Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ATRAKTIVNA NEKRETNINA Pet gradskih vijećnika Visa optužuju gradonačelnika za namještanje natječaja za kupovinu Češke vile

ATRAKTIVNA NEKRETNINA Pet gradskih vijećnika Visa optužuju gradonačelnika za namještanje natječaja za kupovinu Češke vile

Javila se samo jedna tvrtka u kojoj je godinama zaposlena gradonačelnikova supruga

Viški gradski vijećnici Siniša Brajčić, Vedrana Rokov Fras, Stipe Vojković, Maja Mladineo i Luisa Radišić optužuju gradonačelnika Ivu Radicu da je zloupotrijebio svoj položaj kako bi namjesto javni natječaj za kupovinu Češke vile tvrtki 'Philip Vermeulen' d.o.o. u kojoj kao jedina zaposlenica niz godina radi Radicina supruga. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

'Iako nerado, nažalost, moramo obavijestiti prvenstveno višku i ostalu javnost o temeljnim informacijama i činjenicama u vezi s aktualnim pokušajem nezakonitog 'pivotiranja' pri kupoprodaji Češke vile na području Grada Visa, koja obuhvaća ukupnu površinu od približno 75.000 m2 s pripadnim nekretninama koji se na njoj nalaze. 

Tijekom obnašanja lokalne vlasti u Republici Hrvatskoj od demokratskih lokalnih izbora početkom 1993. godine pa sve do nedavnih dana, nesporna je i neupitna pozicija Grada Visa od svih njegovih nositelja vlasti ( gradonačelnika/ca i predsjednika Gradskog vijeća ) da bivši vojni objekti, koji nisu za potrebe Hrvatske vojske, po prirodnom i razvojnom pravu trebaju biti vraćeni u vlasništvo Grada Visa – jer su ih njegovi stanovnici višestruko i skupo razvojno platili. To se isto odnosi i na otok Lastovo koje je zajedno s otokom Visom bilo razvojno žrtvovano visokom i dugogodišnjom militarizacijom u bivšoj državi koja je višestruko blokirala razvoj i rezultirala depopulacijom ova dva pučinska i granična otoka. Poznata je zabrana boravka i kretanja na tim otocima za strane državljane i strane turiste sve do 1988. godine. Ako ikome Republika Hrvatska ima davati u vlasništvo darovnicama bivše vojne objekte (primjerice Dračevac u Splitu, vojarnu u Sinju, cijelo područje Muzila u Puli, itd… itd…) onda su Gradovi Vis, Komiža i Općina Lastovo prioriteti.

A stvarno se nažalost događa 'viški slučaj Češke vile', kojim se u prešutnom ili otvorenom suglasju s aktualnim viškim gradonačelnikom Ivom Radicom, navedena Češka vila daje najprije na Natječaj za osnivanje prava građenja u trajanju od 50 godina, uz procjenu vrijednost od 80 milijuna kuna. Nakon toga, uslijedio je i drugi čin u ovom sramotnom procesu, raspisan je Javni poziv za kupovinu vlasništva nad Češkom vilom i pripadajućim prostorom za početnu cijenu od 32,12 milijuna kuna. Zamislite, za 50 godina korištenja 80 milijuna kuna, a za stjecanje vlasništva nad istim nekretninama 32,12 milijuna kuna! Bilo bi smiješno da nije tragično.

Da bi pokušali zamaskirati tu prvoklasnu sramotnu rabotu, na 'otočkoj sjednici' Vlade Republike Hrvatske održanoj na Hvaru, 26. listopada 2018. godine (dok još traje natječaj za kupovinu vlasništva Češke vile) donosi se 'fantastična' razvojna odluka Vlade RH na prijedlog ministra Gorana Marića iz Ministarstva državne imovine , za davanje u vlasništvo nekoliko bivših vojnih nekretnina koje sve zajedno ne vrijede ni trećinu od vrijednosti Češke vile! Nazočan toj povijesnoj 'otočkoj sjednici' u gradu Hvaru bio je i aktualni viški gradonačelnik Ivo Radica koji je oduševljen grandioznim 'uspjehom', ushićeno davao izjave, na hvarskoj pjaci, velikom broju novinara uz naglasak kako je Grad Vis ostvario izuzetan razvojni uspjeh. Prilikom davanja izjava, iz njemu poznatih razloga, prešutio je da je Grad Vis neposredno prije toga izgubio Češku vilu koja je otišla na prodaju za punjenje državnog proračuna (!), a čime se je on očito složio. Kako ta žalosna činjenica ne bi zamaglila njegov  veliki 'uspjeh', ocijenio je da je tu sramotnu činjenicu najbolje niti ne spominjati pred novinarima.

