Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Bivši pomoćnik šefa imotske policije ide u zatvor: Tražio od kolege da stornira prekršajni nalog, zaprijetio mu kada nije pristao

Bivši pomoćnik šefa imotske policije ide u zatvor: Tražio od kolege da stornira prekršajni nalog, zaprijetio mu kada nije pristao

Bio je osuđen na uvjetnu kaznu, no Visoki kazneni sud smatra da nema mjesta takvoj sankciji

Visoki kazneni sud prihvatio je žalbu USKOK-a i poslao Antu Đuku, bivšeg pomoćnika načelnika imotske policijske postaje, na godinu dana u zatvor. Đuka je za trgovanje utjecajem i prijetnju nižerangiranom kolegi, od kojeg je tražio da stornira prekršajni nalog za alkoholiziranog vozača pa mu poručio da je gotov nakon što je odbio, nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od godine dana uvjetno s rokom kušnje od četiri godine. 

Na presudu su se žalili i Đuka i USKOK. Đuka na bitnu povredu, nepotpuno utvrđeno činjenično stanje te odluku o kazni, a USKOK na visinu kazne. Njega su odbili, no USKOK nisu. 

Optužba je smatrala kako je sud precijenio značaj olakotnih okolnosti, a podcijenio društvenu opasnost počinjenih djela, kao i pobude zbog kojih su djela počinjena. Optuženik se koristio svojim autoritetom i utjecajem da počini kazneno djelo, iako je kao visokorangirani policijski službenik bio dužan suzbijati svaki oblik kriminaliteta, naveo je USKOK u žalbi. 

'U pravu je USKOK kada tvrdi da je prvostupanjski sud, nakon što je pravilno utvrdio olakotne okolnosti, neosuđivanost, obiteljske prilike, sudjelovanje u Domovinskom ratu te činjenicu da više nije zaposlen u sustavu MUP-a, te okolnosti precijenio, zanemarujući činjenicu da je optuženik počinio teško koruptivno kazneno djelo, kao i kazneno djelo protiv osobne slobode, prijetnju prema podređenom policijskom službeniku te da se istima obezvrjeđuju temeljne društvene vrijednosti na kojima počivaju demokratski uređene države te predstavljaju izuzetnu društvenu opasnost. 

Cijeneći sve naprijed iznesene okolnosti, ocjena je i drugostupanjskog suda kako u konkretnom slučaju nije bilo mjesta primjeni uvjetne osude. Visoki kazneni sud smatra da je utvrđena kazna zatvora, i to 11 mjeseci za kazneno djelo trgovanja utjecajem te sedam mjeseci za kazneno djelo prijetnje, odnosno, jedinstvena kazna zatvora od jedne godine, ona kazna koja je primjerna okolnostima počinjenja djela, težini i društvenoj opasnosti tih djela, stupnju krivnje te ličnosti optuženika i da će njome biti postignuti učinci specijalne i generalne prevencije. 

Slijedom navedenog, žalba USKOK-a zbog odluke o kazni je osnovana, dok žalba optuženika ne daje prostora za blaže odmjeravanje kazne', zaključio je Visoki kazneni sud.

Đuka je koncem 2022. nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu jer je u travnju 2017. na traženje Mije G. da utječe na policijskog službenika kako bi njegov brat Željko G. izbjegao kažnjavanje nakon što je utvrđeno da je vozio s 0,55 promila alkohola, temeljem svog autoriteta policijskog službenika višeg  zvanja i položaja, zatražio od mlađeg kolege da stornira sva pismena koja je ispisao Željku G. o počinjenom prekršaju i ne sankcionira ga za počinjeni prekršaj iako je znao da to predstavlja težu povredu službene dužnosti i zlouporabu položaja i ovlasti.

Policajac se oglušio na njegovo traženje i Željku G. izdao obvezni prekršajni nalog nakon čega ga je Đuka u dva navrata nazvao telefonom s nakanom da ga uznemiri i zastraši gubitkom zaposlenja. Rekao mu je: 'Ne poštuješ hijerarhiju, ti si završio s policijom. Gotov si, gotov si. Ne znaš što radiš i s kim imaš posla.'

Vaša reakcija na temu