Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Autizam 365 zaziva nužne promjene: 'Svake godine povećava se broj osoba s autizmom'
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

Autizam 365 zaziva nužne promjene: 'Svake godine povećava se broj osoba s autizmom'

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

Udruga roditelja djece i odraslih s poremećajem iz autističnog spektra 'Autizam 365' jedna je od brojnih udruga na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija te obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

Udruga Autizam 365 fokusirana je na rad s osobama iz spektra autizma na području Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Registrirana je u prosincu 2022., kada su se članovi Vijeća roditelja OŠ Centar za autizam okupili kako bi započeli s rješavanjem problema s kojima se u svakodnevnom životu susreću kako djeca tako i sami roditelji. Trenutno se financira članarinama, županijskim natječajnim sredstvima te donacijama. 

Njen je aktualni predsjednik Frane Matulić, a okuplja više od 100 članova i desetak volontera. Djeca članica i članova polaznici su Centra za autizam, Centra Juraj Bonači kao i redovnog školskog sustava.

'Centar za autizam osnovan je kao osnovnoškolska ustanova i nastavnim danima radi do 16.45. Budući da djeca zbog višestrukih fizičkih i intelektualnih teškoća ne mogu pohađati izvannastavne aktivnosti u redovnom sustavu, izuzetno ih je važno preko organizacija civilnog društva integrirati u društvo, uz napomenu da zahtijevaju cjelodnevnu skrb', istaknuli su iz udruge Autizam 365. 

Premda je posrijedi relativno nova organizacija, već se može pohvaliti hvale vrijednim projektima kojima daje svoj doprinos suzbijanju prethodno obrazložene problematike. U njenu je okviru, naime, organiziran ljetni kamp za osobe iz spektra autizma za koji je pak kroz kampanju naziva #autizam365 prikupljeno više od 30 tisuća eura. Udruga je također, uz pomoć nenamjenskih donacija, fitness spravama opremila vrt Centra za autizam. 

'Željeli bismo imati svoj prostor u kojem bismo provodili razne izvannastavne aktivnosti za našu djecu te radionice i edukacije za roditelje. Voljeli bismo i našu djecu integrirati u društvo podizanjem svijesti u javnosti o autizmu i načinima kako ga prepoznati', iznijeli su nam i ambicije za naredni period. 

Uvjerenja su kako je upravo adekvatan prostor ono što je trenutno najpotrebnije djeci i osobama s autizmom u Splitu. 

'Više od 60 djece boravi u skučenim prostorijama i neadekvatnim uvjetima (vlaga, prokišnjavanje, nepristupačnost…). Potrebno je pravno i zakonski riješiti gdje spadaju osobe nakon navršene 21 godine te im osigurati potrebnu skrb i, također, prostor. Svake se godine broj osoba s autizmom povećava i zato treba tražiti nove prostore za sve ustanove koje imaju autistične polaznike', obrazložili su.

Naznačili su kako je jednako važno osigurati i cjelogodišnju skrb - 365 dana u godini. U tom su kontekstu napomenuli kako je Centar za autizam registriran kao osnovna škola. Samim time na ljeto, kada završi nastava, skrb o učenicima prestaje, a posljedično dolazi do regresa u njihovu napretku i ponašanju. 

'Autizam ne poznaje pauzu, ljetne ni zimske praznike', poručili su iz Udruge roditelja djece i odraslih s poremećajem iz autističnog spektra 'Autizam 365'. 

Predstavnici udruge dostupni su za građane na e-mail adresi autizam365@gmail.com. S njima se može stupiti u kontakt i preko društvenih mreža - Facebooka i Instagrama.

Vaša reakcija na temu