Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
APEL BRAČKIH PUPOLJAKA Podržite izmjene zakona i hitno ih provedite, naša djeca zaslužuju dostojanstven život!

APEL BRAČKIH PUPOLJAKA Podržite izmjene zakona i hitno ih provedite, naša djeca zaslužuju dostojanstven život!

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju i Crveni križ Brač traže besplatan trajektni prijevoz djecu koja moraju na terapije na kopno

Udruga Brački pupoljci koja okuplja roditelje djece s teškoćama u razvoju uputila je apel saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku povodom glasovanja o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

U studenom 2018. Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju Brački pupoljci i Crveni križ  Brač predstavili su javnosti inicijativu za izmjenu članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kojom se traži da se djeci s teškoćama u razvoju zakonom osigura pravo na besplatan trajektni prijevoz na terapije na kopno. Nastavak je ovo desetogodišnje borbe, a inicijativu su 16. studenog 2018. u Nerežišćima na Braču potpisali gradonačelnica i načelnici svih jedinica lokalne samouprave s otoka, bez obzira na stranačku pripadnost. 

- Ovime su potvrdili kako se radi o nadstranačkoj inicijativi i alarmantnoj situaciji koju pod hitno treba riješiti. Također smo dobili i potporu s Hvara, Visa i Šolte. Od tog dana do danas, uostalom kao i proteklih deset godina i unatoč raznim obećanjima, do izmjene nije došlo, već se odluka stalno prolongira za neka druga vremena, odnosno za 'cjelovitu izmjenu Zakona' bez  empatije i emocije za našu djecu i njihove obitelji. U travnju ove godine dobili smo obećanje od ministra pomorstva, prometa i veza Olega Butkovića kako će predložiti da se po hitnom postupku uvede besplatan trajektni prijevoz. Iako smo, po njegovom zahtjevu, popisali i poslali u Ministarstvo pomorstva, prometa i veza kategorije prema kojima bi se trebali krojiti popusti za koje dijete, do danas se ništa nije promijenilo. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je, tijekom sastanka u Bolu na Braču u svibnju, obećala svoju podršku u što hitnijem rješavanju naše situacije, ali ni tu se dosad nije dogodio pomak - upozorava Maja Bonačić-Proti, predsjednica Bračkih pupoljaka.

Naglašava kako je svaki dan u njihovoj borbi iznimno bitan jer među roditeljima djece, koji ionako nose preteško breme, ima veliki broj onih koji jedva financiraju i osnovne obaveze. 

- Kada se uzme u obzir da je cijena povratne karte za npr. liniju Supetar – Split – Supetar za osobni automobil, roditelja i dijete oko 200 kuna (npr. dijete s težim tjelesnim oštećenjem, dijete s autizmom) te da isto moraju konzumirati i po nekoliko puta tjedno, onda je jasno naše inzistiranje za uvrštavanjem prijedloga u hitnu proceduru. Svaki novi dan, svako novo odgađanje našeg zahtjeva dodatni je uteg i dodatno opterećenje za sve takve obitelji pa se nerijetko odlučuju na preseljenje na kopno ili odlazak iz države. Pozivamo vas da upravo Vi budete pokretači promjena, da jasno i nedvosmisleno pokažete kako stranačke preferencije nisu bitne kada su u pitanju ovakve stvari te kako ničiji ego ne smije biti ispred interesa onih najpotrebitijih. Apeliramo na vas da na sljedećoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb ovog četvrtka, 27. lipnja 2019., podržite točku 4. dnevnog reda, odnosno prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Molimo vas da inzistirate na hitnoj proceduri provedbe ove izmjene kako bi se djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka i njihovim roditeljima konačno omogućio dostojanstven život - zaključuje Bonačić-Proti.

Vaša reakcija na temu