Besplatni program grafičkog dizajna počinje u ponedjeljak, 60 mjesta popunjeno u samo dva sata

Besplatni program grafičkog dizajna počinje u ponedjeljak, 60 mjesta popunjeno u samo dva sata

Polaznike će kroz program voditi Nikolina Jerković

U samo dva sata i nekoliko minuta, kvota od 60 mjesta za EDIT program grafičkog dizajna je bila popunjena prijavama najbržih budućih polaznika. Riječ je o znanju koje je traženo na tržištu rada, a stručna predavanja su besplatna.

U ponedjeljak počinje osmotjedno putovanje ovogodišnjih polaznika programa Affinity Designer i Affinity Photo kroz koje će ih voditi Nikolina Jerković, grafička dizajnerica s višegodišnjim iskustvom u struci, vlasnica Llano agencije, koja iza sebe ima već nekoliko uspješno održanih radionica grafičkog dizajna. Lokacija je svima dobro znana - Predinkubatorski IT centar Splitsko-dalmatinske županije, odnosno PICS@FESB. Sve ovo ne događa se slučajno već je dio, sad već višegodišnjih, aktivnosti koje provodi ICT županija s ciljem da konkretnim mjerama potakne značajniji razvoj IT i srodnih sektora u našem Gradu i Županiji.

Edukacije koje provodi u EDIT - edukacijskom IT centru SDŽ, od EDIT CodeSchool - škole programiranja za 600 djece širem županije, StartIT akademije - škole poduzetništva, tečaja Internet marketinga, ML/AI meetupa na temu umjetne inteligencije i drugih, pod motom 'Znanje dostupno svima'. Koliko je ovakav tečaj bio potreban, govori ogroman interes, ali i najrazličitiji profili i trenutna zanimanja prijavljenih; od akademskih slikara, urednika TV kuće, učiteljica, dr. prehrambene tehnologije, inženjera, magistara matematike, dipl. ekonomist, grafički urednik, mag. turizma... 

Gdje EDIT GD može odvesti polaznike najbolje je doznati iz prve ruke, od prošlogodišnjeg polaznika tečaja, dvadesetogodišnjeg Mateja Kožice, studenta računarstva na splitskom FESB-u. Njega primarno zanima programiranje ali je on dobar primjer kako grafički dizajn dotiče brojne struke:

- Nekakvog specijalnog znanja prije nisam imao. Poznavao sam tek osnove Photoshopa i dizajna, ali htio sam naučiti to od osobe koja zna više od mene. Želio sam popuniti 'rupe' u znanju i mogu reći da su bile ispunjene. Naravno to dugujem i činjenici kako nisam izostao ni s jednog predavanja, što posebno savjetujem svim budućim polaznicima – kazao je Kožica, koji je u osam tjedana trajanja tečaja naučio baratati Affinity Designer i Affinity Photo programima.

- Najviše sam naučio uređivanje fotografija, a posebno mi se svidjela izrada loga, vizitki kao i finalno realiziranje dizajna kutije za kozmetiku. Dakle, primjeri su praktični. Radi se o nečemu što je primjenjivo odmah u praksi i svakodnevici. Osobno sam po završetku tečaja uspješno dizajnirao jedan plakat, logo i naslovnicu dokumentacije – kazao je Matej, koji Affinity programima daje vrlo visoku ocjenu, a posebno je pohvalio mentoricu Nikolinu Jerković: 'Odlična, uvijek je bila spremna pomoći i objasnila je sve o dizajnu što bi svaki početnik trebao znati'.

Matej sa stečenim znanjem i iskustvom budućim polaznicima poručuje kako su dvije stvari najvažnije. 

- Treba biti redovit i jednostavno pustiti mašti na volju. Isplati se. Smatram kako je u Hrvatskoj potreba za grafičkim dizajnerima velika. No, moramo poraditi na mentalitetu budući da je ovdje dovoljno dobro nešto što izgleda loše ili se jednostavno smatra kako dizajn nije bitan. Dok je, zapravo, baš dizajn ono prvo što privuče kupce – zaključio je Matej.

Za promjenu mentaliteta, očito, potrebna je kritična masa, a ona se stvara znanjem dostupnim svima. EDIT Graphic Design Start korak je u pravom smjeru.

Dodatnu kvalitetu ovom projektu daju partneri projekta - renomirane splitske IT tvrtke s jakim dizajn timom: Netmedia s Pavlom Sviličićem i Locastic s Markom Maljkovićem i njegovim timom. Oni će polaznicima održati prigodno predavanje i prenijeti praktične savjete potencijalnim budućim dizajnerima, ali i biti članovi žirija za ocjenu najboljih radova na kraju radionica.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(58907, "");
Pregledaj komentare