Ali, postoji još jedan bitan razlog zašto je trenutni viški gradonačelnik  pred novinarima zatajio gubitak Češke vile za Grad Vis - jer je u trenutku davanja gore navedenih izjava još nedostajalo 35 dana do isteka roka za prijavu na Javni poziv za kupnju vlasništva Češke vile. Očito da je dobro pazio da i ta informacija o gubitku Češke vile za Grad Vis - u upravo tekućem Javnom pozivu za kupnju vlasništva iste - ne bi poremetila proces 'pivotiranja' a time i nezakonitog pokušaja prodaje Češke vile poznatom kupcu!  I gle čuda, na Javnom pozivu za kupnju prava vlasništva Češke vile pristigla je samo jedna ponuda od tvrtke 'Philip Vermeulen' d.o.o. u kojoj kao jedina zaposlenica već niz godina radi supruga aktualnog viškog gradonačelnika Ive Radice!

Samim istekom natječajnog roka: 30.studenog 2018. godine do 12.00 sati iz Ministarstva državne imovine RH, koje je vodilo Javni poziv, je na portalu 'Direktno' pristigla informacija u 13.38 sati da je na Javnom pozivu za kupnju Češke vile pristigla samo jedna ponuda od tvrtke 'Philip Vermeulen' d.o.o., te je paralelno s tom informacijom skinuto sve u vezi s navedenim Javnim pozivom na stranicama navedenog Ministarstva. To se zove žurno postupanje i 'pivotiranje', te način kako Ministarstvo državne imovine  RH ažurno i 'odgovorno' radi svoj posao.

Vezano za ovaj Javni poziv, u vezi procedure, na pitanje gradskog vijećnika Grada Visa, gradonačelnik je odgovorio: da je tri tjedna prije zaključenja javnog poziva za kupnju vlasništva nad Češkom vilom on osobno nagovarao gospodina Vermeulena da se javi na navedeni Javni poziv, s obrazloženjem kako se ne bi dogodilo, ako se nitko ne javi na Javni poziv, da se u slučaju sljedećeg Javnog poziva dodatno ne umanji vrijednost  spomenute nekretnine.                                  

Gospodin Vermeulen se javio na Javni poziv zadnjeg dana natječajnog roka, 30. studenog 2018. godine, kada dobro informirani koji 'pivotiraju' natječajni proces, već znaju da u igri nema konkurentnih ponuditelja! Gospodin Vermeulen se osobno u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji od 5.12. 2018. godine branio kako je sve bilo čisto i bez trgovanja povlaštenim informacijama  - naveo je kako je sama činjenica da je ponudio 78.000,00 kn više od najniže moguće cijene ključni argument da je sve bilo čisto kod ovog natječaja, jer po njegovoj izjavi on nije znao za druge ponuđače, niti iznose koje su ponuđeni u natječaju. On je stvarno svjetski 'biznismen' koji svoju ponudu može filigranski precizno odmjeriti na tri promila više od minimalne tj. početne cijene. Mislimo da bi gospodina Vermeulena i njegova 'šaptača'  Vlada Republike Hrvatske trebala prioritetno angažirati kao ključne savjetnike i eksperte u predmetima: INA, Agrokor,  hrvatska brodogradnja (Uljanik i 3. maj...), nabavka borbenih aviona F-16 Barak itd...

Naime, pouzdano znamo da je kompletirana ponuda tvrtke 'Philip Vermeulen' d.o.o. pristigla zadnji dan Javnog poziva, dakle 30. studenoga 2018., kada su 'dobro' informirani, koji pivotiraju cijeli proces kupoprodaje već znali da nije pristigla ni jedna ponuda na Javni poziv za natječaj, te je neposredno prije samog zaključenja natječaja predana 'pivotirana' ponuda tvrtke 'Philip Vermeulen' d.o.o. koja je ponudila neznatno višu cijenu od minimalne u iznosu od 32,2 milijuna kuna. 

Da se ne bi dosjetili, tko bi mogao biti 'šaptač' u ovom 'kazalištu snova', dovoljno se sjetiti da je Ivo Radica, kao viški gradonačelnik, bio član Povjerenstva za odabir najpovoljnije ponude u prethodnom Javnom pozivu za osnivanje prava građenja (koncesije) u Češkoj vili na 50 godina, a da bi se u ovom ponovljenom Javnom pozivu za kupnju prava vlasništva nad Češkom vilom i pripadnim prostorom izuzeo iz Povjerenstva za odabir koji je zaključen 30. studenog 2018., s očitom spoznajom da će netko s pravom postaviti pitanje njegova sudjelovanja u ovom natječajnom procesu po Javnom pozivu!? Pitate se zašto.                                                                                                  

Pa, stvar je očita, jer je on već tada znao da će se na natječaj javiti tvrtka 'Philip Vermeulen' d.o.o. u kojem je jedina zaposlenica, od početka 2005. godine, supruga aktualnog gradonačelnika grada Visa  Ive Radice! Tim svojim postupkom aktualni viški gradonačelnik je samo dodatno ogolio natječajni proces Javnog poziva kao nezakonitog i pivotiranog pokušaja kupoprodaje Češke vile.

