Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Bijeli krug radi sa žrtvama nasilja i počiniteljima, jedinstven je pružatelj ovakve vrste socijalnih usluga
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

Bijeli krug radi sa žrtvama nasilja i počiniteljima, jedinstven je pružatelj ovakve vrste socijalnih usluga

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

Bijeli krug Hrvatske jedna je od brojnih udruga na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija te obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

Livija Plančić aktualna je predsjednica Bijelog kruga, osnovanog 2011. Ova splitska udruga - čije je primarno područje djelovanja zaštita prava žrtava - pruža besplatnu primarnu pravnu pomoć, psihološku i psihosocijalnu podršku žrtvama svih oblika nasilja s naglaskom na žrtve obiteljskog nasilja te provodi mjeru psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji. Paralelnim radom sa žrtvama i počiniteljima jedinstveni je pružatelj ovakve vrste socijalnih usluga, a sve u cilju smanjenja nasilja, rehabilitacije počinitelja i kontinuirane podrške žrtvama.


Livija Plančić


Uz velik broj nacionalnih projekata kojima se osigurava rad Savjetovališta za žrtve kao i psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja, udruga provodi i brojne EU projekte.

'Kroz Europski socijalni fond realizirali smo projekt 'Škola za život - podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina' te projekt 'Prekriži nasilje - širenje mreže socijalnih usluga u zajednici'. Kroz direktno financiranje Europske komisije (Justice Programme) realizirali smo projekte: 'Rights, support, protection and compensation of victims of crime', 'VOCIARE: Victims of Crime Implementation Analysis of Rights in Europe', 'PROVICTIMS - the role of public prosecution in the promotion of victims rights', iz udruge su izdvojili neke od njih. 

Trenutačno provode projekte 'S.O.S for victims - Survive, Overcome and Support victims of crime' i 'Benevict project - Benefits of full implementation of the Victims' Rights Directive' - Europska komisija (Just Programme). Paralelno s provedbom planiraju nove. 

'U fazi smo projektne pripreme za prijavu na natječaj Europske komisije s projektom 'GUARDIAN - Safeguarding victims' rights in the context of national protection measures and European protection order'. Projekt bi se fokusirao na problem efikasnosti zaštitnih mjera, odnosno mjera opreza kojima se garantira tjelesna zaštita žrtava (zabrana približavanja, uznemiravanja ili uhođenja žrtve nasilja u obitelji, udaljenje iz zajedničkog kućanstva itd.) kao i ukazao na problem nedovoljnog korištenja Europskog zaštitnog naloga kao prekograničnog instrumenta zaštite žrtava', obrazložili su predstavnici udruge. 

Bijeli krug Hrvatske, valja istaknuti, sustavno se zalaže za poboljšanje položaja žrtava i njihovih obitelji u hrvatskom kaznenopravnom sustavu bez obzira na ishod kaznenog postupka počinitelja. 

'Još uvijek velik broj žrtava osjeća da su prava osumnjičenika veća i značajnija od njihovih prava. Zbog toga je nužno kontinuirano ukazivati na probleme koji postoje prilikom ostvarivanja prava žrtava u praksi, predlagati mjere za poboljšanje zaštite žrtava i doprinositi podizanju kvalitete podrške koju žrtve primaju od trenutka kad je kazneno djelo prijavljeno pa kroz sve faze postupka. Sve ove aktivnosti provodimo kako na razini Hrvatske tako i na razini Europske komisije. 

Kroz niz projekata iz Justice Programa Europske komisije, ali i zajedničkim djelovanjem unutar europske mreže organizacija za podršku žrtvama Victim Support Europe pratimo koliko je Direktiva o pravima žrtava (Victims' Rights Directive 2012/29/EU) kao najvažniji legislativni dokument koji je značajno unaprijedio prava žrtava implementirana u praksu - ne samo naše zemlje, nego i drugih zemalja EU - te predlažemo modele za poboljšanje te prakse. To je u konačnici i rezultiralo donošenjem prijedloga revidirane Direktive 12. srpnja 2023. koja bi trebala dodatno poboljšati pristup žrtava pravdi i pravosuđu', istaknuli su iz udruge.

Njen rad, prijeko potreban za dobrobit žrtava, ne bi bio moguć bez donacija s lokalne, regionalne i nacionalne razine te iz europskih fondova (Europski socijalni fond i Europska komisija) kao i drugih privatnih donatora i zaklada. 

Građani se Bijelom krugu mogu obratiti pozivom na broj 021/783-449. Na raspolaganju je i na e-mail adresi bijeli.krug@gmail.com

Vaša reakcija na temu