Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivan Ojdanić / DKphotography Baldasar: Ne želim podupirati podjele na ideološkim ili drugim osnovama

Baldasar: Ne želim podupirati podjele na ideološkim ili drugim osnovama

Na znam kako je Dioklecijan skončao, ali kao da je 'recikliran' u mentalitetu koji se očituje u egoizmu, sebičnosti i narcisoidnosti - rekao je Marin Barišić

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u HNK Split povodom zaštitnika svetog Dujma, uručene su Nagrade grada Splita ovogodišnjim dobitnicima.

Za životno djelo u 2015.,  podsjetimo, dodijelila se posthumno mr.sc. Zoranu Milasu za doprinos gospodarskom i sportskom životu grada Splita i posthumno Franku Strmotiću za izuzetan i bogat umjetnički opus na području kazališne umjetnosti.

Osobnu nagradu za 2014. godinu dobio je Toni Tomas za izniman doprinos razvoju splitskog borilačkog sporta i ostvarene vrhunske rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

Dobitnici skupnih nagrada za 2014. godinu su udruga 'Anđeli' za posvećenost u pružanju pomoći potrebitima, nesebičan društveni angažman i volonterski rad te Lana Iljadica i Lada Štefek iz Građanske inicijative 'O la la', za predan i nesebičan angažman u projektu i organizaciji humanitarne akcije 'O la la kuhajmo za beskućnike'. Iljadica se upravo u ime dobitnika obratila solidno popunjenom kazalištu s brojnim uzvanicima.

Nagradu za 'Anđele' primila je štićenica udruge Andrea, a cijelo je kazalište ustajanjem i dugotrajnim pljeskom ispratilo djevojčicu na pozornicu. Ovacije su doživjele i dame iz 'O la la', a ustajanjem kao izrazom poštovanja publika je ispratila i uručenje svih nagrada.

Obraćajući se gostima uoči dodjele nagrada, predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković je naveo da unatoč vremenima u kojima su potrebe veće od mogućnosti, ipak ima razloga za optimizam. Govoreći o brojkama, kazao je da je u prošloj godinu održano 15 sjednica, od čega osam tematskih. Od 245 točaka obrađenih, usvojen je 61 opći akt.

- Današnja sjednica je posvećena laureatima. Pet dobitnika Nagrade grada Splita imaju zajedničke tri karakteristike: ljudskost, nesebičnost i solidarnost - ustvrdio je Ćurković.

Inspirativan govor s pozornice održao je gradonačelnik Ivo Baldasar. Uz navode da za Splićane nema ljepšeg i svečanijeg dana od današnjega, kada se prije svega slavi i štuje zaštitnika svetoga Duju, ali i grad u kojemu i za kojega se ima sreću i privilegij živjeti, poručio je i da je potrebno zajedništvo. 

Potrebno je, uvjerenja je, poštovati sve žrtve koje su utkale ono najvrednije u slobodu koju danas uživamo. Civilizacijska je to, ali i elementarna ljudska potreba na kojoj se može graditi budućnost bez ideoloških i političkih razmimoilaženja.

- Ne želim biti gradonačelnik koji na bilo koji način podupire podjele na ideološkim ili drugim osnovama, iako shvaćam da je to još uvijek, politički oportuno. Povjerenje građana dobio sam, između ostalog, jer sam obećao bolju budućnost kroz zajedništvo a ne podjele i na tome ću ustrajati, bez obzira na otpore s kojima se svakodnevno suočavam - poručio je Baldasar.

Zajedništvo, ljudskost i znanje u službi napretka, nastavio je, vrijednosti su na kojima možemo temeljiti iskorak, društveni, politički, ali prvenstveno gospodarski, koji znači bolji život u gradu koji je predodređen da bude uistinu razvijena mediteranska metropola. 

- Kao odgovorni političari, bilo na vlasti ili opoziciji, dužni smo građanima nuditi realna rješenja i surađivati kad god je interes grada u pitanju. Interes grada i bolji život naših građana daleko su važniji od dnevne politike i ideoloških antagonizama - drži gradonačelnik.

Građani su, smatra, zasićeni ideologijama i prošlošću i od političara, naglasio je, s pravom traže da doživljavaju i shvaćaju njihove svakodnevne, sadašnje potrebe i probleme.

- Vrijeme je da poslušamo građane i svoju energiju i vrijeme usmjerimo na projekte koji će im osigurati zaposlenje i egzistenciju. Počnimo se zato baviti onim što i je naš posao, a povijest prepustimo povjesničarima i svi, a osobito mi političari, odustanimo od isključivosti i pokažimo spremnost uvažiti tuđe mišljenje, čak i kada se s njim ne slažemo - istaknuo je. 

Različitost je, naveo je, naše bogatstvo, a dijalog i kompromis jedini način da idemo naprijed. Uvažavanje različitosti i tolerancija zdravi su temelji na kojima se zajedno može graditi bolji grad i sretnije društvo. Uvjeren je da Split očekuje novi gospodarski i društveni uzlet. Kultura dijaloga, zaključio je, je podignuta na viši nivo, a poduzetnička klima sve poticajnija.

- To smatram našim zajedničkim uspjehom, razlogom za optimizam i čvrstim temeljem za naprijed. Ali tek kada bitne životne teme postanu dominante za političare, medije i sve koji imaju javnu odgovornost, bit ćemo uistinu na pravom putu. Na putu da izgradimo grad i zemlju zaposlenih i zadovoljnih građana, koja je nastala na žrtvi naših branitelja, naših antifašista i svih koji su najzaslužniji što smo danas ovdje i što imamo priliku graditi bolje sutra - kazao je Baldasar.

Splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić je slavljenje svetog Dujma nazvao najznačajnijim događajem zajedništva. Sveti Duje nije mogao,  kaže, prihvatiti cara božanstvom, on je znao vrijednosti.

- Na znam kako je Dioklecijan skončao, ali kao da je 'recikliran' u mentalitetu koji se očituje u egoizmu, sebičnosti i narcisoidnosti. Mi koji slavimo svetoga Dujma nismo daleko od istine - zaključak je splitsko-makarskog nadbiskupa.

Dodajmo da su na svečanoj sjednici bili ministri Ranko Ostojić i Arsen Bauk, zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović, veleposlanici, Konzularni zbor i brojni drugi uzvanici.

Kroz svečanost je vodio glumački dvojac Nives Ivanković i Goran Marković, u pauzama je pjevala klapa Šufit, dok je Ana Opačak 'zatvorila' sjednicu.

Vaša reakcija na temu