Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BILO JE I GORČINE: U Splitu se pred članstvom sučelili kandidati za predsjednika ili čelnicu SDP-a

BILO JE I GORČINE: U Splitu se pred članstvom sučelili kandidati za predsjednika ili čelnicu SDP-a

Složni su da moraju konačno izaći iz oporbe

Sanja Major, Mladen Kešer, Mirando Mrsić, Zoran Paunović i Siniša Hajdaš Dončić su pred splitskim SDP-ovcima su u petak navečer održali sučeljavanje prije izbora za predsjednika ili predsjednice najveće oporbene stranke koji se bira u subotu.

Sučeljavanje je proteklo u miroljubivom i tolerantnom tonu, čak je, moglo bi se reći, bilo i dosadno. Na kraju, kad su dozvoljena pitanja kandidatima od strane članova, za malo živosti se pobrinuo Ranko Ostojić, saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije. Ostojić je već uzburkao strasti jer je svojom kandidaturom isprovocirao i da se prihvati Paunovića da uđe u ring za predsjednika. Prvotno je Paunoviću odbijena kandidatura jer mu je nedostajalo 11 dana 'staža' u stranci da se ispuni navodni uvjet o pet godina članstva.

- Sučeljavanja ne bi bilo da nije bilo pobune, ne bi imali pravo ni postavljati pitanja da nije bilo pobune. Prva napisana pravila poslana članovima su bila drugačija, trebalo se po njima doći s flasterom na ustima i da ništa ne smiju reći. Sanja, Kešer i Mirando smo se pobunili protiv toga. Cilj je da se ne čuje glas članica i članova koji trebaju odlučivati? Tko god bude izabran treba se zapitati je li ovo demokratski način izbora u SDP-u. To je pravo pitanje. Poštivat ću svaku odluku, i uvijek ću. Sve sam govorio u četiri zida. Tebe, Siniša, molim da mi odgovoriš kako je moguće da smo na prošlim izborima imali 11.600 članova, a  sad se spominje 20.000, s tim da smo u međuvremenu izgubili nekoliko tisuća ljudi? Kolika je stvarna brojka članova koji glasaju na izborima? Slažete li se da treba šutjeti? Ni Zoran ne bi sjedio ovdje da nije bilo pobune - nabrojio je Ostojić što ga muči. 

Hajdaš Dončić je odgovorio da je bio potpredsjednik SDP-a  kao i Ostojić i da je, što se tiče izbora, potpisao da se slaže sa svim što odluče kandidati.

Dvosatna debata pred članovima je, inače, počela kratkim predstavljanjem. 

Da je socijaldemokratkinja i feministkinja koja vjeruje upravo u takav SDP, navela je Sanja Major.

- Drago mi je da je moja kandidatura potaknula raspravu o programima, tim više da se natječemo tko je veći ljevičar od nas. Već time je moja kandidatura učinila puno - rekla je.

Nada se i da će kampanja rezultirati promjenom imidža SDP-a kao bezidejnog političkog faktora u pravu snagu, koja brine o onima koji žive na marginama društva.

- SDP mora izaći iz sivila 15-godišnje oporbe. Teško je biti član stranke koja gubi - kazao je uvodno Kešer ponavljajući da su njegova načela čovjek, odgovornost i javnost. 

Najbitnija mu je demokratizacija društva i vladavina prava.

Mrsić smatra da se sučeljavaju ne radi programa, nego da se vidi tko od kandidata ima sposobnost voditi stranku. 

- Možemo govoriti o programima, ali je bitno tko može dovesti stranku na skroz drugo mjesto od ovoga gdje je sada. Nalazi se u idejnom i organizacijskom problemu, ne znamo tko smo ni što o nama građani misle. Ovi izbori su kontaminirani šalabahterima, nemojte ih uzimati zdravo za gotovo, glasajte za onoga tko može dovesti SDP u pobjedničku poziciju - poručio je Mrsić.

Paunović je pak uvodno predstavio svoj životni put, jer kako je rekao, relativno je nepoznat članovima. SDP-ov gradonačelnik Makarske je tako sretno oženjen, otac troje djece koji je uspješno plovio kao poduzetnik. Doktorat je stekao na splitskom Sveučilištu, a posljednjih pet godina je na političkoj sceni.

- SDP treba novo lice, novu energiju i mora biti stranka koja pobjeđuje - kazao je Paunović uvodno navodeći da je njegov slogan 'Pobjednički SDP'. Hajdaš Dončić je poručio da se njegov program zove 'Prvi, a ne drugi', jer nikada nije izgubio od HDZ-a. 

Tijekom sučeljavanja javio se i Marin Jurjević Baja, nekadašnja alfa i omega splitskog SDP-a. Među ostalim, navelo se i kako su jedna od većih sramota SDP-a raspuštanja lokalnih organizacija. Izdvojimo i dio pitanja Suzane Piacun o postavljanju Marka Krička iz Osijeka u Sabor, umjesto Vukovarke Biljane Gaća. Predsjednik na odlasku, Peđa Grbin, je tako odlučio. Major je bila najjasnija u tvrdnji da je SDP izdao Biljanu Gaća, jer nije isto biti SDP-ovka u Vukovaru ili negdje drugo. Uz to, Grbin je htio koalirati s Domovinskim pokretom Ivana Penave.

- Od rata se Vukovar nije razvio, s Penavom je to memorijalni centar, groblje… ne grad. Penava pokušava tu situaciju i zadržati. Biljana Gaća se bori protiv takvih, a mi smo je izdali. Problem je što je Krička maknut iz svoje izborne jedinice da bi se ostvario naum da uđe u Sabor - bez oklijevanja je Major osudila vodstvo stranke i navela to kao najgori primjer u što se SDP pretvorio. 

Spominjao se i antifašizam, pa izdvojimo da je Kešer rekao da su se u njegovom načelničkom mandatu obnovili svi partizanski spomenici u općini  Kalnik i da niti jedan nije porušen. Na kraju je Mrsić opet spomenuo šalabahtere i pozvao članove da im se odupru.

- Dalmacijo, ajde probudi se, ajmo to rušiti!  Bolje biti jedan dan lav, nego sto dana miš i to oporbeni. Ajmo, Dalmacijo, pobijedimo - pozvao je Mrsić.

Izbor je na članovima u subotu, a ono oko čega su svi složni jest da SDP nema više luksuz gubitka još jednih parlamentarnih izbora, ako žele ostati relevantni.

Vaša reakcija na temu