Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Barbir predložio šest amandmana na gradski proračun
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

Barbir predložio šest amandmana na gradski proračun

Od Marjana, preko osoba s invaliditetom do kastracije mačaka

Uoči 25. sjednice Gradskog vijeća, nezavisni vijećnik Damir Barbir predložio je šest amandmana na Proračun Grada Splita za 2024. godinu. Prvo je tražio da se predvidi dodatnih 20 000 eura za kastraciju mačaka:

'Dok čekamo izgradnju azila, trebamo učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo udrugama i pojedincima koji, samoinicijativno i često o vlastitom trošku, brinu za dobrobit napuštenih životinja, a dodatno ulaganje u kastraciju je, po mom sudu, jedan od najvažnijih koraka koje možemo poduzeti', poručio je Barbir koji je tražio i da se u Proračun uvrsti ulaganje u postavljanje solarne rasvjete na područje Zvončac-Kaštelet te postavi ograda iznad Kašteleta, ukupne vrijednosti 180 000 eura.

'Prije svega želim da osiguramo sigurnost žena, mladih te svih koji se s pravom osjećaju nesigurno, jer je poznato kako je osvijetljenost javnog prostora jedan od ključnih preventivnih sigurnosnih faktora, a radi se o skupinama društva koje su česte žrtve kaznenih djela'.

Nezavisni gradski vijećnik tražio je i povećanje iznosa koji će se iz Proračuna uplatiti Koordinaciji vijeća nacionalnih manjina za 4000 eura:

'Smatram kako je iznimno važno poticati rad udruga koje okupljaju predstavnike nacionalnih manjina, jer kao društvo trebamo stremiti zaštiti ranjivih skupina i promicanju kvalitetnog suživota svih stanovnika Splita', rekao je naglasivši kako traži i povećanje ulaganja u prevenciju dječjeg siromaštva za 15 000 eura:

'Osim pružanja materijalne podrške, program 'Dječji osmijeh' osigurava prevenciju dječjeg siromaštva i aktivnosti usmjerene podizanju kvalitete života djece i obitelji. Ovim sredstvima Grad bi potpomogao prevenciju dječjeg siromaštva kao i povećao podršku obiteljima u riziku od istog, što smatram jednom od ključnih dužnosti i obveza koje imamo'.

Pozdravlja, kaže, što Grad posljednjih godina ulaže u zvučne semafore, a i što je u 2023. godini naručena prva taktilna traka, ali i u toj stavci je tražio dodatnu alokaciju sredstava u iznosu od 13 000 eura: 

'Ovim amandmanom bi se sredstva na toj stavci udvostručila, jer želim dati poticaj bržoj prilagodbi grada slijepim i slabovidnim osobama. Lokacija za navedenu traku predlažem da se usuglasi sa Županijskom udrugom slijepih Split'.

Posljednjim amandmanom na Proračun, Barbir traži da se dodatnih 7000 eura dodijeli Skloništu za žrtve nasilja: 

'Povećanje iznosa koje predlažem zaista je minimalno i smatram kako je najmanje što kao Grad možemo učiniti u ovom trenutku, s nadom da ćemo u skoroj budućnosti konačno osigurati uvjete koji su adekvatni gradu veličine Splita te primjereni za pružanje cjelovite psiho-socijalne pomoći žrtvama nasilja'.

Ukupna vrijednost predloženih amandmana je 239.000 eura, a hoće li Gradsko vijeće glasati za prijedloge Damira Barbira doznat ćemo već na sutrašnjoj proračunskoj sjednici.

Vaša reakcija na temu