Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ARHITEKTI: 'Javnost treba biti uključena pri odlučivanju u prihvaćanju propisa'

ARHITEKTI: 'Javnost treba biti uključena pri odlučivanju u prihvaćanju propisa'

U prostorijama DAS-a je održan Stručni skup 'Participacija u prostornom i urbanističkom planiranju'

Održan je stručni skup 'Participacija u prostornom i urbanističkom planiranju' povodom obilježavanja Svjetskog dana urbanizma u organizaciji Odbora za urbanizam Hrvatske komore arhitekata i Društvo arhitekata Splita, 8. studenoga 2022. u prostorima Društva arhitekata Splita. U obliku webinara u stručnom skupu je sudjelovalo preko 200 sudionika. Evo što su poručili:

'Planiranje uređenja i korištenja prostora specifične su i složene aktivnosti s obzirom na to da podrazumijevaju upravljanje različitim, često suprotstavljenim interesima uz potrebu definiranja i zaštite sfere javnog interesa.

U suvremenim trendovima planiranja pojam participacije kao kohezivnog i komunikacijskog sredstva postao je neizbježan.

Cilj participacije u prostornom planiranju jest osigurati društveno održiv prostorni razvoj kroz strukturiranu komunikaciju na više razina. Participativni procesi imaju višeslojnu ulogu u prostornom planiranju, primarno oni koji osiguravaju prepoznavanje javnoga interesa u određenom prostoru te njegove implementacije u planiranje budućeg razvoja toga prostora. To podrazumijeva komunikaciju između planerske struke i javnosti, ali i između izrađivača prostornih planova i šire stručne javnosti, politike i upravljačkih tijela i javnosti, kao i komunikaciju različitih socijalnih aktera koji se na javnoj sceni pojavljuju s različitim (ponekad i suprotstavljenim) ciljevima i interesima. Stvarna participacija podrazumijeva i specifična znanja vođenja i usmjeravanja participativnih procesa od najranijih faza postupka izrade prostornih planova do njihova donošenja i provedbe.

Stručnim skupom moderirala je Romana di Gusto, članica Odbora za urbanizam Hrvatske komore arhitekata.

Skup su pozdravili ispred Hrvatske komore arhitekata, predsjednica Rajka Bunjevac i Nikša Božić, predsjednik Odbora za urbanizam HKA, te ispred Društva arhitekata Splita, predsjednica Daša Gazde. U pozdravnoj riječi, Rajka Bunjevac, predsjednica Hrvatske komore arhitekata istaknula je da je izuzetno važno da se pažnja javnosti usmjeri u pravo vrijeme kako bi se želje i potrebe javnosti kreirale prije izrade prostornih planova.

Važno je da svi dionici djelovanja u prostoru, a posebice građani, korisnici tog prostora, imaju priliku formirati i izraziti želje za razvojem prostora u kojem žive i rade, prije donošenja odluke o izradi ili izmjeni i dopuni prostornih planova. Za takvu promjenu paradigme, arhitektonska i urbanistička struka, ima stručne alate poput ocjene stanja u prostoru, nacionalne i lokalne arhitektonske politike, urbanistički i arhitektonski javni natječaji i tako dalje. Primjenom tih alata, moguće je usmjeriti prostorno planiranje u smjeru primjerene i pravovremene participacije svih dionika, kako bi unaprijedili kvalitetu prostornih planova a ekscesne intervencije u prostoru smanjili na minimum.

Prvo predavanje o iskustvima drugih država, Participaciji u europskom kontekstu održao je Roland Krebs, urbanist i projektant iz Beča. Roland Krebs radi na razvoju strateških akcijskih planova za rješavanje problematike urbanističkog rasta gradova. Splitska iskustva s participacijom u prostornom i urbanističkom planiranju predstavila Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Splita. Vana Rodin Kružić i Sanja Turk iz Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije prezentirale su temu kako približiti prostorno planiranje građanima na primjeru izložbe - Kako čitati prostorni plan, a s krajnjim ciljem uključivanjem široke javnosti u prostorno planiranje i kontinuirano razvijati svijest o prostoru kod mlade populacije.

Ana Brusić Batistić iz Urbanističkog studia Rijeka, javila se uživo putem Zooma i predstavila svoje iskustvo u radu s građanima pri izradi Urbanističko-programske analize prostora naselja Šmrike. Nives Mornar iz Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba prezentirala je Participaciju u projektu proGIreg i Programu cjelovite obnove povijesne cjeline Zagreba. Viljem Fabčić, arhitekt i urbanist iz Ajdovščine u Sloveniji, predsjednik Sekcije za prostorno planiranje Slovenske komore arhitekata, prenio je svoja iskustva s obzirom na to da je obavljao ulogu općinskog urbanista u nekoliko općina u Sloveniji. Iva Knego Šoletić iz Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije, ujedno i predstavnica Društva arhitekata Dubrovnika predstavila je Platformu Grada gladan.

Nakon 7 kratkih predavanja podijeljenih u dva bloka, skup je završen okruglim stolom. Okrugli stol o participaciji u prostornom i urbanističkom planiranju moderirala je Jelena Borota, a sudjelovali su: Teo Vojković, pročelnik po ovlaštenju Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju grada Splita, Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske, Janja Novaković, Društvo arhitekata Splita, Miroslav Štimac, Odbor za urbanizam Hrvatske komore arhitekata, Božo Benić, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika, Anđelina Svirčić Gotovac, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i Nives Mornar, Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba.

Završnu riječ stručnog skupa dao je Nikša Božić, predsjednik Odbora za urbanizam HKA. Nikša Božić je istaknuo kako je prostorni plan podzakonski propis koji u demokratskom društvu mora biti društveni dogovor. Javnost treba biti uključena pri odlučivanju u prihvaćanju propisa. Nova uloga prostornih planera je da su moderatori jednog sveobuhvatnog procesa u kojem planerima treba pomoć i kolega iz društvenih znanosti. Takvi procesi su izloženi manipulacijama ako ga ne vode interdisciplinarni stručni timovi kao i stručna udruženja kroz svoje formalne i neformalne aktivnosti. Demistifikaciji planerskih procesa pomaže sudjelovanje javnosti u tome. Kao krajnji zaključak, Nikša Božić, ističe da javnost treba planerima biti suradnik u cjelokupnom planerskom procesu.

Vaša reakcija na temu