Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / N1 Banožić danas prozvao Selaka za bombardiranje Vinkovaca, evo što mu je odgovorio

Banožić danas prozvao Selaka za bombardiranje Vinkovaca, evo što mu je odgovorio

'Iskreno mi je žao što ja nisam sudjelovao u tom napadu, jer da jesam, vaša kuća ne bi bila pogođena...'

Ministar obrane Mario Banožić danas je u salvi verbalnih napada na pilota Ivana Selaka evocirao uspomene iz ratnog djetinjstva i avionski napad na Vinkovce u kojem su srušeni njegova kuća i samostan sa časnim sestrama.

'Imam pravo postavljati ta pitanja, ali neću. Neka to gospodin Selak objašnjava hrvatskim braniteljima kada se već ovako tvrdo postavlja u odnosu na povijest i način na koji se stvaralo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo...', kazao je danas ministar Banožić u Divuljama u prigodi otkrivanja spomen obilježja na 30. obljetnicu preleta pukovnika Ivana Ivandića koji je MIG-om uzletio s aerodroma Ponikva kraj Užica u Srbiji i aterirao na Resniku. Istog dana s istog aerodroma poletio je i Ivan Selak te je sa svojim MIG-om dopilotirao do Zagreba. Unatoč svemu, za Selaka danas nije bilo mjesta u Divuljama.

Evo kako je u N1 Newsroomu prozivke ministra Banožića komentirao umirovljeni brigadir Selak.

'Toliko toga zločestog sam čuo od ministra da ne znam kako da počnem. Ja sam taj koji vrijeđa hrvatsku vojsku? Ne mogu vjerovati da to netko može izreći. Kada vam netko govori istinu, je li to vrijeđanje? Ministar je izrekao tijekom svog mandata toliko neistina da on smatra da je vrijeđanje ako mu se ukaže na iznošenje neistina. Je li neistina da avion MIG-21 ne može letjeti noću? Kakva je to istina koju je izrekao ministar kada je govorio o dronu? Ljudi, lagali ste. Ako ne znate, reći ću vam ime i prezime čovjeka koji će vam reći točno što je bilo tamo, a bio je s vama. Kakav je to ministar koji kaže da pad letjelice nije opasnost za Hrvatsku, a onda je to teško kazneno djelo', rekao je Selak.

Osvrćući se na svoje sudjelovanje u remontu koje je Banožić također spomenuo, Selak je rekao da je on bio probni pilot za remontirane avione.

'341 put sam stavio svoju guzicu u te remontirane avione. Što sam napravio? Osigurao sam vojsci i zrakoplovstvu, koje ja vrijeđam, sredstva za rad. Do danas zaštitu neba obavljaju ti remontirani MIG-ovi. A što ste vi napravili', kazao je.

Naveo je potom primjer pada zrakoplova za koji je rečeno da je bio u Ukrajini na remontu, a za koji on tvrdi da nikada nije bio.

'Lagali ste o padu zrakoplova 121 koji je pao u Velikoj Gorici, samo zato da biste ubrzali proces nabave Baraka, a odmah nakon toga je gospođa s Pantovčaka izletjela i proglasila tadašnjeg ministra obrane Kotromanovića da je to akt veleizdaje. Nije kriva ona, nego oni koji su je lagali. Sram vas može biti jer ste lagali hrvatski narod i vrhovnu zapovjednicu', rekao je Selak.

Prozvao je i jer su prizemljili avione koji su postali ispravni i dobili plovidbene dozvole.

'Tko ih prizemljio? Vi ili struka? Kao, netko je prekucavao nešto? Glede prekucavanja, imate stručnjaka Željka Šimića - on će vam reći je li bilo prekucavanja, kakvog i kakvog nije. Danas skidaju dijelove s tih kao loše remontiranih i prekucanih aviona, da bi održali flotu u voznom stanju. Zar je to nešto što služi na čast', kazao je Selak.

Granatiranje Vinkovaca

Demantirao je optužbe da je ikada letio iznad Vinkovaca, ali je izrazio i žaljenje jer bi u tom slučaju, kako je naveo, gađao Dunav.

'Dragi ministre, vjerujte mi, iskreno mi je žao što ste kao dijete pretrpjeli tu tešku traumu, što vam je gađana kuća. Vjerujte, iskreno mi je žao i što je gađan samostan i pogođen. Iskreno mi je žao što ja nisam sudjelovao u tom napadu, jer da jesam, vaša kuća ne bi bila pogođena, niti samostan. Bila bi pogođena rijeka Dunav. Iskreno mi je žao što na tu zadaću, sada ću reći nešto za što znam da ću biti napadnut, nije išao čak i od srpskih pilota koji nisu željeli djelovati po Hrvatskoj nego su namjerno promašivali. Iskreno mi je žao što je vašu kuću gađao srpski pilot na kakve se ja gnušam. Ne znam hoćete li to shvatiti ministre, vjerujem da hrvatski branitelji hoće', kazao je Selak.

Potom se osvrnuo i na riječi tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana.

'Imali smo predsjednika Tuđmana koji je bio i general JNA. Predsjednik je bio toliko lucidan da je u jednom razgovoru početkom rata na upit generala što s hrvatskim pilotima rekao - neka paze što rade. Više nikad ova država neće biti napadnuta na način kako je to bilo, da čak i pojedinci u neprijateljskoj vojsci ne žele pogoditi svoj cilj. To se više nikada neće dogoditi. Imam sreću što sam iz toga rata izašao čistog obraza i ne dijelim ljude. Među svojim kolegama Srbima imam prijatelje kojima bi dao bubreg, a među nekim svojim hrvatskih kolegama imam takvih da im ne bi dao vode u pustinji', rekao je Selak.

Na novinarsko pitanje zašto na svečanost nije bio pozvan i Selak, ministar obrane Mario Banožić je danas odgovorio protupitanjem: 'Da pozovem čovjeka koji vrijeđa mene i vojsku?'

Banožić je danas iz Divulja poručio da je Selak u posljednjih godinu dana već u par navrata izlazio u javnost komunicirajući na neprimjeren način, iako u Hrvatskoj vojsci poštuju ono što je radio kao vojni pilot, 'a ono ljudsko je njegova stvar i govori najbolje o njemu'. Istaknuo je da osobne stavove Selaka ne želi komentirati, ali ga kao ministar može pitati o njegovoj ulozi u remontu MiG-ova, što je učinio i na koji način te zašto ni danas hrvatska javnost nema jasne odgovore na ta pitanja.

Vaša reakcija na temu