Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Baldasar i Ževrnja: Kompostani i sortirnici nije mjesto na Karepovcu!

Baldasar i Ževrnja: Kompostani i sortirnici nije mjesto na Karepovcu!

Mi smo spremni sa svojim planom i možemo početi u roku od mjesec dana - kaže gradonačelnik

Korak prije početka prve faze sanacije Karepovca, Ministarstvo okoliša je blokiralo potencijalnu ekološku bombu u Splitu. Ili, preciznije, kako je naveo koordinator za Karepovac Pave Zaninović, vraćen je projekt na početak, pojednostavnjeno, sa zahtjevom da se izgradi kompostana i sortirnica. Grad je u prosincu poslao tekst natječaja, odobrenja još nema. Nakon Lećevice, Mostov ministar Slaven Dobrović je tako odlučio zadati muke i Karepovcu. Takva odluka iznenadila je kako gradonačelnika Ivu Baldasara tako i župana Zlatka Ževrnju.

- Imamo svu spremnu dokumentaciju za početak sanacije Karepovca, i samo čekamo formalno odoborenje od Fonda za zaštitu okoliša da nam odobri tekst kojega možemo doslovce raspisati sutra i početi  sa sanacijom u roku od 30 dana - kaže gradonačelnik.

Jasno je i poručio da je spreman i na drastičnije korake.

- Solidariziram se sa stanovnicima s kojima sam u kontaktu već pet godina, još otkada sam bio vijećnik. Ispunili smo sve do zadnjeg zareza, a netko nas sada ide vraćati na početak, odnosno blokirati. Nakon svih tih priča koje traju desetak godina i nakon što smo doslovce počeli od nule - u čudu je Baldasar.

Kazao je i da ne želi niti ima potrebe da Grad plaća penale.

- Ministar je rekao u razgovorima da na Karepovcu bude sortirnica i kompostana, a mi smo je otklonili - otkrio je.

Upitali smo ga smatra li da je riječ o odnosu Most-HDZ na nacionalnom nivou i zakulisnim igrama koje se ovaj put prelamaju preko smeća, a tu su i lokalni izbori.

- Ne znam niti me interesira. Mene samo interesira započeti sanaciju. Kompostana i sortirnica može, ali ne na Karepovcu. I to do momenta otvaranja Lećevice koja se ne smije blokirati. Prije svega, mi smo spremni sa svojim planom i možemo početi u roku od mjesec dana - zaključio je Baldasar.

Jednako burno je reagirao i župan Zlatko Ževrnja.

- Svi smo ponovno u čudu, jer mimo svih dosadašnjih akata i strategija te ranijih planova ministar Dobrović planira kompostanu i sortirnicu na Karepovcu. Svakako nas je iznenadilo jer ih imamo projektirane u Lećevici. Dupliranje kapaciteta bi oduzelo dosta vremena, a gdje je još otkup kvadrata što bi Grad trebao - smatra Ževrnja.

Ponovio je da se i do sada za Lećevicu izgubila protekla godina. 

- Nije daleko kraj 2018. godine, a nakon toga možemo očekivati penale. Mi još uvijek nemamo konačne odluke za Lećevicu. Ako treba, zatražit ćemo sastanak i kod premijera Andreja Plenkovića. Idemo do kraja - nedvosmislen je župan.

Mostov kandidat za gradonačelnika Splita Robert Pauletić je pričao o kompostanama i kazao kako on od svih kandidata problem Karepovca može najprije riješiti jer Most drži taj resor. Ali, problema nije trebalo biti. Ili je? Bilo kako bilo, u nove izbore se neplanirano ide sa smećem u prvom planu.

Vaša reakcija na temu