Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Bivši načelnik Vira oslobođen optužbe da je zlouporabio položaj kada je naložio koordinacijske sastanke u svom kafiću

Bivši načelnik Vira oslobođen optužbe da je zlouporabio položaj kada je naložio koordinacijske sastanke u svom kafiću

Nije naplatio trećinu računa pa je sud zaključio da mu nije bila namjera ostvariti protupravnu imovinsku korist

Kristijan Kapović, dugogodišnji načelnik Općine Vir, oslobođen je danas optužbe USKOK-a za zlouporabu položaja i ovlasti. Teretili su ga da je u rujnu 2015. naložio direktorima i ravnateljima trgovačkih društava i ustanova Općine Vir te pročelnicima općinskih odjela da se ubuduće svakog radnog dana moraju obavezno sastajati na koordinacijskim sastancima u njegovom lokalu Vagabundo. Nedolazak se tretirao kao izostanak s posla i mogući gubitak radnog mjesta. 

Do lipnja 2018. u načelnikovom lokalu održavali su se sastanci, a Kapović je ispostavio ukupno 610 računa, od kojih je plaćeno 398 u iznosu od 153.700 kuna, a 212 nije. Upravo ovaj veliki dio nenaplaćenih potraživanja privukao je pažnju suda. 

'Ako je želio ostvariti nepripadnu imovinsku korist, u ovih šest godina sigurno bi poduzeo sve u mogućnosti da ih naplati, a to okrivljeni nije učinio. Svjedoci, pa i podnositelji prijave, bili su suglasni da nisu bili prisiljeni naručivati piće. Svaka tvrtka i općina ima određena sredstva za reprezentaciju koja bi se sigurno potrošila sve i da su sastanci bili održavani na nekom drugom mjestu', obrazloženo je na objavi presude. 

'Očekivao sam ovakvu presudu jer me nitko nije teretio uključujući i ljude koji su podnijeli kaznenu prijavu. Realno je bilo očekivati da će sudsko vijeće donijeti ovakvu odluku. Ovo je osmi kazneni predmet protiv mene u zadnjih 20 godina. Moj progon u režiji policije i Državnog odvjetništva počeo je nakon što sam ponovno izabran za načelnika 2005. godine. 

Ja sam klasičan primjer političkog progona. U modernoj hrvatskoj povijesti, od 1945. do danas, ne postoji ovakav primjer da se javna osoba progoni 20 godina isključivo po političkim nalozima i da od osam predmeta izgube sedam, a u osmom, gdje su me osudili za protupravnu gradnju na pomorskom dobru, u međuvremenu je pomorsko dobro postalo nerazvrstana cesta koja se danas uređuje. 

Moram biti zadovoljan stanjem sudstva jer su me sudovi oslobodili u sedam predmeta. Samo zahvaljujući njima ja sam slobodan čovjek. Da sam bio na milosti policije i Državnog odvjetništva, odavno bi bio zatvoren po nalogu mojih političkih protivnika jer sam očigledno svojim temama dirnuo u osinje gnijezdo. 

Umjesto da me institucije podrže u rješavanju ozbiljnih problema, okrenule su se protiv mene i šikanirale me. Najbanalniji primjer je kada vas Državno odvjetništvo i policija optužbe, a onda sugeriraju članove svoje obitelji za obranu. Ako to nije reket, onda ne znam što je reket i kazneno djelo', kazao nam je nakon presude Kapović.

Vaša reakcija na temu