Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Barbir predlaže pet amandmana na izmjene i dopune gradskog proračuna, evo o kojima je riječ
GRADSKO VIJEĆE Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

Barbir predlaže pet amandmana na izmjene i dopune gradskog proračuna, evo o kojima je riječ

Danas je sjednica Gradskog vijeća

Gradski vijećnik Damir Barbir najavio je kako će uložiti pet amandmana na izmjene i dopune proračuna Grada Splita, koje su na dnevnom redu na današnjoj sjednici. 

Uputio je priopćenje kojim ih je obrazložio. Prenosimo ga u cijelosti:

'PRVI AMANDMAN

U sklopu Odsjeka za demografiju i udruge civilnog društva Grada Splita traži se povećanje za aktivnost 'Potpore umirovljenicima', u sklopu programa 'Zaštita osoba starije životne dobi' za 238.290 eura.

Aktivnosti 'Potpore umirovljenicima' mjera je koja se provodi temeljem Odluke o socijalnoj skrbi. Projektom 'Moj zlatni Split' uvedena je kartica za umirovljenike na koju se dodjeljuje potpora s ciljem pružanja pomoći socijalno ugroženim umirovljenicima u zadovoljavanju njihovih osnovnih životnih potreba, unaprjeđenja kvalitete života te njihovog uključivanja u zajednicu. Dosadašnji prihodovni cenzus iznosio je 292 eura. Imajući u vidu povećanje troškova života predlaže se da se ovom mjerom obuhvate umirovljenici s prebivalištem u gradu Splitu, s navršenih 60 godina života s ukupnim prihodima do 332 eura.

Cilj je ove mjere proširiti krug potrebitih umirovljenika koji bi dobili pomoć Grada. Riječ je o umirovljenicima koji žive na samoj granici siromaštva.

DRUGI AMANDMAN

U sklopu Odsjeka za demografiju i udruge civilnog društva Grada Splita traži se povećanje sredstava za aktivnosti 'božićnice' za 100.000,00 eura.

Kratko obrazloženje:

Nastavno na prethodni amandman u povećanju prihodovnog cenzusa za umirovljenike s dosadašnja 292 eura na 332 eura u sklopu projekta 'Moj zlatni Split', predlaže se da se ovom mjerom 'božićnice' obuhvate umirovljenici s prebivalištem u Splitu s navršenih 60 godina života s ukupnim prihodima da 332 eura.

Cilj ove mjere je proširiti krug potrebitih umirovljenika koji bi dobili pomoć Grada kroz program.

TREĆI AMANDMAN

U sklopu Odsjeka za demografiju i udruge civilnog društva Grada Splita traži se povećanje sredstava za aktivnost 'sponzorstva, pokroviteljstva i donacija' u sklopu programa 'Civilno društvo i mladi’ za 30.000,00 eura.

Kratko obrazloženje:

Organizacije civilnog društva imaju višestruku ulogu u svakom društvu. One potiču ravnopravno sudjelovanje u izgradnji demokratskog, otvorenog i socijalno pravednog i održivog društva te predstavljaju korektiv vlasti i vezu između građana i javnog sektora. Suradnja s udrugama u provedbi javnih politika najčešće se očituje kroz različite oblike financijske i nefinancijske podrške koje Grad Split pruža programima i projektima od interesa za opće dobro.

Jedna je od važnih aktivnosti i učenje hrvatskog jezika za strane radnike. Jezične vještine omogućit će lakšu i bržu integraciju na radnom mjestu, potom i u društvu. Dvije grupe polaznika već su odradile 70 sati tečaja, a pokazao se velik interes za nastavak ovog projekta.

Ovim amandmanom Split će se pokazati kao jedan otvoren i tolerantan grad koji brine o integraciji skupina ljudi u naše društvo.

ČETVRTI AMANDMAN

Zatražit ću amandmanom povećanje od 100.000 eura za obnovu nogostupa kao na primjer u Slatinama gdje je obnova nužna, ali i drugim dijelovima Splita. Nogostupi su važni za svakodnevnu prometnu komunikaciju ljudi, posebno za osobe s invaliditetom, stoga je redovito ulaganje u obnovu nogostupa nužno.

PETI AMANDMAN

Povećanje za 100.000 eura, uz obrazloženje 'za pomoć pri financiranju natjecanja ekipnih sportova.'

Naime, prema aktualnom važećem pravilniku Saveza splitskih sportova, napravljena je nepravda i ekipni sportovi su prošli puno lošije u distribuciji sredstava u odnosu na individualne sportove. Stoga će ovo povećanje sredstava prema splitskim kolektivnim sportovima biti kao privremena mjera spasa u njihovom funkcioniranju i opstanku. Nadalje, pravilnik se mora što prije promijeniti kako više ne bi dolazili u ovakve situacije.'

Vaša reakcija na temu