Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BEZ DOZVOLE PRODAO CRKVENO ZEMLJIŠTE Nadbiskup svjedočio o aferi: Fra Šimu danas vidim drugi put u životu

BEZ DOZVOLE PRODAO CRKVENO ZEMLJIŠTE Nadbiskup svjedočio o aferi: Fra Šimu danas vidim drugi put u životu

Marin Barišić ipak je došao u sudnicu

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić danas je u pratnji bivšeg generalnog vikara don Ivana Čubelića i odvjetnika Željka Ćapina došao do Županijskog suda u Splitu i svjedočio na suđenju fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić koje terete za nestanak gotovo 10 milijuna kuna od prodaje crkvene zemlje u Baškoj Vodi. Barišića je na prvo suđenje 2014. zvao i sudac Slavko Lozina, no nadbiskup je tada poručio da ne zna ništa konkretno o spornoj prodaji te je zamolio da ga više ne smetaju. Ovaj put se odazvao pozivu suca Mešina

Nadbiskup nam nije ništa htio komentirati uoči suđenja. Kada je ušao u sudnicu, prvo se pozdravio s Nimcem pa onda sjeo na klupu za svjedoke. 

Barišić kaže da danas fra Šimu vidi drugi put u životu. Prvi put ga je vidio kada je Nimac došao u Nadbiskupiju oko pitanja crkve u Baškoj Vodi gdje je bio župnik. Iznio mu je svoju ideju za obnovu crkve. 

'Rekao sam mu: 'Polako. Postoji procedura. Vidjet ćemo s generalnim vikarom.' Nikada poslije nisam čuo od generalnog vikara što je bilo kasnije, jedino u medijima. Vikar i provincijal Kodžoman su mi rekli nešto u stilu: 'Vidi što je naš Šime napravio.' Ništa nisam vidio, ni čuo, niti imam informacije', kazao je Barišić. 

Odvjetnicu Nelu Pedišić zanimalo je koliko je trajao njihov razgovor i što je nadbiskup rekao njezinom branjeniku. 

'Do desetak minuta. Rekao sam mu da je procedura dugotrajna i da prvo treba vidjeti što kaže pastoralno vijeće. To je osjetljivo pitanje. Bile su opcije da se gradi nova crkva, obnovi stara ili sve da ostane kako je. Fra Šime je rekao da crkva ima terene, a ja sam kazao: 'Pazi, za prodaju treba imati odobrenje, a sada i nije vrijeme za prodaju. Rekao sam mu da sve treba dostaviti u pismenom obliku i da netko treba procijeniti vrijednost zemljišta, a onda vidjeti što će se napraviti', kazao je nadbiskup. 

Odgovarajući na pitanja obrane, kazao je da župnik ne može prebaciti na svoj račun novac s računa župe. Naveo je i kako su uvjeti za raspolaganje imovinom propisani Kanonskim pravom kojeg se svećenici moraju držati te kako je Biskupska konferencija postavila limite raspolaganja novčanim sredstvima.

Tako župnik može raspolagati s iznosom do 25 tisuća kuna, a za više mu treba dopuštenje ordinarijata. Biskup je ograničen limitom od 100 tisuća eura, sa savjetnicima do 300 tisuća eura, a za sve preko milijun eura treba se tražiti odobrenje Svete stolice. 

Odobrenje po propisima treba biti pisano, a nekada se daje i na povjerenje, tj. na riječ, kazao je Barišić. 

Odobrenje za prodaju nekretnine trebao je dati generalni vikar. 

'On je izvršna vlast. On odlučuje', kazao je nadbiskup. 

Mogu li svećenici imati privatne račune, bilo je iduće pitanje. 

'Što se tiče dijecezanskih svećenika, oni mogu. Ne traži se siromaštvo. A redovnici, to je druga stvar. Oni ne bi trebali imati', kazao je nadbiskup. 

'Što je fra Šime?', zanimalo je odvjetnika Čeha. 

'Redovnik', odgovorio mu je nadbiskup. 

U dijalog se u jednom trenutku ubacio i odvjetnik Ćapin kako bi pojasnio situaciju, a sudac Dinko Mešin pitao ga je hoće li on sjesti na klupu za svjedoke. 

Par pitanja nadbiskupu postavio je i fra Šime. 

'Jeste li me uputili u još neki ured?', pitao je nadbiskupa. 

'Ne', kratak je bio Barišić. 

Pojasnio je da se u slučaju kada postoji odluka za neki objekt u postupak uključuje i građevinski ured Nadbiskupije koji je u to vrijeme vodio don Jozo Lončar. Fra Šime je pitao nadbiskupa je li ga don Jozo obavijestio o bilo čemu, no pitanje je prekinuo sudac Mešin podsjetivši kako je nadbiskup već kazao nije imao saznanja o tome. 

Odvjetnik Čeh je pitao je li generalni vikar dao odobrenje za prodaju terena. Nadbiskup je odgovorio kako bi on za to znao. 

Odvjetnicu Pedišić zanimalo je tko je dao odobrenje za sudsku nagodbu između crkve i kupca terena u Baškoj Vodi. 

'Župnik je najvažniji. Vjerujem da je imao podršku provincijala da se nagodba sklopi. Ja sam rekao da bi se trebalo spasiti što se spasiti da', kazao je nadbiskup. 

Na kraju svjedočenja nadbiskup je rekao: 'Ugodno je među vama'. 

Prije izlaska iz sudnice još jednom se oprostio s fra Šimom, a došao je i do bankarice Bilonić te je i nju pozdravio. 

Don Ivan Čubelić ispravio je zapisnik s prvog suđenja te precizirao da je Nadbiskupija dala suglasnost za obnovu stare župne kuće, a ne provincijal ili nadbiskup. 

Odvjetnicu Pedišić zanimalo je da li je tražena suglasnost Svete Stolice budući da se radi o legatu, odnosno, darovnici župi. 

'Svetu Stolicu pitam za materijalne stvari, liturgijske predmete i vrjednije umjetnine. Kuća koja propada normalno da se može prodati. Ne treba suglasnost Svete stolice', kazao je don Čubelić. 

Suđenje se nastavlja u siječnju iduće godine. Kao svjedok će biti pozvan voditelj građevinskog ureda Nadbiskupije.

Vaša reakcija na temu