Ako gospođe i gospoda iz ovog procesa 'pivotiranja' i pogodovanja misle kako su jako mudri i da će lako nadigrati dobronamjerne Višane, te na njihovom prirodnom i razvojnom pravu na Češku vilu zaraditi nepripadajuću imovinsku korist od preko 100 milijuna kuna, prevarili su se. Naime, uhvatili su se sami u zamku koju su namjestili  i 'pivotirali' da se u nju uhvate sadašnji i budući stanovnici Grada Visa. Ali pravda je spora i ipak dostižna, a maske su konačno pale, te je i slijepcima danas na Visu jasno tko igra za osobni interes i grupicu uvezanih 'pajdaša', a na štetu javnog interesa velike većine građana Grada i otoka Visa, koji uopće nisu bili uključeni u ovaj proces nezakonito 'pivotiranog' pokušaja kupoprodaje Češke vile.       

Sramotna je  gramzljivost i nepromišljenost uključenih 'pajdaša' , kojima kao predatorima najbrutalnijeg kapitalizma ništa nije sveto, te im prirodna i kulturna baština, te najvrjedniji razvojni prostor na području grada Visa od posebne povijesne i kulturološke vrijednosti ne znači ništa. Jer, u stvari, u prostornoj matrici područja grada Visa Češka vila s pripadnim prostorom, zapravo je poluotok Sv. Jurja koji je i nebeski zaštitnik grada i na čijem se poluotoku nalazi najstarija - istoimena crkva - od sedam crkava u viškoj vali, koja je stara preko tisuću godina i u kojoj se svakog 23. travnja slavi blagdan Sv. Jurja i Dan grada Visa. Naziv ovog sramotnog 'projekta' je Češka vila, kako bi se kod neupućenih stvorio dojam da se, prvenstveno prodaje sama zgrada – tzv. Češka vila, a ne i deset puta vrjednije  – a to je cijeli poluotok  Sv. Jurja, od cca 75.000 m2 ! 

Naime, Grad Vis bi svake godine u proračun dobio iznos od cca 1.500.000 kuna, s naslova zakupnine, da je – kao što bi bilo normalno i očekivano – Češka vila u vlasništvu Grada Visa. Na vremenskom horizontu od 60 godina, taj iznos bi činio ukupno 90 milijuna kuna, što bi bilo dostatno da se, na primjer, osigura ukupno 180 stanova! (3 stana godišnje!) – ili – prevedeno na broj stambeno novo zbrinutih cca 720 stanovnika Grada Visa. Eto tko Gradu Visu, njegovim sadašnjim i budućim stanovnicima oduzima šansu za život na svome otoku – i tko brine o viškoj demografskoj obnovi.     

Ključna osoba u tome je dosadašnji gradonačelnik grada Visa Ivo Radica, koji se nije držao temeljne dubrovačke  maksime: 'Zaboravite na priovatno - vi koji se bavite javnim poslom!'. Time je definitivno i nepovratno osramotio časni naslov viškog gradonačelnika, kojeg očito nije bio dostojan. 

Umjesto, da se kroz 10 godina svoga rada na funkciji gradonačelnika Visa borio i izborio da se otklone sporni detalji u Darovnici Vlade RH o predaji u vlasništvo gradu Visu tzv. Češke vile iz 2003. godine, ili da realizira novu Darovnicu, obzirom da je aktualna Vlada RH većinski HDZ-ova, čiji je i on član. Suprotno, on je dopustio da se ključna razvojna nekretnina (tzv. Češka vila) oduzme Visu i time napravi ogromna i dugoročna šteta gradu čiji je interes - notta bene – dužan prvenstveno zastupati!! Ako je i od Ive Radice – previše je!

Iz neslužbenih izvora smo saznali da je Državno odvjetništvo, 13. prosinca 2018. godine zaprimilo predmet kojim se zahtjeva žurno zaustaviti proces pokušaja nezakonitog 'pivotiranja' prodaje 'Češke vile' na otoku Visu, zabilježbom nemogućnosti raspolaganja istom – dok se cjelovito i temeljito ne istraži cijeli proces koji se vodio kroz dva natječajna kruga, prvi Javni poziv za osnivanje prava građenja na 50 godina – pri kojem je predmetna nekretnina procijenjena na 80 milijuna kuna ( što uključuje kompletno zemljište sa svim postojećim nekretninama), a zatim u drugom krugu kroz Javni poziv za davanje u vlasništvo Češke vile i pripadnog zemljišta s nekretninama, za početni iznos od 32,12 milijuna kuna.'

Vaša reakcija na temu