbe na tekovinama koje je i, ustavnom odredbom, utemeljena suverena Republika Hrvatska?

Kao odgovor na ovo priopćenje, oglasio se Odbor za branitelje HDZ-a Split. Reagiranje kojeg potpisuje Mirko Ramljak prenosimo također u cijelosti.


Vezano za priopćenje Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita i Zajednice udruga antifašista Splitsko-dalmatinske županije, koje vandalizam razbijanja spomen ploče pokušavaju povezati s izjavom čelnika splitskoga HDZ-a gosp. Petra Škorića, koji je izjavio da se prestane s podjelama i vraćanjem u prošlost te izjednačavanjem Domovinskog rata i 2. Svjetskog rata, a u kojoj antifašisti pronalaze 'neofašističke i rušilačke elemente', Odbor za branitelje HDZ-a grada Splita dostavlja sljedeće reagiranje.

Zgroženi smo priopćenjem udruga tzv. antifašista, koje neodoljivo podsjeća na vrijeme i duh totalitarnog komunističkog sustava traženja unutarnjih i vanjskih neprijatelja, što samo potvrđuje kako njihovi čelnici još i danas žive u okovima prošlosti, jer bez podjela i svađa u hrvatskom narodu oni gube svrhu svog postojanja. 

Gospodo ili drugovi, rat je davno završio! Hrvatska je izborila svoju slobodu, neovisnost i samostalnost u kojoj i vi živite u potpunoj demokraciji, a ne diktaturi, i zato poštujte vrijednosti koje uvažava cijeli demokratski svijet. Ne zaboravljajte - nema više Jugoslavije i zato nas nemojte više pokušavati dijeliti i vraćati u prošlost! Dosta nam je bilo vaše tamnice hrvatskog naroda!

Osuđujemo sve totalitarizme, uključujući i komunistički. Posebno osuđujemo svaki vandalizam i nasilničko ponašanje, pa pitamo čelnike udruga gosp. Milata i gosp. Sršena, zašto svojataju antifašizam? Zašto nisu na isti način reagirali i suprotstavili se nedavnom čekićanju i uništavanju braniteljskih spomenika kao i oskvrnuća spomenika i ploče s imenom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana?! 

Svima je postalo jasno, pa i vašim partijskim kolegama, kako vama zapravo nije cilj štititi pozitivne vrijednosti antifašizma, već pod njegovim plaštem pokušavate krivotvoriti povijest i umiti vlastitu staljinističku prošlost. 

Pa sam gosp. Milat je izjavljivao kako ne prihvaća nikakav Prvi splitski odred, bez naziva partizanski. 

A znamo kako takav naziv nije stavila niti tadašnja komunistička vlast u Jugoslaviji, znajući da bi to bila krivotvorina. 

Razumijemo gosp. Josipa Milata, kao nekadašnjeg pionira Jugoslavenskog partizanskog splitskog odreda, te gosp. Krešu Sršena, posljednjeg šefa UDBA-e na Katalinića brigu, da žele oprati svoju totalitarnu komunističku prošlost.  

Žao nam je što pri tome, za svoje prizemne političke interese i prikrivanje vlastite totalitarne prošlosti, zloupotrebljavaju žrtvu poginulih pripadnika Prvog splitskog odreda, pravih hrvatskih antifašista, s kojima isti nemaju apsolutno ništa! Oni bi najradije da se park na Plokitama nazove imenom Jugoslavenskog partizanskog splitskog odreda!

Na koncu, zar nije vrhunac licemjerja da se pripadnici komunističkog sustava, koji je proganjao kardinala Stepinca i tražio njegovo odreknuće od Pape i Vatikana, danas u svome priopćenju pozivaju na Sv. Oca!?

Vaša reakcija na temu