Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Bivšem načelniku Škabrnje četiri godine zatvora, Općini mora vratiti 130 tisuća eura

Bivšem načelniku Škabrnje četiri godine zatvora, Općini mora vratiti 130 tisuća eura

Među računima su bili i oni za juneći but bez kosti, pileći file, CD Halida Bešlića, parfeme i donacije za HDZ

Zbog tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, na četiri godine zatvora osuđen je u Splitu bivši HDZ-ov načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar, a sudsko vijeće sutkinje Tee Budimlić obavezalo ga je i da u roku od 15 dana namiri štetu veću od 130 tisuća eura u općinskom proračunu. Protiv Bubnjara je USKOK podigao čak dvije optužnice, a dva dana 2020. je proveo i u pritvoru, što će mu biti uračunato u kaznu. Sutkinja Budimlić je istaknula kako je otegotna okolnost bila upornost u činjenju djela jer inkriminirano razdoblje pokriva tri mandata na čelu Općine. Vijeće nije prihvatilo obranu okrivljenog koji je tvrdio da se radilo o troškovima reprezentacije i putnim troškovima.

'Bio je načelnik jedne od najmanjih i najsiromašnijih općina s niti 1.300 stanovnika, a skoro svaki dan je jeo po restoranima i kupovao luksuzne stvari, poput odijela', kazala je sutkinja.

Tužiteljica Daira Barović u završnoj je riječi navela kako je Bubnjar koristio proračunska sredstva za osobne potrebe. Neistinito je navodio kako je službenim automobilom putovao u službene svrhe. Na putovanja je vodio bliske osobe. Nalagao je zaposlenicama u računovodstvu Općine da mu isplate dnevnice, noćenja u hotelima, kao i konzumaciju hrane i pića. Kupovao je odjeću i kožnu galanteriju na teret Općine iako je bio svjestan da se radi o stvarima za osobnu upotrebu.

Bubnjar se branio da nije bio svjestan da nema pravo povesti sa sobom nekoga na put. Gotovinu koju je dizao na bankomatu opravdao je spašavanjem NK Škabrnja. Za kupovinu odjeće brendiranih marki kazao je da je malo odriješio kesu i kupio par odijela jer se inače sportski odijevao, a tada se, s obzirom na funkciju, morao malo finije odijevati.

Na putovanja je vodio suprugu, zubara, novinarku i stranačke kolege. Sa suprugom je odsjeo u luksuznom hotelu Aurora, a u putnom nalogu kao svrha putovanja naveden je sastanak u ministarstvu. Svjedok M. G. potvrdio je kako je s Bubnjarom boravio u hotelima Sheraton u Zagrebu i Valmar Diamant u Poreču. Otkrio je kako je Bubnjar putovao u Zagreb u svojstvu potpredsjednika udruge Body building Zadar te radi kupovine dresova i lopti za NK Škabrnja. Svjedok je naveo kako ga to uopće nije zanimalo, a u Poreč je putovao 'bez veze' jer ga je načelnik pozvao.

I drugi svjedoci kazivali su o svojim putovanjima s načelnikom. Jedan je išao lobirati kod kolege pukovnika zaposlenog u SIS-u, drugi da bi razgledao karting stazu. Dugo su je razgledali pa su morali i prenoćiti. Treći svjedok nije se ni mogao sjetiti radi čega je preko vikenda otišao s načelnikom u Zagreb i prespavao u Sheratonu.

Za većinu putovanja nije naznačena svrha, a nisu sastavljena ni izvješća. Spominje se ministarstvo, ali ne i o kojem se ministarstvu radi.

Bubnjar je karticom Općine dizao gotovinu na bankomatima. Podignuta sredstva su knjižena kao akontacija. Evidentiran je manjak u iznosu od 377 tisuća kuna. Karticom je plaćao razne stvari za privatne potrebe, što nije obrazložio. Radi se o privatnim troškovima u visini od 260 tisuća kuna, istaknula je tužiteljica. Zaključila je kako je Bubnjar znao da radi nedopuštene stvari jer je nakon financijske revizije u Općini, počeo vraćati novac u blagajnu.

Novac je inače predizao temeljem vlastite odluke o pozajmici iz veljače 2014. godine. Iznos nije bio definiran. Pozajmica uopće nije knjižena u poslovnim knjigama Općine jer je sačinjena tek početkom 2017. nakon što je započela revizija poslovanja. Okrivljeni je naložio referentici da sačini odluku i antidatira je, i to kako bi revizorima opravdao podizanje novca, istaknula je tužiteljica.

Bubnjar je na teret Općine podmirio račune u brojnim restoranima u iznosu od najmanje 111 tisuće kuna. Računi ne sadrže radi kojeg su poslovnog događaja nastali, a ne navode se ni osobe koje su ugošćene. Bubnjar se nije mogao sjetiti ni jednog poslovnog partnera ili udruge koje bi ugostio na ime reprezentacije.

'S obzirom da ti računi ne sadrže te elemente i da su plaćani izvan radnog vremena, u kasnim noćnim i jutarnjim satima, ocjenjujem utvrđenim da se ta sredstva nisu koristila u službene svrhe, već da se optuženik, kako je naveo u obrani, relaksirao za privatne potrebe', navela je u završnoj riječi tužiteljica Barović.

Istaknula je i kako je okrivljenik u trgovinama prehrambenom i mješovitom robom u najmanje 99 navrata kupio hranu, alkohol i drugu robu u iznosu od najmanje 70 tisuća kuna.

Kupljena roba knjižila se na razna konta. Majica od 254 kuna na konto 'ostali rashodi poslovanja', cipele od 549 kuna na konto 'materijal i dijelovi za tekuće i investicijsko održavanje građevinskih objekata'. Karticom Općine Bubnjar je platio i liječnički pregled u iznosu od 591 kune. Kupio je građevinski materijal i opremu za 2.700 kuna. Radilo se o bušilici i svrdlima kojih nema na listi osnovnih sredstava Općine. Nema ni bušilice vrijedne 1.379 kuna, kao ni automobilskih guma od 1.764 kune koje uopće ne odgovaraju službenom vozilu Općine. Tu su i pidžama, donje rublje i papuče, Boss odijelo, cipele Timberland, tlakomjer …

'Ovakav način postupanja kod prosječnog građanina koji izlazi na izbore iz uvjerenja da će izabrani načelnik kojem je dao svoj glas raditi u korist Općine, a ne na njenu štetu, izaziva najblaže rečeno zgražanje i moralnu osudu.

Unatoč tome što je USKOK već vodio istragu i podigao prvu optužnicu, optuženik je nastavio protupravno postupati zloupotrebljavajući položaj i ovlasti zbog čega je podignuta i druga optužnica.

Da je optuženik postupao po onom 'tko mi što može', proizlazi iz dijela računa za kupljenu robu koja odstupa od uobičajenih troškova jedne općine, kao što su računi za juneći but bez kosti, pileći file, CD Halida Bešlića, luksuzne muške parfeme, kao i dvije donacije stranci HDZ, koju također smatram privatno motiviranom obzirom da navedeno financiranje nije dopušteno iz proračuna jedinica lokalne samouprave', istaknula je u završnoj riječi tužiteljica USKOK-a.

Bubnjar danas nije došao na objavu presude.

Vaša reakcija na temu