Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BAGERI SPREMNI Prekopat će se područje Splita i Solina, rade se novi priključci za vodu i kanalizaciju

BAGERI SPREMNI Prekopat će se područje Splita i Solina, rade se novi priključci za vodu i kanalizaciju

EU je odobrila dogradnju i obnovu vodovoda i kanalizacije tešku 1,79 milijardi kuna

Europska komisija je odobrila projekt dogradnje i obnove vodovoda i kanalizacije Splita i Solina tešku 1,79 milijardi kuna

- Pokrećemo i mijenjamo našu aglomeraciju u infrastrukturnom smislu. Pred nama je sada i ozbiljan posao koji će 'prekopati' ovo područje i osigurati sve nužno za ekološki razvoj. Velikom broju naših sugrađana, osobito onima u istočnim splitskim kotarima, realizacija ovog velikog projekta aglomeracija Split – Solin donijet će nove priključke vode i kvalitetnu odvodnju, a splitsko priobalje i more tada će postati još čišće i ljepše – najavio je na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Andro Krstulović Opara povodom predstavljanja projekta 'Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin'.

Rekao je kako je ovo i golem posao koji će angažirati i veliki dio građevinske operative čime se otvara novi investicijski ciklus na području splitske aglomeracije. Gotovo 69 posto, odnosno nešto više od 975 milijuna kuna, financirat će se bespovratnim sredstvima EU, a preostalih 458 milijuna kuna , tj. 31,29 posto, sufinancirat će se nacionalnim sredstvima. 

- Ovo su plodovi hrvatskog članstva u Europskoj uniji koja s velikim sredstvima financira projekt koji doslovno desetljećima čeka na realizaciju – rekao je Krstulović Opara. 

Kada vrijednost nedavno potpisanog ugovora za poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela – Trogir dodamo ovom ugovoru aglomeracije Split – Solin dolazi se, naglasio je gradonačelnik, do iznosa od čak 3,3 milijarde kuna. 

Tomislav Šuta, direktor splitskog Vodovoda i kanalizacije, tvrtke koji je iznijela najveći dio dokumentacijske pripreme za realizaciju projekta, precizirao je kako se radi o infrastrukturnom zahvatu ukupno vrijednom 1,79 milijarda kuna. Vrijednost projekta u Splitu i Solinu, kazao je Šuta, veća je od sredstava predviđenih za izgradnju Pelješkog mosta. Najavio je danas, među ostalim, izgradnju 60,65 kilometara nove mreže javne vodoopskrbe, rekonstrukciju 4,28 km postojeće mreže javne vodoopskrbe, izgradnju 14 crpnih stanica, izgradnju 14 vodosprema te izgradnju 1.243 novih priključaka. Čak 4.011 stanovnika bit će priključeno na novi sustav javne vodoopskrbe. Osim toga, najavio je i izgradnju 93,548 kilometara novih kanalizacijskih kolektora, rekonstrukciju 1,85 km i sanaciju 13,61 km kanalizacijskih kolektora, izgradnju 14,76 km tlačnih cjevovoda, 26,69 km kabelske kanalizacije te izgradnju 4,28 kilometara podmorskog ispusta. 

Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević također nije krio zadovoljstvo skorim početkom realizacije projekta vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin. 

- Bez sinergije rada teško bi smo došli do ovog projekta koji će promijeniti lice naših gradova i kvalitetu življenja naših građana - rekao je Ninčević. 

Župan Blaženko Boban podsjetio je na riječi splitskog gradonačelnika Krstulovića Opare koji je rekao da Split nije na katastarskim granicama nego Split obuhvaća područje sve do Trogirskog i Omiškog mosta te do Kupreških vrata. 

- Ovaj projekt upravo se uklapa u citirane riječi gradonačelnika. Aglomeracija je sinergija i zajedništvo, kako u komunikaciji, tako i u razvojnim projektima. Ovaj prostor uskoro neće biti isti, ni u ekološkom, ni prometnom, ni u vodovodnom smislu. Bit će to bogomdan prostor uistinu ugodan za življenje - kazao je župan Boban. 

Vaša reakcija na temu